Haberler

Altı Maden, Üstü Tarih: Divriği

Güncelleme:
Abone Ol

Sivas'ın Divriği ilçesinin, turizm ve madencilik sektöründen daha fazla pay alması için çalışmalar yürütülüyor.

MÜCAHİT ERDAL KOÇ - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, kalesi, konakları ve zengin maden yataklarıyla tanınan Sivas'ın Divriği ilçesinin, turizm ve madencilik sektöründen daha fazla pay alması için çalışmalar yürütülüyor.

"Altı maden, üstü tarih: Divriği" için turizm ve madencilik sektörü büyük önem taşıyor. Özellikle Ulu Camii ve Darüşşifası'yla tanınan ilçenin, tarihi eserleri ve zengin maden yataklarıyla, turizm ve madencilik sektöründen elde ettiği gelirin artırılması hedefleniyor.

Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği'nin Ulu Camii ve Darüşşifası başta olmak üzere 52 anıtsal eser ve 121 sivil mimari örneğiyle bir kültür yöresi olduğunu söyledi.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın UNESCO tarafından 1985 yılında "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne alındığını anımsatan Kaya, "Eserimiz mimari açıdan aklın, inancın ve sevginin bir ürünüdür. Mimari yönden tekrarı bulunmayan böyle bir eserin yanı sıra konaklarımız, hanlarımız, hamamlarımız, kümbetlerimiz, köprülerimiz ve envaiçeşit sanatsal eserlerimiz, turizme açık bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor" dedi.

Türkiye'nin demir madeni ihtiyacının büyük oranda Divriği'den karşılandığını kaydeden Kaya, "Divriği'nin bir maden şehri olduğu, ülkemizin demir madeni kaynaklarının, yataklarının ilçemizde olduğu tüm ülkemizde bilinen bir gerçektir. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu 14 milyon ton demir ihtiyacının 8 milyon tonu dışarıdan ithal ediliyor, geriye kalan 6 milyon ton demir rezervi, ülkemiz sınırındaki rezervlerden çıkarılıyor ve bu rakamın da yüzde 60'ı ilçemizden çıkarılıyor" diye konuştu.

Kaymakam Kaya, Divriği madenlerinin, 1938 yılında Etibank tarafından işletilmeye başlandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Aslında madenlerimizin 1938 yılından önce gerek Osmanlı dönemi gerek Selçuklu dönemi gerekse Doğu Roma döneminde çıkarıldığını ve kullanıldığını biliyoruz. Bu arada ilçemizin istihdam noktasında en önemli kaynaklardan biri, demir madenleridir. Madenler, ülkemizin demir madeni ihtiyacını karşılamakla beraber ilçemizde de istihdamın ana kaynağıdır. Hem şirketlerimiz hem MTA, maden araştırmaları yapmaya devam ediyor çok da güzel, olumlu sonuçlar alıyoruz."

Divriği'nin geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan Kaya, ilçenin turizm potansiyeline dikkati çekti.

Kaya, turistleri, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile ilçedeki diğer tarihi eserleri görmeye çağırdı. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Birleşmiş Milletler Mehmet Nebi Kaya Divriği Sivas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

Mustafa ARSLAN BBP:

İlçemiz yıllardır ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmuş fakat ilçenin gelişmesi, nufusun artırılması için yönetiçiler tarafından hiç bir yatırım yapılmamış, ilçe kaderine terk edilmiş. Dünya Kültür Mirasından Yer alan İslam Eserleri yıkılmaya terk edilmiş, yıllardır DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI bir çok konuklara ve konuşmalara rağmen RESTORASYON işlemleri yapılmıyor, Nedenini bilmiyoruz, Bu tarihi eserlerimizde her gün geçtikçe yıpranıp, dökülmekteler.

Yanıtla01
Mustafa ARSLAN BBP:

Bir tarih yok olmakta, yıllardır siyasiler biz bu tarihi eseri kurtaracağız diyorlar halen bu söylemler devam etmekte, da ruloveleri hazırlanmadı, pilanı, pırojesi hazırlanmadı, restorasyon ödeneği hazır deniliyor fakat bir ilerleme sağlanmadı. Her gelen siyasetci, akademisyen, ziyaretci hayran kalmakta, bu eser gün geçtikçe dökülmekte, ASLINA UYGUN RESTORASYON istiyoruz, yetkililerden isteğim lafı bırakın içraatınızı gösterin diyorum. Bir zamanlar ÇEKÜL VAKFI İLGİLENDİ buda boşa çıktı, lafta kaldı söyledikleri. Bu zamana kadar gelenler söz verip bir şey yapmadan gidiyorlar. Burada BÜYÜK RANT mı sağlamak istiyorlar, insanın aklına gelmekte. DİVRİĞİ ilçemizi turizm açılması, ilçemizde GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNİN açılması ilçemizin ekonomik yönden gelişmesini sağlar. FAKÜLTENİN açılması için çürek bulunan binalarımız yeterlidir. AZ MALİYETLE ÇOK İŞ BAŞARACAĞIMIZA İNANIYORUM.

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title