Haberler

Altunyaldız'dan Dinçer'e Ziyaret

Abone Ol

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, esnafın, sanayicinin eğitim sisteminden kaynaklı çırak bulamayışının kendini endişelendirdiğini ifade ederek, "Bu kanalın mutlaka beslenmesi lazım."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, esnafın, sanayicinin eğitim sisteminden kaynaklı çırak bulamayışının kendini endişelendirdiğini ifade ederek, "Bu kanalın mutlaka beslenmesi lazım. Aksi taktirde bu pınar ilerde kurumayla karşı karşıya kalır. Mili Eğitim Bakanlığıyla nasıl bir çalışma yapılırsa şu an ortaya çıkan bu açmaz çözülebilir, sağlıklı, kalıcı ve sürdürülebilir çözüm getirilebilir onun çalışmasını hemen yapalım" dedi.

Müsteşar Ziya Altunyaldız, beraberinde bulunan Gümrük Bölge Müdürü Murat Kahraman ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürü Mahmut Zeybek ile birlikte Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer'i makamında ziyaret etti. Müsteşar Altunyaldız'a teşkilat yapısı hakkında bilgi veren Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, "Birliğimiz bünyesinde 72 mesleki oda ve 70 bine yakın üye bulunmaktadır. Mersin göçün yoğun olduğu illerden birisi ve bunlarda beraberinde sıkıntıları getiriyor. Artan göçe rağmen esnaf sayısı azaldı ve esnafın pastası küçüldü" dedi.

"MERSİN ADETA AVM CENNETİ OLDU"

Mersin'in sahil kenti olmasından dolayı çok sayıda AVM'ler tarafından çok cazip kent olduğunun altını çizen Dinçer, "Mersin adeta AVM cenneti oldu. Belirli bir yasal düzenleme olmayınca belediyelerde ruhsat verme yarışına girdi. Biz bunların kurulmaması için mücadele verirken, bu kez AVM'lerin zincirleri sokak aralarına girdi. Halkın cebindeki sıcak paranın sokak aralarına kadar giren bu zincirlere akmasıyla birlikte esnaf büyük yara aldı" dedi.

4+4+4 eğitim sistemini de değinen Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "8 yılık kesintisiz eğitimin ardından çalıştıracak çırak bulamayan esnaf kesimi, bir darbeyi de 4+4+4 sisteminden yedi. Bugün bu sistemde çıraklık eğitim merkezlerinin tanımı bile yok. Bizleri bu endişelendiriyor. Bugün mesleki eğitim merkezlerinde 10 kişi bulunup sınıf açılamıyor. Gelecekte ülkemizin en büyük sorunu nitelikli eleman bulamamak olacaktır. Çünkü esnaf sanatkarımız yetiştirecek çırak bulamıyor. Bu durumun düzeltilerek 4+4+4 sisteminde beşinci sınıftan itibaren mesleki eğitime yönlendirme zorunlu hale getirilmeli. Mesleki eğitim merkezleriyle bu sorunun aşılması lazım, aksi takdirde bu pınar kurur, nitelikli eleman kalmaz."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise esnaf sanatkarın ekonomik ve ticari hayatın çekirdeği olduğunu söyledi. Toplumsal hayatın çekirdeği aile ise ekonomik ve ticari hayatın çekirdeğinin de esnaf olduğunu vurgulayan Altunyaldız, "Esnafın büyüyerek, gelişerek, serpilerek, KOBİ'ye ve büyük sanayi kuruluşlarına dönüşmesi ilk esnaflık kesiminde almış olduğu güçlü eğitim, geleceğe dönük misyonuyla hayat bulmaktadır. Bakanlık olarak esnaf kesimine büyük önem veriyoruz. Bunu sözde değil projelerle, verilerle, desteklerle esnaf sanatkarın yaşatılmasına dönük ortaya konan uygulamalarla gösteriyoruz. O nedenle başta bakanımız olmak üzere tüm bakanlık çalışanları ve esnaf genel müdürlüğü çalışanları bu işin bilincinde. Stratejik planlarımızda, dest programlarında ve periyodik yapılan toplantılarda öngörüldüğü üzere esnaf kesimi yaşatılmadan, ekonomik hayatın düşünülemeyeceği algısı ve olgusu hakimdir. Çünkü bu işin kılcalını dokusunu, ahengini ve rengini veren sizlersiniz" diye konuştu.

"ÇIRAK BULUNAMAMASI ENDİŞE VERİCİ"

Yaşanan sorunların esnafın, tüccarın, sanayicinin ve Bakanlığın işbirliğiyle aşılacağının altını çizen Altunyaldız, sözlerine şöyle devam etti: "Bu anlamda esnaf sanayiye entegre edilecek. Entegreden kastım, esnaf kendi varlığını koruyarak, sanayicinin tedarikçisi, yan sanayicisi olmak kaydıyla, sistemi besleyen kanal olma itibarıyla, çekirdekten büyüğe doğru giden mekanizmada yer alacak. Bu zincir kurulduğu zaman, sorunlar kendiliğinden aşılacak. Bu anlamda entegrasyon eksikliği var. Esnafın, sanayicin eğitim sisteminden kaynaklı çırak bulamayışı bizi endişelendiriyor. Bu kanalın mutlaka beslenmesi lazım aksi taktirde bu pınar ilerde kurumayla karşı karşıya kalır. Mili Eğitim Bakanlığıyla nasıl bir çalışma yapılırsa şu an ortaya çıkan bu açmaz çözülebilir, sağlıklı, kalıcı ve sürdürülebilir çözüm getirilebilir onun çalışmasını hemen yapalım. Dünyanın başarılı örneklerinde olduğu gibi çocukların beli bir aşamadan sonra meslek guruplarına yönlendirilmesini sağlayacak bir açılımın mutlaka oluşturulması lazım." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title