Ankara'da Yapılan Çed Toplantısı Tunceli'de Protesto Edildi
Bugün Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzleme ve Denetleme Kurulu'nda yapılan Pülümür Barajı ve HES 2'nci toplantısı Tunceli'de protesto edildi.
Bugün Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzleme ve Denetleme Kurulu'nda yapılan Pülümür Barajı ve HES 2'nci toplantısı Tunceli'de protesto edildi.
Protesto amacıyla Tunceli Belediye binası önünde bir araya gelen çevreci grup "Toprağımız, suyumuz ve kültürümüz için Dersim'de baraj istemiyoruz" pankartı açarak, 'Dersim'de baraj istemiyoruz' sloganları attı. Grup adına basın açıklaması yapan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pülümür Barajı ve HES için yapılan 2'nci ÇED toplantısı nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi. Şahin, ÇED'in çevresel etki değerlendirme toplantısı olduğunu ve bu toplantının mutlaka baraj ve HES'in etkilediği çevre olan Tunceli'de yapılması gerektiğini belirterek, "Toplantı Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzleme ve Denetleme Kurulu'nda yapılıyor. Barajı Dersim'de belediye sınırları içerisinde yapıyoruz, ama ÇED toplantısını Ankara'da yapıyoruz. Bu barajlarla ilgili kararların nasıl alındığının somut göstergesidir. Türkiye'de kent merkezinde baraja sahip tek il bizim ilimizdir. Tarihe bakarak ilimiz üzerindeki su ve enerji politikalarının da bundan bağımsız olmadığını biliyoruz. Herkes çok iyi biliyor, Dersim denince özellikle Alevi Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı, kendine özgü inançlarının olduğu bir il akla gelir. Bizim kutsal mekanlarımız doğanın içindedir. Doğayı koruyan, ekolojiye önem veren insanla doğanın iç içe yaşadığı, doğanın rızasını almadan kendi kent yaşamını kurmayan bir insan yapısından bahsediyoruz. Belediyecilik modelimizi de bu kültür üzerinde kurarak faaliyet yürütüyoruz" dedi.
Belediye olarak ÇED yazışmalarının kendilerine ulaşmadan önce barajların kurulacakları yerleri bilmediklerini dile getiren Şahin, "Eğer kentin içinde küçücük bir çivi dahi çakacaksanız, mutlaka belediyeye uğramanız gerekiyor. Ama bizim bu konudaki yazışmalarımıza cevap verilmedi. Biz bu konuyu ÇED raporlarından dolaylı olarak öğrendik. Uzunçayır Barajı ile kent merkezindeki yıkımları üç yıldır yaşıyoruz; kutsal mekanlarımız suyun altında kaldı, doğal olarak kendini temizleyen Munzur Çayı şu an kent merkezinde kirlilik saçan bir nehir haline geldi. Eğer arıtma tesislerini gelecek yıl faaliyete geçiremezsek bu kentte artık yaşam alanı kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Baraj politikalarıyla şehrin tekrar insansızlaştırmaya doğru giden bir kent olacağını, bu nedenle şehirde yaşayan herkesin barajın ne olduğunu çok iyi bildiğini dile getiren Şahin, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Onun için halkın yüzde doksan dokuzuyla bu barajlara 'hayır' diyoruz. Bugün burada asıl meşru ve doğru olan ÇED toplantısı burada yapılandır, görüşlerimizi açıklıyoruz ve biz hepimiz baraja hayır diyoruz. Hep birlikte 'Dersim'de baraj istemiyoruz' diyoruz".
Açıklamanın ardından kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı. - TUNCELİ