Haberler

Yılda 15 Milyon Fidan Üretiyorlar

Güncelleme:
Abone Ol

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, bölgedeki illerin fidan ihtiyacını karşılamak için seralarda 23 türde 15 milyon fidan yetiştiriyor.

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, kentin ve bölgedeki illerin fidan ihtiyacını karşılamak için 2 bin rakımda, hem yılda 15 milyon fidan üretiyor hem de tohum ve fidan stokluyor.

Bölge Müdürü Muhammet Salih Çetiner, düzenlediği basın toplantısında, 6 ili kapsayan çalışmalar yaptıklarını belirterek, bölgenin yeşile kavuşması için fidan üretimine önem verdiklerini söyledi.

Müdürlük olarak fidan programlarının yıllık 15 milyon olduğunu ifade eden Çetiner, "Bu yıl için şu ana kadar 14 milyon fidan üretimi yaptık. Üretime devam ediyoruz. Stoklarımızla beraber fidanlıklarımızda 19 milyon fidanımız var. Türkiye'deki fidanlıklar arasında ilk üçe girmiş durumdayız. 2013 yılında 504 bin adet fidanı ücretsiz olarak dağıttık. Bu yıl da fidan dağıtımına devam ediyoruz" diye konuştu.

Tohumları soğuk hava depolarında sakladıklarını vurgulayan Çetiner, bu bölgede dağdan leylak, kuşburnu, akasya, yalancı iğde, zerdali gibi ağaçlardan tohumları toplayarak sakladıklarını belirtti.

Çetiner, bir ton tohum stokları bulunduğunu ve bir kilo tohumdan 15 bin fidan ürettiklerine dikkat çekti. Fidanları anne şefkatiyle ürettiklerini anlatan Çetiner, şunları kaydetti:

"Bizim için burada her ürettiğimiz fidan, bir anne babanın gözünde neyse bizim fidanlarımız da bizler için birer bebektir. Onları bir anne şefkatiyle dağdan topladığımız tohumları birtakım işlemlerden geçirip, toprakla buluşturuyoruz. Seralarda çimlendikten sonra açık alana alıp, gölgelikler oluşturuyoruz. Nakliyesinde de aynı hassasiyeti göstererek, dikilecek bölgelere anne şefkatiyle dikiyoruz. Bizim bebeklerimiz bu fidanlardır."

Fidanlık müdürlüğünün 444,5 hektar alan üzerine kurulduğunu belirten Çetiner, ürettikleri fidanları, Erzurum, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Erzincan, Kars illeri ve ilçelerinde kullandıklarını vurguladı.

Çetiner, müdürlük olarak ilk kez bambu boylu fidan üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Çetiner, ilk etapta 50 bin tane ürettiklerini, bunları cami, okul, belediye, askeriye gibi yerlere verdiklerini ifade etti.

"HAYVANLARIN AYAKLARINA DEĞMESİN DİYE TAŞLARI BİLE TOPLATTIRIYORUZ''

Çetiner, bölgedeki hayvancılık sektörünün önemine işaret ederek, "Ağaçlandıracağımız alanlarda vatandaşlar, 'mera alanlarımız daralıyor' diye bizim ağaçlandırma faaliyetlerimize zaman zaman engel oluyorlar. Orman varlığımız yüzde 15, amacımız Türkiye ortalaması olan yüzde 27'yi yakalamak" şeklinde konuştu.

Orman köylülerine de destek olduklarının altını çizen Çetiner, şöyle devam etti:

"Orman köylüsünü, yapacağımız ağaçlandırma, erozyon, sel kontrolü çalışmalarında istihdam ediyoruz. Yıllık ortalama 30 milyon para girdisi oluyor. Orman köylülerine fenni arıcılık, güneş enerjisi, süt sığırcılığı, koyunculuğu kapsamında da ORKÖY kredilerinden istifade ettiriyoruz. Amacımız orman köylüsünü köyde tutmak, tente göçü önlemektir. Mera ıslah projesi kapsamında bize yer veren orman köylülerine, kaynak suyu varsa isale ederek, onları meraların ortalarına getirip, kurun yaparak, gölgelik, çoban barınağı, tuzluk üniteleri yaparak destek oluyoruz. Taş bile toplattırıyoruz, hayvanların ayaklarına taş değmesin diye."

Erzurum Fidanlık Müdürü Fatih Demirci de fidan üretiminde kurumsallaştıklarını ifade ederek, bu sektörün zor olduğunu, uzun yıllar sonra sonuç alabildiklerini söyledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Salih Çetiner Türkiye Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title