Anneler, Beyaz Meleklere Emanet
Bartın’da Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün işbirliği ile ‘Güvenli Annelik’ projesi kapsamında sağlık personeline uygulamalı modüler seminer verildi.
Bartın'da Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün işbirliği ile 'Güvenli Annelik' projesi kapsamında sağlık personeline uygulamalı modüler seminer verildi.
Anne adaylarının hamilelikten doğum sonrası ve bebek bakımına kadar doğru yönlendirilmesine sağlayacak olan 'Güvenli Annelik' projesi eğitim semineri Bartın'da tamamlandı. Bartın'da bir otelde düzenlen eğitim programında Bezmialem Üniversitesi'nden Prof. Dr. Anahit Coşkun ve TAPV Güvenli Annelik Koordinatörü Eylem Karakaya tarafından hemşire ve ebelere doğum öncesi, doğum sonrası bakım, eğitim ve danışmanlık, bireysel ve grup danışmanlığı, eylem planı oluşturulması konularında eğitim semineri verildi. Ayrıca maketler üzerinde de uygulamalı eğitimler ve sağlık personeline poster, broşür ve eğitim cd'ler dağıtıldı.
Yapılan eğitimler ve proje hakkında bilgi veren TAPV Güvenli Annelik Koordinatörü Eylem Karakaya, "Programımızın amacı gebelere ve loğusalara, gebelik doğum ve bebek bakımı ile ilgili bilgileri aktarmak üzere geliştirildi. Modüler bir program ve beraberinde eğitim materyalleri var. Eğitim materyallerinin kullanımı, gebeliğe loğusaya yaklaşım, nasıl eğitim verilecek bu konuda halk sağlığı, il sağlık ve kamu hastaneler birliği ile çalışıyoruz. Onların yönlendirildiği personele yönelik eğitim programları yapıyoruz. Maketler, broşürler ve materyallerle destek olarak sağlık personeline veriyoruz ki gebelere ve loğusalara eğitim verebilsinler diye. Gebeler ve loğusalar sağlık personelinin yoğunluğu nedeniyle bilgi bakımından yoksunlar. Bu bir hastalık dönemi olmadığından sağlık personeli ile daha az karşılaşıyor. Asıl bu dönemi geçirdiği yerler evleri. Evlerde kendi bakımını nasıl yapacak. Sağlığında nelere dikkat edecek. Bu konuda toplumda bilgi azlığı var. Buna bağlı olarak ta Türkiye'de anne ölümleri oldukça fazladır. Sağlık Bakanlığı'nın anne ölümlerini önleme çalışmaları içerisinde bizde destek olma amacıyla bizde 2004 yılında böyle bir çalışma başlattık" dedi.
Projede güvenli annelik bilincini güçlendirmeyi, anne ve bebek sağlığını geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden ve Türkiye'de gebe, eğitim ve danışmanlık programını başlatan Bezmialem Üniversitesi'nden Prof. Dr. Anahit Coşkun, "Bu süreci TAPV 12 yıl önce beraber başlattık. Buradaki amacımız gebenin ve anne adayının en çok ihtiyacı olan, gebelik ve loğusalık döneminde eğitim ve danışmanlık almasıdır. Gebeler kontrole gittiklerinde sadece sağlık yönünde muayeneler yapılıyor ama kendi öz bakımlarını nasıl yapacakları konusunda bilgi verilmiyor. Buda gebelerin geleneksel uygulamaları yapmalarına fırsat veriyor. Bunu ortadan kaldırmak için hemşirelerin ve ebelerin en doğal rollerinden biri olan eğitim ve danışmanlık vermeleri konusunda onları cesaretlendiriyoruz" dedi. - BARTIN