Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Abone Ol

Foto.KORKUTELİ'nin Küçükköy Beldesi'nde, yok olmaya yüz tutan el sanatlarını yaşatmak amacıyla 'Alafaradın Kilimi Dokumacılığı' kursu açıldı.

Foto: Şenlikten

===

Alafaradın kilimi hayat bulacak

KORKUTELİ'nin Küçükköy Beldesi'nde, yok olmaya yüz tutan el sanatlarını yaşatmak amacıyla 'Alafaradın Kilimi Dokumacılığı' kursu açıldı. Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürü M. Harun Topay, yakın geçmişe kadar halı- kilim dokumacılığının yaygın olduğu Küçükköy Beldesi'nde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını yetiden canlandırmak istediklerini söyledi.

Alafaradın kilimlerini dokuyarak yeniden gelişmesi sağlamak ve ekonomiye kazandırmak istediklerini anlatan HEM Müdürü Topay, "Modülü Korkuteli HEM tarafından hazırlanan ve bakanlık onaylı Alafaradın kilimi dokumacılığı artık ilçede de yaygınlaşacak. Büyükköy'den sonra Küçükköy'de de 18 kursiyerin katılımıyla başladı. Alafaradın kilimi, yöredeki genç- yaşlı kadınlar tarafından ailelerine katkı sağlamak için gelire dönüştürülecek" dedi.

ADEM DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan

===

Nanoteknoloji mucizesi

KEMER Turizmci ve İş Adamları Derneği (KEMİAD) tarafından organize edilen, otel havuzlarında nanoteknoloji ve yeni nesil ürünler tanıtım toplantısı yapıldı. Çamyuva'da Berke Ranch Otel'de düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Üretim Metalürji Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Erdal Çelik, nanoteknolojik ürünler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıya, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Alt Yapı İşletme Birliği (GATAB) Başkanı Yusuf Üras, Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Ali Nail Kılıç, katıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Erdal Çelik, sunum yaptı. Otel havuzlarında kullanılabilecek nanoteknolojik ürünleri tanıtan Prof.Dr. Çelik, ürünlerin nasıl ve nerede kullanıldığı, kullanıldığı takdirde ne gibi yararlar sağlayacağı konuları hakkında bilgi verdi. Prof.Dr. Çelik, bu ürünler kullanıldığı taktirde kirlilik oranını azalacağını söyledi.

Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)

Foto: Toplantıdan Fotolar

===

Akseki'de 2B tapuları veriliyor

AKSEKİ'de, 2B Yasası kapsamında hak sahiplerine tapuları verilmeye başlandı. Mal Müdürü İsmail Yılmaz, 2 hak sahibiyle birlikte Kaymakam Mekan Çeviren'i ziyaret etti. Kaymakam Mekan Çeviren, vatandaşların yıllardır dedelerinden, babalarından kalan arazilerinin tapularını alamama korkusunun sona erdiğini belirtti. Defterdarlık, tapu ve orman yetkililerinin titiz çalışma sonucu vatandaşların kullandıkları 2B arazilerinin tapularını almaya başladığını vurgulayan Kaymakam Çeviren, "Hayırlı olsun" dedi.

İlçedeki 2B arazilerine ilişkin bilgi veren Mal Müdürü İsmail Yılmaz ise 2B satışının başladığını, ilçe genelinde taşınmaz fiyatlarının rayiç bedellerinin 1,5 TL ile 15 TL arasında değiştiğini söyledi. İlgili taşınmazların rayiç bedeli üzerinden satışa sunulduğunu aktaran Yılmaz, rayiç bedelin yüzde 70'inin peşin alındığını, peşin ödemelerde ise yüzde 20 indirim uygulandığını söyledi. Yılmaz, işlemlerini tamamlayan hak sahiplerine tapularını vermeye başladıklarını söyledi.

Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

Bezirgan ambarları restore ediliyor

ANTALYA'nın Kaş İlçesi Bezirgan Köyü'ndeki 97 tarihi tahıl ambarının restorasyonu için proje hazırlandı. Tamamı bir arada bulunan ve Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya'nın girişimiyle Antalya Anıtlar Kurulu'nun kararıyla korumaya alınan ambarlardan 6 tanesinin restorasyonu için proje hazırlandı. Mimar- restoratör Kayhan Seyrek, inşaat teknikeri Yunus Uğur, restoratörler Hamit Demir ve Çiğdem Özkan tarafından hazırlanan restorasyon projesi, Kaymakam Selami Kapankaya tarafından Antalya Anıtlar Kurulu'na sunuldu.

Kaymakam Kapankaya, yapılan çalışmayla 97 ambarın planını çıkardıklarını söyledi. İlk etapta 6 tane ambarın restore edileceğini kaydeden Kaymakam Kapankaya, "Ambarlardan biri tahıl müzesi olacak. Üç ambar ise birer odalı, ikişer kişilik konaklama tesisine dönüştürülecek. İki ambar ise yöresel ürünlerin satış yeri olarak düzenlenecek. Ambarlar, aslına uygun olarak restore edilecek. Çatılarındaki çinkolar kaldırılacak. Sedir ağacından orijinal, iki katlı su geçirmez ahşap kaplama yapılacak" dedi.

Diğer ambarlar içinde örnek restorasyon projesinin hazırlanacağını vurgulayan Kaymakam Kapankaya, "Kurula sunulan projeyi, uzmanlar yerinde gelip inceleyecek. 6 ambar için bir ay içinde Antalya Koruma Kurulu'ndan karar çıkmasını bekliyoruz. Bir ay içinde restorasyon çalışmalarının başlamasını bekliyoruz. Ambarlar, hem ilgi alanı olacak hem de gelecek kuşaklara taşınacak" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Ambarlardan

===

Asker adayları törenle uğurlandı

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde bu dönem askere gidecek 150 asker adayı için tören düzenlendi. İlçe merkezinde bir çay bahçesinde düzenlenen etkinliğe Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Müftü Bahattin Ataklı, Finike Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz, İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Bayraktaroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Gecede konuşan Kaymakam Karaman ve Belediye Başkanı Topçu, vatani görevini yapacak gençlere başarılar diledi. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ise "Askerlik Türk ulusunda kutsal bir görevdir. Biz gençlerimizi, çocuklarımızı düğüne gönderir gibi, neşeyle, coşkuyla bu kutsal göreve uğurlarız. Ülkemizde esen barış rüzgarları da buna katkı sağlayacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından, Demre Müftüsü Bahattin Ataklı gençler için dua okudu. Daha sonra asker adayları protokol üyeleriyle vedalaştı. Hep birlikte çekilen fotoğrafın ardından gençler törenden ayrıldı.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Törenden

===

Hem yarıştılar hem eğlendiler

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'İlkokul Fiziksel Etkinlikleri' kapsamında düzenlenen yarışmalar renkli görüntüler oluşturdu. İlkokul 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yarıştığı yarışmaları Milli Eğitim Şube Müdürleri Cengiz Coşkun, Mustafa Özdemir, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci izledi. Minik öğrenciler, yarışan arkadaşlarını coşkuyla alkışlayarak destek verdi.

12 okuldan toplam 288 öğrencinin katıldığı yarışlarda, her okulu 6 kişilik takımlar temsil etti. Yarışmalarda birinci sınıflar, el değdirerek bayrak koşusu, ikinci sınıflar, çift ayakla zıplama, üçüncü sınıflar fasulye torbası atma, dördüncü sınıflar ise halat çekme yarışması yaptı. Renkli görüntülere sahne olan yarışlarda dereceye giren takımlara madalya ve çeşitli hediyeler verildi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Yarışmalardan

===

Kurallara uyalım

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde Sandıklı Motosiklet Kulübü (SANMOK), Trafik Haftası kapsamında Ticaret Meslek Lisesi'nde bir dizi etkinlik düzenledi. SANMOK Başkanı Mehmet Alparslan Seyman, Galip Manav, Yusuf Ayköse ve İbrahim Tamtürk, Ticaret Meslek Lisesi'ni ziyaret etti. Okul Müdürü Mustafa Özköse ve coğrafya öğretmeni Yusuf Öztekin tarafından karışlanan dernek başkanı ve üyeleri öğrencilere trafikte motor kullanımı, kask kullanımı, hız limiti ve trafik kuralları hakkında bilgiler verdi.

İlçede 25 bin motor sürücüsü olduğunu, bunlardan 15 bin gibi ciddi bir rakamın kayıtsız olduğunu belirten Seyman, "Motosiklet yaygın bir ulaşım aracı olarak kullanılmakta. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yaygınlaşan motor kullanımına bağlı olarak motor kazaları da artmakta. Motor kullanımında kask ve koruyucu kıyafet hayati önem taşıyor" dedi.

Kaza esnasında sürücü ile yolcunun kask takmaması nedeniyle kafa travması ve beyin kanaması geçirdiğini belirten Seyman, "Bu tip yaralanma sonucunda felç ve ölüm gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Kazaların ölümcül olmaması için kask ve koruyucu kıyafet kullanmak hayati önem taşıyor. Kazaların en başta gelen nedenleri arasında aşırı hız ve trafik kurallarına uymamak geliyor. Trafik kuralları her zaman akış içerisinde bulunan trafiğin düzgün, kazasız ve güvenli olması için varlar. Kurallara uyulmadığı takdirde kazalar kaçınılmaz olur" diye konuştu.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Fotosuz

===

Öğrenciler kültürlerini yansıttı

ISPARTA'da Güldünya Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen organizasyonla Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu öğrenciler kültürleri tanıtmak amacıyla Hükümet Meydanı'nda sergi açtı. 'Uluslararası Öğrenci Buluşması' etkinliği öğrencilerin yürüyüşü ile başladı. Öğrenciler mehteran takımı eşliğinde Belediye'den Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü. Hükümet Meydanı'nda düzenlenen açılış törenine Isparta Valisi Memduh Oğuz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, daire müdürleri ve Güldünya Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Güleç katıldı.

Vali Memduh Oğuz, havanın sıcak olması nedeniyle sandalyelerde oturan kadınları protokol koltuklarına gönderirken, kendisi ve daire müdürleri program boyunca sandalyede oturdu. Güldünya Öğrenci Derneği'nin farklı coğrafyalardan üniversite eğitimi almak için Türkiye'yi tercih eden misafir öğrencilere yönelik, gönüllü çalışmalar yapmak üzere 2011 yılında kurulduğunu belirten Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Güleç, öğrencilere eğitim ve rehberlik hizmeti vermenin yanında, öğrencilerine maddi ve manevi destek sağlamadığını söyledi.

Derneğin, 30'dan fazla ülkeden gelen öğrencileri bir araya getirmeyi başardığını anlatan Güleç, "SDÜ'de 35 farklı ülkeden 850 öğrenci öğrenim görüyor. Birçoğumuzun adını bile ilk kez duyduğu yerden gelen öğrenciler var" dedi. 'Uluslararası Öğrenci Buluşması'nın anlamlı bir etkinlik olduğunu belirten Vali Oğuz ise "İlim Şehri Isparta'da ilim öğrenmek için gelen öğrencilerimize yönelik bu program halkla bütünleşmemizi sağlıyor. 60 vilayette 36 bin yurt dışından gelen öğrenci üniversite öğrenimi görüyor. Isparta'da bile bine yakın öğrenci var. Bu Isparta'nın ilim şehri olduğunun bir başka kanıtı" dedi. Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi sunuldu ve 20 ülkenin kültürlerinin yansıtıldığı stantlar açıldı.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Etkinlikten fotolar - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Korkuteli Küçükköy Antalya Demre Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title