Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Abone Ol

Foto.'DÜNYA Gümrük Günü' Alanya'da düzenlenen törenle kutlandı.

Foto: Sadık Badak'ın fuar ziyareti

===

Dünya Gümrük Günü kutlandı

'DÜNYA Gümrük Günü' Alanya'da düzenlenen törenle kutlandı. Gümrük İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinin anısına, her yıl 26 Ocak'ta kutlanan ' Dünya Gümrük Günü' dolayısıyla Alanya'da kutlama etkinliği yapıldı. İskele Meydanı'nda Alanya Gümrük Müdürü Coşkun Cihanoğlu, gümrük çalışanları ve Alanya Liman Başkanlığı personelinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başlayan kutlama, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

'Sınırlar ayırır, Gümrükler birleştirir' temasıyla kutlanılan Dünya Gümrük Günü etkinlikleri çerçevesinde, Gümrük Müdürü Coşkun Cihanoğlu ve beraberindekiler Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ve Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk'u ziyaret etti. Heyet daha sonra Gazipaşa Havalimanı'nın bahçesinde günün anısına fidan dikti.

Özgür YILMAZ/ALANYA (DHA)

Foto: çelenk töreninden

===

İhracat düştü, üreticiler çözüm istedi

KUMLUCA Ticaret Odası(KUTSO) öncülüğünde tarım sektörünün pazarlanmasında lokomotif görevi gören ihracatçılar, yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan sıkıntılar ve çözüm yolları konusunun ele alındığı istişare toplantısında sektör temsilcileri bir araya geldi. Akbulut Otel'de gerçekleştirilen toplantıya KUTSO Yönetim Kurlu Başkanı Alaaddin Aytekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Adem Aydın, Finike Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Bölükbaşı Dara ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Aytekin, 2002 yılında başlattıkları ihracatı arttırma çalışmalarında büyük başarılar elde etmelerine karşın, tarım sektörü ihracatında yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle son 2 yıldır ihracatta gerileme yaşandığını söyledi. Başkan Aytekin, ihracatça yaşanan sıkıntıların özellikle bölge üreticileri, hal ve ihracatçılar üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.

İHRACATIN YÜZDE 50'Sİ ANTALYA'DAN

Türkiye'de yapılan sebze ve meyve ihracatının yüzde 50'sinin Antalya'dan yapıldığına işaret eden Aytekin, "Antalya'nın ihracat listesinde yer almasını sağlayan bölgemizdeki üreticilerdir. Bundan dolayı yaşanan sıkıntılar en çok bölge üreticilerini etkilemekte" dedi. Sorunların nedeninin belirlenmesi ve çözüm üretilmesi için sektör paydaşlarını bir araya getirdiklerini anlatan Aytekin, buradaki sıkıntıların ana kaynağının şu veya bu kuruma yıkmanın manasız olduğunu söyledi.

İHRACAT ORANI DÜŞTÜ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Adem Aydın'da, bölgede üretilen ürünlerde ihracat konusunda sıkıntı yaşanmaması için müdürlük olarak sıkı denetimler gerçekleştirdiklerini, bu denetimlerde de laboratuvara gönderilen ürünlerde zirai ilaç kalıntısına rastlanılmadığını söyledi. Finike Gümrük Muhafaza Müdürü Osman Bölükbaşı Dara ise "Bölgeden ihraç edilen yaş sebze ve meyve miktarı 2011 yılında 84 milyon dolarken 2012 yılında 75 milyon dolara geriledi" dedi.

PAZAR PAYI DÜŞÜTÜ

Toplantıya katılan ihracatçılar ise sorunun temelinde özellikle Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz ve Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türk mallarının pazar paylarında ciddi düşüş olduğunu söyledi. Bölgede üretilen sebze ve meyve ürünlerinin Avrupa'ya giriş noktası olan Bulgaristan ve Romanya gümrüklerinde tekrardan analize tabi tutulması gibi bahanelerle TIR'ların bir hafta, on gün bekletildiğine değinen ihracatçılar, konunun çözümü için yardım beklediklerini kaydetti.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Başkan Köse'ye incelemelerinde Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, Beymelek Belediye Başkanı Osman Güngör, AK Parti Demre İlçe Başkanı Bayram Arıcı, İl Genel Meclisi Üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca eşlik etti. Köşkerler ve Gürses köylerinden incelemelerine başlayan Ak Parti heyeti, ardından Alakent ve Karabucak mahallelerinde selin hasar verdiği seralarda inceleme yaptı.

Başkan Köse yaptığı açıklamada, "Öncelikler bir daha sel felaketi yaşanmaması için kalıcı önlem alacağız. Dereler ıslah edilecek. Dereden gelen su, 210 metrelik bir tünelle Demre Çayı'na akıtılacak. Bu proje DSİ'nin 2013 yılı yatırım programında yer alıyor. Yine Köşkerler Köyü'ne kanal yapılacak. Yağmur suyu Demre Çayı'na akıtılacak" dedi.

Alakent ve Güvercinlik mahallerinden gelen yağmur sularının da bölgeye zarar vermesinin önlenmesi için çalışma yapılacağını kaydeden Başkan Köse, "Buradaki yağmur suları da yine yeraltından açılacak kanalla Demre Çayı'na akıtılacak. Gürses Köyü'nden Demre-Kaş karayoluna inen yağmur suyu, bir kanalla Demre'nin Çayağzı Limanı tarafında denize akıtılacak. Bu çalışmaların hepsi 2013 yılında yaşama geçirilerek. Demre'de bir daha üreticinin selden zarar görmesinin önüne geçilecek" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Ziyaretten - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Dünya Gümrük Günü Antalya Alanya Demre Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title