Haberler

Antep Fıstığının Sertifikalı Fidanı "Yok" Satıyor

Abone Ol

Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu'nda yılda 50 bin fidan üretiliyor İstasyon müdürü Nevzat Aslan: "Vatandaştan gelen talebi oranlayarak veriyoruz"

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu'nda hastalık ve virüslere dirençli üretilen aşılı fidanlar, üreticilerden ilgi görüyor.

İstasyon müdürü Nevzat Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1937'de kurulan merkezde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli ürünlerinden Antep fıstığı ile bağcılık, ceviz, badem ve zeytin üretimini artırmak üzere bilimsel araştırmalar yürüttüklerini söyledi.

Bir yandan Antep fıstığında yeni çeşitler geliştirmek, verim ve kaliteyi artırmak üzere araştırmalar yaptıklarını diğer yandan ise üreticilerin fidan ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını anlatan Aslan, istasyonda 2 bin metrekare alan üzerine kurulu 5 seralarının bulunduğunu kaydetti.

İstasyonda sertifikalı fıstık fidanı ürettiklerini anlatan Aslan, "Buttum anaçlarına fıstık aşılıyoruz. Buttumu daha dayanıklı ve aynı aileden olduğu için tercih ediyoruz. Fıstık fidanına aşılama yapıldığında çabuk büyüyor ama dayanıklı olmuyor. Buttuma aşılanan fidanlar daha dayanıklı. Yılda 50 bin çöğür (tohumdan yetişmiş küçük fidan) üretiyoruz. Bunların 10 binini aşılanmış, kalanını çöğür olarak satıyoruz" dedi.

Fidan üretiminin esas görevleri olmadığını anımsatan Aslan, özel sektörü bu konuda yatırıma davet etti.

Aslan, doku kültürü yöntemiyle kitlesel üretim yapmak için çalışmalarının sürdüğünü, topraksız ortamda yapılan çalışmalardan da iyi sonuçlar aldıklarını belirtti.

"Aşılı fidan üretimi az"

Fıstıkta aşılamanın ustalık istediğine dikkati çeken Aslan, şu bilgileri verdi:

"Çünkü çöğür kabuğu her zaman  ayrılmıyor, kabuğun altındaki dokunun yaralanmaması lazım. Dokusu hassas olduğu için aşı tutma oranı düşük. Bundan dolayı amatörce aşılama yapan üreticiler fazla başarılı olamıyor. Yılda 10 bin aşılı fidan satıyoruz ancak talep bunun çok çok üzerinde. Gelen talebi oranlayarak veriyoruz. Örneğin üretici 5 bin fidan istiyor ancak 50-100 kadar verebiliyoruz. Kalanını çöğür almasını sonra aşılamasını tavsiye ediyoruz. Aşılı fidanda üretim az talep ise çok fazla."

Aslan, hastalık ve virüslere dayanıklı aşılı fidanla meyve üretiminin bakım şartlarına göre 3-5 yıl erkene alınabildiğine dikkati çekti. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title