Arapça Kursunda Başarılı Olanlar Sertifikalarını Aldı
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Programı kapsamında “Kurum İçi Arapça Dili İletişim Eğitimi” sertifika töreni düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın Teknik Destek Programı kapsamında "Kurum İçi Arapça Dili İletişim Eğitimi" sertifika töreni düzenlendi.
Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde düzenlenen, Türk ve Suriyeli müzisyenlerden oluşan "Hayal Band" grubunun Türkçe ve Arapça ezgileriyle başlayan törenin açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, müzisyenlere evrensel dili icra ettikleri için teşekkür etti.
Prof. Dr. Gür, "Eğer derdinizi anlatamıyorsanız, düşüncenizi söyleyemiyorsanız dilsizseniz; karşınızdaki muhatabınızdan bir şey bekleyemiyorsunuz çünkü sizi anlayamıyor. Öncelikli olarak kamplarda 2 binin üzerinde Suriyeli kardeşlerimize Türkçe öğrettik. Kendilerine ulaşamadığımız birçok insan var ve bu insanlar hastanemize geliyorlar. Hastaneye gelen insanın diline, dinine, ırkına bakılmadan gerekli tedaviler yapılıyor. Onlar mağdurlar, mazlumlar. O mazlumiyetin içerisinde bir de hastalık endişesiyle derdini anlatamama kadar korkunç bir şey yok. En önemlisi yol, yordam bilmiyor. Yol ve yordam bilme, en azından onların sıkıntılarını biraz giderme adına böyle bir proje hazırlandı" diyerek, Suriyelileri anlayabilme, dinleyebilme ve halleşebilme adına çok önemli bir proje olduğunu vurguladı.
Projenin din birliği, akrabalık ilişkileri ve çok yakın komşuluğun olduğu bir coğrafyada eksik olan bir alanın bir parça da olsa giderilmesine dönük bir çalışmanın sonucu olduğunu belirten GAÜN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, "Bu tür çalışmaların umuyorum ki arkası gelecek ve çok daha üst düzeyde bir dili birlikte öğreneceğiz. Biraz da onlara Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Çok sayıda Suriyeli öğrencimiz var. Onların da bir ölçüde Türkçe öğrenmesi için hem biraz zorunluluk hem de teşvik oluyor" diyerek, İpekyolu Kalkınma Ajansı'na, GAÜN Proje Uzmanı İpek Kervancıoğlu'na ve kursa katılanlara teşekkür etti.
Arapça ile bin yıllık bir geçmişimizin ve binlerce de kelime ortaklığımız olduğunu belirten Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, "Böylesine ortaklığımız olan bir ülkeye kapımızı açmamız bizi hiç üzmedi. Kapımızı, gönlümüzü, evimizi açtık ancak dil meselesi bizi bağlıyordu. Personelimiz, doktoruyla, hemşiresiyle, idarecisiyle hiç olmazsa yönlendirmek anlamında Arapça dilini öğrenmelerini istedik. Yaklaşık 1 buçuk aylık bir eğitim alındı. Arkadaşlarımız artık Suriye'den gelen misafirlerimize hiç olmazsa dertlerini kısa sürede kimin çözeceğini anlayacak şekilde Arapça biliyorlar" diyerek, bu tür programların devamının geleceğini ve daha ileri düzeyde hizmetlerin iki ülke arasında devam edeceğini söyledi.
150 kişinin katıldığı eğitim programında 90 kişi başarılı olarak sertifika almaya hak kazandı. Proje tanıtım filminin izlenmesinin sonrasında başarılı olarak sertifika almaya hak kazananlara; GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Vural Özdemir, GAÜN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Ergün, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Metin Kılınç, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Belgin Alaşehirli ve Doç. Dr. Murat Taner Gülşen ve Proje Eğitmeni Yrd. Doç. Dr. Muhammed Emin Mustafa tarafından takdim edildi. - GAZİANTEP