Haberler

Ardahan Balı Farkını Markasına Yansıtacak

Abone Ol

Ardahan'da yapıldı.Ardahan arıcılığının sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştaya, Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Bedrettin Çakıcı, Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi...

Serhat Kalkınma Ajansı'nın, Kafkas arı ırkının korunması, Ardahan arıcılığının sorunlarına çözüm bulunması amacıyla düzenlediği "Kafkas Arı Irkı ve Ardahan Arıcılığı Çalıştayı "

Ardahan'da yapıldı.

Ardahan arıcılığının sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştaya, Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Bedrettin Çakıcı, Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, STK temsilcileri ve Ardahanlı arıcılar katıldılar. Serhat Kalkınma Ajansının, Ahsen Konferans salonunda gerçekleştirdiği toplantıda ilk sözü alan Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Ardahan Balı" için başlatılan patent çalışmasında sona doğru yaklaştıklarını belirterek, patent ve markanın alınması halinde Ardahan balının gerçek değerini bulacağına vurgu yaptı. Ayrıca ortak bir proje olarak Serhat Kalkınma Ajansı'na sunulan ve kabul edilen "Bal Paketleme ve Balmumu Üretimi Projesinin" kabul edildiğini söyleyen Evliyaoğlu, 2012 yılı Ağustos ayına kadar projenin bitirilip ilk mahsul balın paketlenebileceği müjdesini de birlik üyesi arıcılara verdi.

Bölgesel kalkınmanın yereldeki insanlarla birlikte mümkün olabileceğini söyleyen Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, Kalkınma ajansları ile ilgili olarak dünya deneyimlerine kısaca değindikten sonra şunları söyledi: "Temel amacımız,

yereldeki aktörlerle birlikte hareket ederek yerelin bakış açısını kalkınma planlarına aktarmak, bölgemizin kalkınması için bir yol haritası çizmek ve bu yol haritasını sabırla ve istikrarla iyi bir duruma getirmektir. Serhat Kalkınma Ajansı Ardahan Yatırım Destek Ofisi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bu çalıştay yerelin ihtiyaçlarından kaynaklandı. İnşallah bu çalıştay bazı sorunların tespiti ve çözümünde hepimize yol gösterici olacaktır. Bir bölgenin kalkınması için geliştirdiğiniz reçete bir başka bölgeye uymaz. Bir bölge için uyguladığınız program diğer bölgeye uymayabilir. Bunun için de her bölgenin ayrı bir kalkınma stratejisi olmalıdır. Bizlerin bir farkı olmalı ve bölgemize uygun kopya olmayan kalkınma planları ile bir adım daha ileri gitmeliyiz. Kendi kaderimize sahip çıkmalıyız ve bizim hayat seviyemizi yükseltecek ürünlerin tanıtımı için yol haritalarına ihtiyacımız var. Bu bir anlamda markalaşma demektir. Bizim markamız nedir? Marka dediğiniz şey bizim farkımız, alameti farikamızdır. İnsanlar bizi bu fark ile tanırlar. Tüm dünya bizi bu fark ile tanır. İşte bu çalıştay farkları ortaya koyma amacı taşımaktadır. Burada sahip olduğumuz arı ırkının dünyada bir benzeri yok, dokunulmamış bir doğaya sahibiz, dolayısıyla balımız da çok iyidir diyerek farkımızı ortaya koyacağız. Ama bunun bilinmesi de çok önemli. İstanbul'da bir markete giden insanda "ben Ardahan'da Kafkas Arı ırkı tarafından yapılan balı istiyorum, bana onu verin" ihtiyacını yaratabilmiş miyiz? Önemli olan budur.

Bu ihtiyacı insanlarda oluşturamamış isek biz istediğimiz kadar balımız kaliteli, organik diyelim, bir anlamı olmaz. Yaptığımız faaliyetin yaşam kalitemizi iyileştirmesi gerekir. Aynı yerde sayıyorsak bu faaliyetin de bir anlamı yoktur. Ürünümüz marka haline gelememişse nerede hatalar yapıyoruz, hangi altyapı sorunlarımız var, kendi farklılığımızı ortaya koymak için neler yapabiliriz bugün burada bunları tartışacağız, var olan tecrübeyi birbirimize aktaracağız. Bu çalıştay bunun öncüsü olacak ve daha sonra yapılacak daha büyük çaplı çalışmaların başlangıcı olacaktır."

Kısa bir konuşma yapan Ardahan İl Genel Meclis Başkanı Bedrettin Çakıcı, Hacı Bektaş-i Veli'nin "Hararet nardadır, sacda değildir. Keramet hırkada, taçta değildir. Her ne arar isen kendinde ara. Kudüs'te Mekke'de hacda değildir." sözüne vurgu yaparak, Ardahan arıcılığını yine Ardahan arıcıları kurtaracaktır" dedi. Ardahan belediye Başkanı Faruk Köksoy ise Ardahan Balına rağbetin her geçen gün daha da artığını vurgulayarak, Serhat Kalkınma Ajansının ciddi çalışmaları neticesinde Ardahan balının tanıtımını en iyi bir şekilde yapılacağına inandığını belirtti. Köksoy, " Gücümüzün farkındalığını kendimiz ortaya koymalıyız. Kalkınmaya yerelden başlamalıyız. Biz de bu tür toplantıları sık sık yapıyoruz, Ancak Amerika'yı yeniden keşfetmenin bir anlamı yok. Ardahan balımızın gerçek değeri için patent çalışmasına hız vermeliyiz. Yaklaşık 4 yıldır patent çalışması sürüyor ancak elimizde somut anlamda hiç bir şey yoktur." dedi. Köksoy, Ardahan balının bölgeyi çağrıştıracak bir isme sahip olması gerektiğini, bunun için de kendilerinin "Balardahan" ismini önerdiklerini söyledi. Ardahan Vali yardımcısı Sedat Yıldırım ise ortak bir düşünce ile Ardahan Arıcılığı için ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, bir kurtarıcı beklemenin hiç bir anlamı yok. Kurtarıcı biziz ve sıkıntılarımızı merkezden değil yerelden çözmeye çalışmalıyız" dedi. Konuşmaların ardından çalıştay, Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı'nın arıcılık sektörünün mevcut durumu, bal üretimi, Kafkas Arı ırkının özellikleri, sektör stratejileri ve ülke deneyimleri konularındaki sunumu ile devam etti.

Daha sonra Ardahan arıcılığının gelişmesi ve sorunlarının çözümü için belirlenen 8 ayrı başlığın tartışılmasına geçildi. Bu başlıklar sırasıyla şöyle oldu:

Yarı zamanlı arıcılık, düşük verim, yetersiz bakım-beslenme ve hastalıklarla mücadele, Ana arı ıslahı ve değiştirme çalışmalarının yetersizliği, Sağlıklı ve güvenilir arıcılık girdilerinin temini, hijyenik bal üretimi, arı ürünleri üretimi ve organik arıcılık, Kışlatma tesis ve mekanlarının yetersizliği, Gezginci arıcılık, ballı bitki varlığının araştırılması çalışmaları ve Kafkas arı ırkının saflığının korunması, Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği'nin maddi ve beşeri imkanlarının arttırılması,Tanıtım ve pazarlamada karşılaşılan sorunlar ve markalaşma, Ardahan arıcılığındaki katma değerin arttırılmasına yönelik önerilerin, katkıların ve ajanstan beklentilerin görüşülmesi.

Belirlenen sorunların çözümü konusunda söz alan katılımcılar, çalıştayın önemli bir çıktısı olacak öneri ve yaklaşımlarını paylaştılar. Bu çıktılar daha sonra Serhat Kalkınma Ajansı tarafından bir rapor olarak hazırlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Tutar Faruk Köksoy Ardahan Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title