Ardahan Üniversitesi'nin Akademisyenleri Ahıska Sempozyumundan Döndüler
Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ‘Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları’ konulu sempozyum, 14-15 nisan 2014 tarihlerinde Giresun Üniversitesi’nde yapılan oturumların ardından sona erdi.
Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen 'Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları' konulu sempozyum, 14-15 nisan 2014 tarihlerinde Giresun Üniversitesi'nde yapılan oturumların ardından sona erdi.
Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ile Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezinin katkıları ve Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğinde gerçekleştirilen 'Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları' konulu sempozyum 2 gün boyunca Üniversite'nin Rektörlük Konferans Salonu ve Sosyal Tesisler Konferans Salonunda paralel oturumlarla sürdü.
Dünyanın farklı yerlerinden bilim insanları ve Ahıska Türklerinin katıldığı bir sempozyuma Giresun Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu belirten Rektör Prof. Dr. Aygün Attar açılış konuşmasında Ardahan Üniversitesi'ne büyük övgülerle sözlerine başladı. Attar sözlerine şöyle devam etti; "Bu sempozyumun hazırlanmasının her safhasında Giresun Üniversitesi'ni yalnız bırakmayan ve Giresun'a Ahıska Konusuyla ilgili tebliğleriyle katılan akademisyenlerini tam kadro olarak gönderen Ardahan Üniversitesi'ne bu hassas konuda gösterdiği milli duruş ve duyarlılığını takdirle karşıladığımızı burada belirtmek istiyorum." dedi. Giresun Üniversitesi Rektörü sözlerinin devamında "Ahıskalı Türklerin sorunlarını uluslararası düzeyde tartışıp çözüm önerileri sunacağımız sempozyumumuz bilgi şölenidir. Ahıskalı Türkler karşılaştıkları sorunlar ve uğradıkları haksızlıklar nedeniyle 1 yüzyıl içinde tam 4 defa göç etmek zorunda bırakıldılar. Hiçbir yere ait olamama, dilini,dinini, örf adet, gelenek ve göreneğini kaybetmemek için gösterdikleri çabalarda sahipsiz ve dışlanmış hissetme gibi çeşitli sorun ve sıkıntılarla karşılaştılar. Ahıskalı Türk kardeşlerim kesinlikle yalnız değilsiniz. Ahıska coğrafi olarak hemen burnumuzun dibinde, Ardahan'ın Posof ilçesine komşu sınıra 20km uzaklıkta. Şuan Gürcistan sınırları içinde bulunan Ahıska bölgesinden Ahıskalı Türk kardeşlerimiz anasının ak sütü gibi helal olan vatanlarından sürülmüşlerdir. Göç hangi toplum için olursa olsun sancılı bir süreçtir. Göçle gelen sancıların hafifletilmesi göç edilen yerlerin durumuyla alakalıdır. Bu vesileyle düzenlediğimiz ve Ahıskalı kardeşlerimizin hukuki ve sosyal sorunlarını tartışıp çözüm önerilerini tüm dünyaya duyuracağımız konferansın başarıyla geçmesini temenni ediyorum" dedi.
Sempozyumun açılışında yapılan protokol konuşmaları sırasında YÖK Denetleme Kurulu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan da Ardahan Üniversitesini öven sözleriyle salondan büyük alkış aldı.
Prof. Dr. Doğa sözlerine devamında: "Ahıska problemini her zaman kendi problemi olarak, milli bir dava olarak gören ve bu sempozyuma akademisyenleriyle tam kadro katılan ve Gürcistan'dan Sempozyuma katılacak olan Gürcü Akademisyen ve Ahıskalıların katılmasını temin eden ve Giresun'a kadar kendi otobüsleriyle getirme zahmetini çeken Ardahan Üniversitesine burada yürekten teşekkür ederim." dedi.
Sempozyumla son derece önemli bir meseleyi ilmi ve akademik düzeyde ele alındığını belirten Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abddurrahman Haçkalı da "Ahıskalı Türklerin temel haklarını geri almasına yönelik tespit, fikir ve sonuçları ortaya çıkaracak olan sempozyum sonunda ortaya çıkan sonuç ve çözümler uluslararası toplumla paylaşılacak. Ahıskalı Türklerle ilgili sempozyum boyunca 20'si yurtdışından olmak üzere 50 tebliğ sunuldu. Yurdun dört bir yanından gelen bilim insanlarının yanında yurt dışından da pek çok bilim insanı bu sempozyuma katkıda bulundu. Sempozyum boyunca göçe maruz kalmış Ahıskalı Türklerin göç ettikleri yerlerde sosyal, hukuki, ekonomik ve eğitim durumları ortaya konulacak çözüm önerileri sunuldu." dedi.
OTURUMLAR İKİ GÜN SÜRDÜ
Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ile Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından ortaklaşa yürütülen, "Uluslararası Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu" açılışın ardından oturumlarla gerçekleşti.
Açılış programının ardından saat 11.00'de Rektör Prof. Dr. Aygün Attar başkanlığında yapılan açılış oturumuna; Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili ve Yükseköğretim Kurulu Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi Araşam Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Raşhad Şamilof ve sürgün tanıklarından Molla Yusuf Besetov katıldılar.
Oturumun sonunda; Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan V. Prof. Dr. Sayın İlyas Doğan, oturum başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi Araşam Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Raşhad Şamilof ve sürgün tanıklarından Molla Yusuf Besetov'a birer plaket vererek teşekkür etti.
Öğle yemeği arasının ardından günün ikinci sempozyumunun birinci oturumu 13.30'da yine Rektörlük Konferans salonunda yapıldı.
Oturum başkanlığını da yapan Prof. Dr. İlyas Doğan (Gazi Üniversitesi), "Geri dönüş sürecinin uluslararası hukuk boyutu", tebliğini sundu.
Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan (Ardahan Üniversitesi): "Ahıska Türklerinin Amerika'ya Göçü: Amerika'nın Uyguladığı Bir Sosyal Mühendislik Projesi" konularında konuşmalarını yaptılar.
Prof. Dr. Roin Kavrelişvili (Samtskhe-Cavakheti Devlet Üniversitesi), "Güney Gürcistan'dan Sürgüne Gönderilen Toplulukların Geriye Dönüş Yolundaki Hukuki Durumu",
Prof. Dr. Şurettin Memmedli (Ardahan Üniversitesi), "Sürgün Öncesi Ahıska'da Türkçe Basın Faaliyetleri",
Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük (Ardahan Üniversitesi)," Güney Gürcistan'ın Ahıska Bölgesi Türklerinin 1877-1917 Yıllarında Nüfus hareketleri"
Doç. Dr. Gülnare Goçayeva (Ardahan Üniversitesi), "Sürgün Öncesi Ahıska Bölgesinde Türkçe Eğitim Tarihi",
Yrd. Doç. Dr. Hanzade Güzeloğlu - Ardahan Üniversitesi, "Kazakistan'da Sürgünde Yaşayan Ahıska Türklerinin Sosyal Problemleri"
Rasim Mamedov-( Ardahan Üniversitesi), Yüksek Lisans Öğrencisi; "Sürgünde Yaşayan Ahıska Türklerinin Kültürel Direnişi" sunumlarını gerçekleştirdi.
Sempozyum'un Kapanış oturumunda Ardahan Üniversitesi adına söz hakkı verilen Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan kısaca; "Ahıska Türkleriyle beraber diğer Türk Devlet ve Topluluklarından gelen öğrencilere Ardahan Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Ardahan Üniversitesi, okuyan, okuduğunu anlayan, anladığını kendi halkına anlatabilen genç akademisyenler yetiştirmeğe başlamıştır. Ardahan Üniversitesi olarak az konuşup çok iş yapmaktan yanayız. Kafkasya Üniversiteler Birliğinin Baş Karargah Teşkilatının bulunduğu Ardahan Üniversitesinin akademisyenleri, kendisini yalnız ve kimsesiz hisseden Ahıska Türklerinin "kimsesi"dir." dedi. - ARDAHAN