Haberler

Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı

Güncelleme:
Abone Ol

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, tarafından Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı düzenliyor.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), tarafından Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı düzenliyor.

DAGEM ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen, TÜBİTAK ve MARKA tarafından finanse edilen etkinliğin ilk gününe Düzce Valisi Ali İhsan Su, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hayri Tunç, Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ile akademisyenler ve ilgililer katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu tüm işbirlikçilerle sponsorlara teşekkür ederek etkinlikle Arıcılık sektöründe potansiyel arz eden birçok projenin kendisini tanıtma fırsatı yakalayacağını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bakanlığın Düzce ili için yaptığı destekleri rakamsal olarak ifade ederek, tarımsal faaliyetin en stratejik ekonomik faaliyet olduğunu belirtti. Gıda ürünlerinin ihracatı konusunda Avrupa'nın en büyüğü olduğumuzu söyleyen Tunç, "Her yıl tarımsal ekonomi alanında Avrupa'nın 10 katı büyüyoruz" dedi. Tunç, Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı projesinin olumlu sonuçlara ulaşılacağını belirtti. DAGEM'in Avrupa Girişimcilik Ödülü başarısını tebrik eden Müsteşar Tunç, birlikte yapılacak çalışmalarla daha da başarılı olunacağını söyledi.

TÜRKİYE BAL ÜRETİMİNDE DÜNYADA İKİNCİ

Müsteşar Yardımcısı Hadi Tunç'un ardından konuşan Düzce Valisi Ali İhsan Su, "Üniversitemiz DAGEM ve TSO işbirliği ile çok önemli bir konuda beraberiz. Şöyle bir soru sorsak; arı ve arıcılık insan için, dünya için, insanlık için ne kadar önemlidir? Olmazsa olur mu? Bunun cevabını Albert Einstein 'Arıları yok edersek insanın ömrü 4 yıl sürer' demiştir. Arıcılık ve arı işte bu kadar önemlidir. Dünyada yeryüzünde yetişen bitkilerin büyük bir bölümünün neslinin devam etmesi, arıların sayesindedir. Arı ve arıcılık bu kadar önemli olunca o zaman bunun üzerinde durmamız ve bu konuda kendimizi nasıl geliştirebiliriz, hem arı gen olarak neler yapabiliriz, hem de yaptığımız üretimi nasıl çeşitlendirebiliriz, nasıl geliştirebiliriz ve nasıl pazarlayabiliriz. Bu konuların hep araştırılması içinde olmalıyız. Türkiye, bal üretimi bakımından Çin'den sonra dünyada ikinci. Çin yaklaşık 500 bin ton bal üretimi yapmaktadır. Biz ülke olarak yaklaşık 95 bin ton bal üretimi yapmaktayız. Daha çok bal üretmek ve gerekli araştırmaları yapmamız gerekmektedir" dedi

DÜZCE'DE YILDA 518 TON BAL ÜRİTİLİYOR

Vali ali İhsan Su, Düzce'de 518 ton bal üretimi yapıldığını belirterek "Düzce'de DAGEM gibi çok önemli bir araştırma merkezi var. Çünkü bizim Yığılca türü arımız çok özel bir tür. Yığılca arımız fiziksel özellikleri bakımından çok daha fazla tozlaşma yapabilmekle beraber daha fazla bal yapabilen bir ırka sahibiz. Bu bakımdan onun da geliştirilmesi çok önemli, DAGEM Üniversitemiz bünyesinde çalışmaları gerçekleştirmektedir. Arıyı, arıcıları mutlaka desteklememiz, onların gelişimine katkı sağlamamız gerekiyor, hem bilimsel anlamda hem maddi anlamda. Sonuç itibariyle, arı ve arıcılıkla uğraşan bu işi yapan vatandaşlarımız bizim için, ülkemiz için, dünya için, insanlık için önemlidir. Bu bakımdan bunlarla ilgili çalışmalara Valilik olarak katılıyor ve destekliyoruz" dedi.

5 OTURUM GERÇEKLEŞTİ

Beş oturum şeklinde gerçekleşen programın ilk oturumunda, Prof. Dr. Levent Aydın moderatörlüğünde, "Büyük Bal Mumu Güvesi Yaşam Formlarının İn Vivo Patojen Mikrobiyal Florası" konusunda proje üreten Uzm. Biyolog Serkan Sugeçti, "Varroa-Robotik"projesiyle Öğrt. Hasan Avcu, "Bazı Bakteriyel ve Fungal Etkenlere Karşı Suda Çözünebilir Boratların Bal Arılarında Kullanım Olanaklarının Araştırılması" projesiyle Yüksek Ziraat Mühendisi Gökhan Akdeniz, "Oksalik Asit Buharlaşma Aparatı" projesiyle Mehmet Asım Gençünal sunumlarda bulundu.

Prof. Dr.Kadriye Sorkun moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda, "Organik Arı Ürünleri İçeren Kozmetik Ürünlerin Üretimi" konusundaki projesiyle Celal Çay, "Diyabetik Ayak İçin Geliştirilen Propolis Emdirilmiş Tabanlık" projesiyle Araş.Gör. Ahmet Doğan Ergin, "Şurup Katkısı Yapılan Bal Örneklerinin Hızlı ve Etkili Şekilde Belirlenmesine Yönelik Analiz Metotlarının Geliştirilmesi" projesiyle Uzm. Dr. Nalan Oya San Keskin ve "Yüksek Biyoaktif Potansiyelde Sulu Propolis Ekstraktı Hazırlanması" konusunda Yrd. Doç. Dr. Oktay Yıldız sunumlarda bulundu.

İki gün sürecek etkinliğin ilk gününün son oturumunun Moderatörlüğünü, Prof. Dr. Mahir Turan ve Prof. Dr. Sevgi Kolaylı yaptı. Oturumda sırasıyla, "Kitosan-propolis solüsyonları ile kaplanmış plastik filmlerin kaşar peyniri üzerinde antifungal etkinliğinin belirlenmesi" konulu projesiyle Yrd. Doç. Dr. Durmuş Sert, "Toz Bal" projesiyle Gıda Müh. Burcu Sezen, "Bal tozu üretiminde püskürtme kulesi iç sıcaklığı ve taşıyıcı ajan olarak maltodekstrin kullanım oranının etkisinin belirlenmesi" projesiyle Yrd. Doç. Dr. Durmuş Sert ve "Nar Suyu üretiminde propolis etkisi" projesiyle öğrenci Eda Taş sunum yaptı.

Son oturumun ikinci kısmında ise, "Farklı Sıcaklıklarda Depolanan Tavuk Yumurtalarının Kabuk Mikrobiyal Aktivitesi ve Yumurta Kalitesi Üzerine Propolis Uygulamasının Etkisi" projesiyle Yrd. Doç. Dr. Durmuş Sert, "Yeni Bir Tat: Ballı Köme" projesiyle Laborant Ömer Yılmaz, "Arıcılık ürünlerinin fonksiyonel kek üretiminde kullanımı" projesiyle Araş. Gör. Ayşe Nur Tonay, "Deli Balın Korozyon İnhibitörü Olarak Kullanılma Potansiyelinin Araştırılması" projesiyle Doç. Dr. Hüsnü Gerengi projelerini sundular. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Düzce Üniversitesi Propolis Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title