Haberler

Arslantepe ile İlgili Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Abone Ol

Malatya’nın Mirası Arslantepe Projesi basın gezisi kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Malatya'nın Mirası Arslantepe Projesi basın gezisi kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe'nin UNESCO dünya kültür mirası asıl listesine alınması için çalışmaların etkin bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Malatya'nın Mirası Arslantepe Projesi çalışmaları etkin bir şekilde devam ediyor. Battalgazi Belediyesinin proje ortağı olduğu Malatya'nın Mirası Arslantepe Projesi kapsamında 2 günlük basın gezisi kapsamında Hürriyet Gazetesi Yazarı Gila Benmayar, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özlem Yüzak ve Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen Ocakoğlu Malatya'ya geldi.

Arslantepe Höyüğü'nde yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe'nin insanlık tarihi açısından önemine dikkat çekerek, "Arslantepe'nin gün yüzüne çıkması noktasında ve kültürel miras listesinin asıl listesine girmesi noktasında hepimiz el ele vermiş, gayret gösteriyoruz. Neticede bu değerler bir millete veya bir insanlık grubuna veya yöresel anlamdaki bir yerel yöneticiye teslim edilmez. Bunlar tüm insanlığın ortak değeridir. Biz bunun bilincindeyiz. İnsanlığın ortak değerleri olan bu değerlerin insanlık tarihiyle özdeş olması hasebiyle ayrı bir anlamı vardır. Hem insanlık tarihi açısından hem de Türk İslam tarihi açısından önemli bir merkez. Yani insanlık tarihinden medeniyetin tohumlarının atıldığı yer, Türk İslam Tarihi açısından da Anadolu'yu anayurt yapan destan şehri diye tarif ediyoruz" dedi.

Başkan Gürkan, "Yerel yönetici olarak buradaki hangi medeniyete, hangi uygarlığa, hangi kültüre ait olursa olsun, o eserleri gün yüzüne çıkarılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda elimizden gelen gayret ve çabayı gösteriyoruz. Bazı değerler vardır lokal anlamda o evi ilgilendirir. Bazı değerler vardır o toplumu ilgilendirir. Bazı değerler vardır o yöreyi ilgilendirir. Bazı değerler vardır o ülkeyi ilgilendirir. Bazı değerlerde vardır ki tüm dünya insanlığını ilgilendirir. Arslantepe'de tüm dünyayı ilgilendiren bir kültürel mirasımızdır. Arslantepe'nin Dünya Kültürel Mirasına alınması noktasında, prosedür anlamında nasıl katkı yapabiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. Birleşmiş Milletlerle yaptığımız görüşmelerde Dünya Kültür Mirasına girmeyi bekleyen 33 projenin olduğu bilgisini aldık. İki tanesi girince rakam 31 oldu. Bu 31'in içinde de Arslantepe var. Arslantepe'nin 16. sırada Dünya Kültürel Mirası listesine nasıl girer bunun gayreti ve çabası içindeyiz" diye konuştu.

İtalyan La Spienza Üniversitesi öğretim üyesi ve Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ise, Arslantepe'nin UNESCO dünya kültür mirası asıl listesine mutlaka alınması gerektiğini belirterek, "Arslantepe'nin sadece Hitit dönemine ait olduğunu sanıyorlar. Kazı başladıktan sonra Güneybatı'ya doğru gidildikçe yeni buluntular çıkarıldı. Bu yeni buluntular dünya için oldukça önemlidir. Milattan önce 4 bin yılına kadar tarihi buluntular ortaya çıkarıldı ve bir tapınak bulundu. Bu tapınağın yanında çok daha büyük binalar bulduk. Kazılarımız yavaş yavaş ilerleyince bir saray bulduk. O saray dünyadaki ilk saray. Mezopotamya'da çok önemli yerler var elbette ancak bu saray hepsinden öne çıkmış durumda. O saray Arslantepe'den daha büyük devlet sistemi orada başlıyor. Burada ilk defa tapınağın dışında bir saray bulduk. Milattan önce 3500-3400 yıllarına kadar gidildi. Depolar vardı. Avlu vardı, büyük bir koridor, büyük salon vardı. Böyle bir şey dünyada yok. Bunların UNESCO mirası olması gerekiyor" sözlerini kaydetti. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Selahattin Gürkan Battalgazi Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title