Artmer'de Hücre Kültürü ve Genomiks Araştırma Laboratuarı Oluşturuluyor
Yeni nesil teknolojiye sahip cihaz parkı ile öne çıkan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTMER)’nde oluşturulan Hücre Kültürü ve Genomiks Araştırma Laboratuvarının hizmete girmesi için geri sayım başladı.
Yeni nesil teknolojiye sahip cihaz parkı ile öne çıkan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTMER)'nde oluşturulan Hücre Kültürü ve Genomiks Araştırma Laboratuvarının hizmete girmesi için geri sayım başladı.
Halihazırda DNA dizi analizörü, PCR, jel görüntüleme cihazları ile çok sayıda yardımcı cihazın bulunduğu Alerjen ve Nükleotid laboratuvarı Bülent Ecevit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne sunulan altyapı projesiyle yeni teknoloji ile donatılmış Hücre Kültürü ve Genomiks Araştırma Laboratuvarına dönüşüyor.
Merkez müdürü Prof. Dr. Ahmet Altın yaptığı açıklamada "Kuruluşu 2007 yılına uzanan ancak 2011 yılında faaliyete geçen Merkezimiz, Batı Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ülkemizdeki üniversitelerin ve özel sektörün AR-GE faaliyetlerini destekleyen en önemli kurumlarından biridir. 2011 yılında 20 olan analiz edilen örnek sayısı her geçen yıl artmış ve bu gün yılda 8-10 bin örnek bandına ulaşmıştır. ARTMER bünyesinde yüksek hassasiyette ölçüm yapabilen yeni nesil cihazlarla donatılmış 10 adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlara Rektörlüğümüze sunulan bu alt yapı projesinin hayata geçmesi ile Hücre Kültürü ve Genomiks Araştırma Laboratuvarı hizmet alanımız daha da genişleyecektir. Bu laboratuvarda, güncel nanopartiküller, bitki ekstraktları, ilaçlar, gıda katkı maddeleri gibi birçok maddenin sağlıklı hücrelerde ve kanser hücrelerindeki etkileri sitotoksisite test yöntemleri kullanılarak belirlenebilecek ve floresan özellikli invert mikroskop ve Raman konfokal mikroskoplar ile görüntülemeleri yapılabilecektir" dedi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise ARTMER bünyesinde Hücre Kültürü ve Genomiks Araştırma Laboratuvarı oluşturulması önemine değinerek, "Sağlık sektörü üniversitemizin güçlü olduğu alanlarından biridir. Ayrıca sağlık sektörü nanoteknoloji-malzeme ve çevre-enerji gibi önümüzdeki yıllarda desteklemeyi düşündüğümüz sektörler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda yeni kurulacak olan laboratuvarımız, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından olan kanserin tanılanması ve tedavisine yönelik araştırmalarda önemli bir yer tutan hücre kültürü ve sitotoksisite çalışmalarını desteklemesi açısından önemli işlev görecektir. ARGE faaliyetlerinin artırılması ve yeni teknolojilerin akademik personelimizle buluşturulmasına yönelik bu tür projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Başta Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altın olmak üzere çalışmada emeği geçen tüm personelize teşekkür ederim" dedi. - ZONGULDAK