Haberler

Artvin Borçka'da Kestane Balı Üreticisi Arıcılar: "Kestane Ağaçlarında Başlayan Dal Kanseri Nedeniyle Arıcılık Sıkıntıya Girmeye Başladı"

Güncelleme:
Abone Ol

Artvin’in Borçka ilçesi Düzköy’de kestane balı üreticisi ziraat teknisyeni Ömer Çatan, “Beş yıldır mevsimsel değişiklikler ve kestane ağaçlarındaki hastalığın giderek artması sonucu ağaçların kuruması nedeniyle arıcılık da sıkıntıya girmeye başladı. Bu konuda ciddi araştırma yapılması gerekli. Arıcılara sahip çıkılması gerekiyor, devletin arıcılara destek vermesi gerekiyor, yoksa böyle giderse arıcılık piyasa şartlarında yok olup gidecek” dedi.

UĞUR İSTANBULLU

Artvin'in Borçka ilçesi Düzköy'de kestane balı üreticisi ziraat teknisyeni Ömer Çatan, "Beş yıldır mevsimsel değişiklikler ve kestane ağaçlarındaki hastalığın giderek artması sonucu ağaçların kuruması nedeniyle arıcılık da sıkıntıya girmeye başladı. Bu konuda ciddi araştırma yapılması gerekli. Arıcılara sahip çıkılması gerekiyor, devletin arıcılara destek vermesi gerekiyor, yoksa böyle giderse arıcılık piyasa şartlarında yok olup gidecek" dedi.

Artvin'in Borçka ilçesi Düzköy'de kestane balı üreten arıcılar, son yıllarda kestane ağaçlarında başlayan dal kanserinin ağaçları kurutması nedeniyle bal üretiminde sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

"BÖLGE HALKI AYNI ZAMANDA ORMANCILIKLA GEÇİNİYOR ANCAK KONTROLSÜZ VE BİLİM DIŞI AĞAÇ KESİLİYOR MAALESEF"

Artvin'in Borçka ilçesinde yaklaşık 5 yıldır arıcılık ile uğraşan ziraat teknisyeni bal üreticisi Ömer Çatan, bölgede yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde anlattı:

" Artvin'in Borçka ilçesi Düzköy Cevizli Mahallesi'ndeyiz. Yaklaşık beş yıldır arıcılıkla uğraşıyorum ama daha öncesinde de arıcılığa ilgim vardı ve araştırıyordum da. Özel bir şirkette çalışıyorum aynı zamanda da arıcılık yapmaya çalışıyoruz. Bu bölge kestane balıyla yoğunlukta olan bölge gördüğünüz gibi şu vadi karşıda beyaz parlayan hepsi kestane ağacı ve tamda çiçek açma dönemi ve çiçek açmış durumda. Yalnız tabi ki beş yıl süre içerisinde mevsimsel değişiklikleri ve kestane ağaçlarındaki hastalığını her geçen gün daha da yoğunlaşması ve ağaçların kurumasında dolayı gittikçe arıcılıkta sıkıntıya girmeye başladı.

Bu bölge aynı zamanda orman bölgesi ve köylüler ormancılıkla geçimini sağlıyorlar. Ama kontrolsüz ve bilim dışı ağaç kesimi nedeniyle, bundan birkaç yıl öncesinde kestane ağaçlarını Orman İşletme Müdürlüğü öncülüğünde bir aşılama yöntemi geliştirmeye çalıştılar ve onunla birlikte bir dal kanseri hastalığı bulaşmaya başladı ve kestane ağaçlarımız kurumaya başladı. Bu şunun da önünü açtı işte kestane ağaçları kuruyor ve hastalıkla mücadele için ağaç kesimine başlandı, dolayısıyla bununla ilgili orman işletmesine ağaç kesimiyle ilgili sorduğumuzda hastalıkla mücadele için bu ağaçları kesmek zorundayız ve daha yeni genç ağaçların yetişmesi için dediler.

"BARAJLARIN SU TUTMASI BÖLGEDE MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERE NEDEN OLDU"

Barajların su tutmasıyla birlikte HES'lerinde yoğunlaşmasıyla birlikte mevsimsel değişikliğe neden oldu. Yani gördüğünüz gibi geçen sene kestane süresi boyunca havaların aşırı derecede bozuk olması ve yağışlarında yoğun olması nedeniyle kestaneden çok fazla verim alınamadı. Tesadüf ki şu anda 3-4 gün oldu havaların güzel olması sebebiyle kestane çiçeği açtı.

"ARTVİN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ BAKIMINDAN KALİTELİ OLMASI ARICILAR AÇISINDAN ÇOK VERİMLİ"

Artvin bölgesi bitki örtüsü ve bitki çeşitliliği bakımından kaliteli bal yetiştiriciliğine uygun bir yer ve en alt rakımdan ve en üst rakıma kadar bitki çeşitlilik gösteriyor. Aslında bu Kafkas ırkı bölgesi ve bu bölgeye bu ırkın dışında başka bir ırk arının girmesi yasak ve aynı zamanda da bununla mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu ırkın bozulması buradaki balın kalitesini de düşürüyor. Hemen yanımızda Gürcistan var ve Gürcistan'dan kaçak yollarla ana arı kaçakçılığı ve bal kaçakçılığı yapılıyor ki bunlarla ilgili özellikle birkaç yıldır Arıcılar Birliği ve Ziraat Odaları mücadele gösteriyor.

"SERACILIK YAPTIĞIM DÖNEMDE HER BİR SERA İÇİN BİR KOLONİ ARININ OLMASI SÖYLENİRDİ"

Arının bir yöntemi yok ve ben arıcılığa başladığımda deneme yanılma yoluyla tabi ki dışardan bilgi alabildik ama her arıcının kendine has bir yöntemi vardır bunu sana başkasının anlatmasıyla öğrenme şansı yok yani deneyerek ve yaşayarak öğrenmen gerekiyor. Ben aynı zamanda Ziraat teknisyeniyim ve daha önceden seracılık yaptım o dönemde eğitim alırken seracılığın ön koşuluydu ve seracılık yapanın bir seraya en az bir tane koloni bir arının olması gerekiyordu, döllenmeyi kolaylaştırmak amacıyla. Arıcılara bence sahip çıkılması gerekiyor ve devletin arıcılara destek vermesi gerekiyor, yoksa arıcılık böyle giderse piyasa şartlarında yok olup gidecek"

"KESTANELERDE DAL KURUMASI İÇİN BİR ARAŞTIRMA YAPILIYORMU AÇIKÇASI BİLMİYORUM"

Arıcı Yaşar Turan ise şunları dile getirdi:

"Şimdi ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde ve özellikle Artvin'de kestanelerde bir sıkıntı var ve kurumalar başladı, sürekli kestaneler kuruyor ve nedenini bilmiyoruz ki araştırılıyor mu ya da bir çalışma yapılıyor mu açıkçası bu konuda da bilgi sahibi değilim. Ama ciddi bir manada kestaneler yok oluyor, ağaçlar çok eski olduğundan mı bilemiyoruz."

Kaynak: ANKA / Yerel

Borçka Artvin Ömer Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title