Atatürk'ün Bergama'ya Gelişi 82. Kez Coşkuyla Kutlandı
Mustafa Kemal Atatürk’ün, yurt gezileri kapsamında 13 Nisan 1934 tarihinde Bergama’ya yaptığı ziyaretin 82. yılı Bergama’da yapılan tören kutlandı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, yurt gezileri kapsamında 13 Nisan 1934 tarihinde Bergama'ya yaptığı ziyaretin 82. yılı Bergama'da yapılan tören kutlandı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, Bergama'ya yaptığı ziyaretin 82. yılı törenle kutlandı. Törenler ilk olarak Bergama Kaymakamlığı tören alanındaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Garnizon Komutanvekili Fikret Gürçay, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Özlüoğlu anıta çelenk bıraktı. Tören, Bergama Cumhuriyet Meydanı'nda da devam etti. Törene protokolün yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamada, Bergama Belediyesi tarafından Atatürk'ün Bergama'ya gelişinin anısına hazırlanan "Yazıyor, yazıyor Atatürk'ün Bergama'ya gelişini yazıyor" yazılı gazeteler, çocuklar tarafından protokol ve halka dağıtıldı, Bergama Belediye Bandosu eşliğinde çalınan İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylendi.
80. BERGAMA KERMESİ
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç törende yaptığı konuşmada bugünün Bergama için çok önemli ve anlamlı bir gün olduğunu belirtti. Başkan Gönenç, "Ulu Önder, Bergama'ya gelip buradaki birlikleri denetledikten sonra ilk işi tüm Anadolu'da aydınlanmayı yayan, ilk halk evlerinden birisi olan Bergama Halk Evi'ni ziyaret etti. Oradaki Bergama'daki yöneticilerle görüştü, dönemin kaymakamı, belediye başkanı ve cemiyet başkanları ile görüştü. Hepsinden önemlisi de öğrencilerle konuştu ve sohbet etti. Burada Atatürk ilke ve devrimlerinin nasıl yaşama geçirildiğini, halk evinin çalışmalarını öğrendi ve bu ziyaretin ardından Atatürk, Bergama'da derin izler bırakarak gitti. Bunlardan en önemlisi de belki de Bergama Kermesi. Atatürk'ün Bergama'ya armağanı kermesi bu yıl mayıs-haziran aylarında 80. kez kutlayacağız. Bergama'nın sahip olduğu güzellikleri ve tarihi zenginliklerini gördükten sonra yöneticiler ve dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'e, 'Burası yurdun çok müstesna bir köşesi ama biraz unutulmaya yüz tutmuş ve kıyıda, köşede kalmış bir yer. Fakat buranın dahilde ve hariçte tanıtılması gerekir. Burada bir şenlik düzenlensin' talimatıyla birlikte dönemim yöneticileri 1937 yılında başlayan Bergama Kermesi'ni hayata geçirdi. Yine Bergama için o dönemde büyük bir sorun olan içme suyu, Geyikli Dağı'ndan gelen ve halen Bergama'nın bugün kullandığı içme suyu, Atatürk'ün direktifleri ile ve sonrasında Bergamalıların çalışmaları ile onarılarak yaşama geçti. Ülkesini ve topraklarını iyi tanıyan bir lider, burada birkaç saatlik ziyareti ile belki de kentin kaderini değiştirebilecek ve insanların yaşamını değiştirebilecek derin izler bıraktı. Bugün bizim burada oluş amacımı bir savaş kahramanının ve cumhurbaşkanının kente gelişinin kutlamanın çok ötesinde. Gerçekten bu ülkenin varoluşunda bugünlere gelişinde ve bundan sonraki ilerlemesinde çok büyük payı olan halk kahramanı Ulu Önder Atatürk'ü anmak için toplandık. İçimizden gelen coşku ve inançla buradayız. Bu duyarlığı göstererek buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Atatürk'ün Bergama'ya geldiği gün Bergama halkının Gazi Paşa'yı selamlarken söylediği 'Yaşasın Gazi Paşa, yaşasın kahraman ordumuz' sözleriyle hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.
Törenler Bergama İlçe Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Eğitmenlerinin oynadığı halk oyunları ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam etti. Törenler, Bergama Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı "Atatürk'ün Bergama'ya Gelişi" konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ile sona erdi. - İZMİR