Atatürk'ün Diyarbakır'a Gelişinin 79. Yıldönümü Kutlandı
Atatürk’ün Diyarbakır’a gelişinin 79. yıldönümü, düzenlenen etkinlikte kutlandı.
Atatürk'ün Diyarbakır'a gelişinin 79. yıldönümü, düzenlenen etkinlikte kutlandı. Tören sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken, bazı binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi.
Diyarbakır'da, Atatürk'ün kente gelişinin 79. yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Diyarbakır Tren Garı'nda düzenlenen törene, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Cumali Atilla, Sur Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Bilal Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Garnizon Komutanı Ali Sivri, İl Jandarma Komutanı Ali Demir, kamu kurumlarının müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Tören nedeniyle asker ve polis gar çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu çerçevede bazı binaların çatılarına keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü.
Tören, Vali Aksoy'un günün anlam ve önemini belirten konuşması ile başladı. Tarihin her döneminde önemli bir ticaret, kültür ve medeniyet şehri olan Diyarbakır'ın, birçok devlet büyüğünü, şairi, seyyahı ve farklı medeniyetlerden insanları misafir ettiğini belirten Aksoy, özetle şunları kaydetti:
"Bu misafirlerden biri de Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'tür. Atatürk, 79 yıl önce bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olarak Diyarbakır'a teşrif etmiş, geleceğini öğrenen halk, şu anda bulunduğumuz tren garında onu sevgi gösterileri ile karşılamıştır. Ziyareti sırasında bir dizi önemli görüşme yapan Atatürk, yürütülmekte olan altyapı çalışmalarını yerinde incelemiş ve halkı can kulağıyla dinlemiştir. Atatürk için Diyarbakır'ın ayrı bir önemi daha vardı, çünkü Cumhurbaşkanı olarak geldiği Diyarbakır'a, 20 sene önce 1. Dünya savaşı sırasında, Kolordu Komutanı olarak gelmiş, Silvan'da ve Diyarbakır'da bağlı birlikleri komuta etmiş, önemli başarılar kazanmıştı. Mustafa Kemal, Diyarbakır'da kaldığı süre boyunca halkla çok iyi ilişkiler kurmuş, dertlerini dinlemiş ve yardımcı olmak için gayret sarf etmiştir. Diyarbakır halkı da onun ilgi ve alakasını unutmamış, 5 Nisan 1936 günü Diyarbakır Belediyesi, aldığı kararla Mustafa Kemal'i fahri hemşerileri olarak ilan etmiştir."
Konuşmanın ardından Atatürk'ün Diyarbakır'ı ziyaretinde kullandığı tren, temsili olarak Diyarbakır Garı'na yanaştı. Buradan inen gaziler, Diyarbakır Valisi Aksoy'a Türk bayrağı verdi. Aksoy da aldığı Türk bayrağını öpüp alnına koyduktan sonra öğrencilere verdi.
Halk oyunlarının gösterisinin ardından buradaki tören sona erdi. Daha sonra Anıt Park'ta Atatürk anıtına çelenk konulması ile devam eden tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile sona erdi. - DİYARBAKIR