Haberler

Atça'da Çilek Festivali Başladı

Abone Ol

Atça beldesinin tüm dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen şenliğe çok sayıda ülkeden katılım oldu.12.Uluslararası Atça Tarım, Çilek Kültür ve Sanat Festivali'nde en iyi teknik çilek yetiştiricilerine de ödülleri verildi.

Atça beldesinin tüm dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen şenliğe çok sayıda ülkeden katılım oldu. 12. Uluslararası Atça Tarım, Çilek Kültür ve Sanat Festivali'nde en iyi teknik çilek yetiştiricilerine de ödülleri verildi.

Sultanhisar'ın Atça beldesinde 12. kez açılışı yapılan Uluslararası Çilek Festivali tüm coşkusuyla başladı. Tarım ürünleri, kültürel değerleri ve Türkiye'nin ilk örnek mimari planını dünyaya tanıtmak için düzenlenen festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Özellikle folklor ekiplerinin gösterileri, festival konuklarına keyifli saatler yaşattı. Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, beldenin en önemli ürünü olan Çileğin tanıtılması için büyük avantaj sağlayan festivalin uluslararası 12. kez yapıldığını ifade ederek "Ülke olarak hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz. Bu sebeple bu tür etkinliler moral ve motivasyonumuz için, ülke ve milletçe birlik-beraberlik için çok önemli. İnsanların en yoğun etkileşim içerisinde oldukları anlar bu tür etkinliklerdir. Bunun bilinciyle her yıl, üzerine bir şeyler daha katarak festivalimizin çıtasını yükseltiyor, Türkiye'de ve Dünya'da daha tanınır hale getiriyoruz. Bunun en güzel örneği, bu yılki festivalde Macaristan'ın Mako şehri ile kardeş şehir imza töreni gerçekleştirecek olmamızdır. Mako eyalet Belediye Başkanı Roland Horvath başkanlığındaki delegasyon imza töreni için beldemizde olacaktır."

"'YARİM ATÇA' DİYENLERE BU SEVDA BİTMEZ"

Bölgede yetiştirilen ürünlerin 2011 yılı rekoltelerini de Atçalılara anlatan Çınar; "Beldemizde 12 bin ton Çilek, 2-3 bin ton şeftali, 12-15 bin ton serada ve açıkta karpuz, 4-6 bin ton mısır ve narenciye bunların yanı sıra marul, patlıcan, incir, üzüm, zeytin, elma ve kestane gibi çok çeşitli sebze de yetiştirilmektedir. Üretilen bu ürünlerimizin yüzde 40'ı iç piyasada, yüzde 60'ı dış piyasada alıcı bulmaktadır. Yeni dönemde de hedefimiz bu ürünleri üst düzeylere çıkarmak olacaktır. Çünkü Atçalı üreticilerimizin yüzünün gülmesi, bizim en büyük mutluluk kaynağımızdır. Festival nedeniyle yurt dışından gelen konuklarımız sayesinde kurulacak ilişkilerin, ülkeler arasındaki dostluğa bir köprü olacağına inanıyorum. Yine kurulacak bu dostlukların, turizm ve ticarette de artmasına vesile olacağına inanıyorum. Modern örnek imar planıyla, Atçalı Kel Mehmediyle, eğitimi ve üretimiyle, 1867 yılında kurulmuş belediyesiyle tarihi bir Türk yurdu olan beldemizin İlçe olmasını istiyor ve arzuluyoruz. Atça bizim için bir sevda, sevmesini bilenlere, 'Yarim Atça' diyenlere bu sevda bitmez" dedi.

"ATÇA DİĞER İLÇE VE BELDELERE MODELDİR"

1926 yılında oluşturulan imar planıyla Ülkemizin ilk modern imarlı Beldelerinde olan Atça'nın her geçen gün gelişip güzelleşirken örnek şehirciliği ile beldelere ve ilçelere model teşkil ettiğini ifade eden Kaymakam Cevdet Ertürkmen; "Güzel ve Şirin beldemiz Atça'da festival kültürü uzun yıllara dayanmaktadır. Bu sene 12.'sini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Atça Tarım, Çilek Kültür ve Sanat Festivalimiz ile şirin beldemiz Atça'da yetişen çok çeşitli tarım ürünlerinin tanıtımının ülkemiz düzeyinde daha da ileriye götürülmesi ve beldemize daha fazla ekonomik girdi sağlanması hedeflenmektedir. Güzel ve şirin beldemiz Atça doğal güzelliklerinin yanı sıra çileği, zeytini, inciri ve özellikle de son yıllarda karpuzuyla adından bir marka olarak bahsedilmektedir" dedi.

"UZUNIRMAK, BÜYÜKŞEHİR'İN EKSİLERİNİ VE ARTILARINI ANLATTI"

12 yıldır Atça'nın tanıtımın Çilek festivali ile çok iyi bir şekilde yapıldığını ifade eden MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Aydın'ın büyükşehir olması halinde memleketi Atça'nın Sultanhisar'ın mahallesi olacağını belirtti. Bütünleşmiş Büyükşehir'in eksilerini ve artılarını Atçalılara anlatan Uzunırmak, Aydın'da 6 beldenin ilçe olması için TBMM'ne kanun teklifi verdiğini belirtti. Uzunırmak konuşmasında Atçalıların parti gözetmeksizin iktidardan Atça'nın ilçe yapılmasını istemelerini söyledi.

"ÖDÜLLER VERİLDİ, ÇİLEKLER TADILDI"

Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, beldeye hizmetleri bulunan MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, İl Genel Meclis Başkanıi Hayri Güleç, Eski Senatörlerden Sadettin Demirayak ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Yusuf Yeşil'e plaket verildi. Festival kapsamında düzenlenen 24 üreticinin katıldığı Teknik Çilek Yetiştiriciliği Yarışması'nda 7 kişilik hakem ve juri heyeti tarafından dereceye giren çilek üreticilerine ödülleri verildi. Yarışmada İhsan Sülek 88.30 puanla birinci, Muzaffer Kösemen 87.00 puanla ikinci, İzzet Türkmen 86.30 puanla üçüncü ve Erdinç Sülek 85.70 puanla dördüncü olurken, dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ödül töreninin ardından protokol üyeleri dereceye giren çileklerin tadına baktı.

"FESTİVALE YOĞUN İLGİ"

Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar'ın ev sahipliği yaptığı festivale MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı, Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın, Buharkent Belediye Başkanı Yusuf Vural, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, MHP İl Başkanı Hasan Muti, Aydın Ülkü Ocakları İl Başkanı Burak Pehlivan ile çok sayıda protokol üyesinin de izlediği etkinliklerin ilk gününde yaklaşık 10 bin kişi festival coşkusunu yaşadı. 8 bin nüfuslu Atça'nın festivaline çevre ilçe ve beldelerden katılanlar nedeniyle festivale yoğun ilgi olması ise dikkat çekti.

"ULUSLARARASI MİSAFİRLER RENK KATTI"

Açılış konuşmalarının ardından festivale Macaristan, Gürcistan, Bulgaristan ve Makedonya'dan gelen misafir ülke ile Nazilli Belediyesi Mehter Takımı ve Atça Lisesi halk oyunları ekiplerinin gösterileri büyük beğeni ile izlendi. Mehteran takımının gösterisi ise halk tarafından yoğun alkış aldı. Festivale katılan misafirlere bir ton çilek ve erik ikramında bulunuldu. Açılış programının ardından Atça Kültür Merkezi'nde açılan Sultanhisar Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin hazırladığı el sanatları sergisi de ilgiyle izlendi.

"HAKAN DOĞANAY VE GRUP KOLPA COŞTURDU"

Festivalin açılış programının ardından sahne alan Hakan Doğanay'ın 2 saatlik muhteşem performansının ardından gençlerin yeni gözdesi Kolpa grubu ise büyük ilgi gördü. Doğanay ile coşan Atçalılar grup Kolpa ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlendi. Festivalin ilk gününde bile birçok festivalin final gösterilerinde yer alan Doğanay ve Kolpa'nın çıkması ise kalan 2 günlük festivalin daha da renkli geçeceğinin göstergesi oldu.

(ÜÖ-

12.05.2012 12: 21: 51

TSI

NNNN - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Uzunırmak Sultanhisar Yerel Aydın Atça Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title