Haberler

Atıklar Çöp Değildir; Geleceğimizdir

Abone Ol

Akçakoca Belediyesi ve Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) tarafından düzenlenen ‘’Evsel atıklar ve Akçakoca’’ konulu panel düzenlendi.

Akçakoca Belediyesi ve Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) tarafından düzenlenen "Evsel atıklar ve Akçakoca" konulu panel düzenlendi.

Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen panele, İl Genel Meclis Üyesi ve İGM Çevre Komisyonu Başkanı Ayfer Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Direk ve Suat Madenci, Düzce Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı İsmail Ercan, DÜ Genel Sekreteri Hasan Sadi Ateş, belediyenin bazı kurum amirleri, birkaç STK temsilcisi ve çok sayıda üniversite öğrencisi katılırken; siyasi parti temsilcilerinin, konuyla ilgili STK temsilcilerinin, muhtarların ve ilçe halkının ilgi göstermemesi eleştirilere neden oldu.

Panelin ilk konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Ercan, konuklara yönelik kısa bir hoşgeldiniz konuşması yaparken, dinleyici kitlesi içerisinde halkın fazla yer almamasını eleştirerek, "Bu tür etkinliklerin halk tarafından benimsenip katılınmasını bekliyorum" dedi.

Prof. Ercan'ın ardından kürsüye çıkan DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Evsel atıklar ve Çevremiz ile Atık Yağların Geri Dönüşümü konulu bir sunum yaptı. Uğraş, slayt gösterimi eşliğinde yaptığı sunumda birbirinden önemli bilgileri aktarırken, Türkiye'de yıllık 25 milyon ton evsel atık toplandığını, bunun yüzde 20'si kadar da kayıt altına girmeyen atığın var olduğunu söyledi. Kişi başına günlük 1 kilogram evsel atık çıkarttığımızı belirten Uğraş, atıkların, Yüzde 60'ının düzenli depolama, yüzde 38'inin vahşi depolama, yüzde 0,6'sının kompost tesisi (gübre) ve yüzde 1,7'sinin diğer yöntemlerle bertaraf edildiğini bildirdi. Atık ürünlerin doğada yok oluş süreleriyle ilgili verileri de dinleyicilere aktaran Uğraş, cam şişelerin doğada 400 yılda, çikletin 5 yılda, kutu kolanın 10 yılda, pet şişenin 400 yılda ve plastik maddelerin 1.000 yılda yok olduklarını belirtti.

Uğraş, katı atık maddelerin geri dönüşümleriyle ilgili bilgileri de sıralarken, sadece pet şişelerin geri dönüşümünden ekonomiye yıllık 124 milyon lira kazandırıldığını söyledi. Atık yağlarla ilgili açıklamalar da yapan öğretim üyesi Uğraş, ülkemizde evlerde yıllık 1,5 milyon ton yağın kullanıldığını, bunun 350 bin tonunun atık olduğunu söylerken, bunun dışında 350 bin ton kadar endüstriyel atık ve çok ciddi rakamlarda sintine yağları atıklarının oluştuğunu aktardı.

Prof.Dr. Halil İbrahim Uğraş'ın konuşmasının ardından, D.Ü Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Arif Güngör, İnsan Kaynaklı Kirliliğin Turizme Etkileri konulu bir sunum yaptı. Güngör sonrası kürsüye çıkan DÜ DÜBİYOM'dan Volkan Bilir ise, Evsel Atıkların Çevre Eğitimindeki Yeri konulu bir sunum yaptı. Konuşmacıların sunumlarını tamamlamasının ardından, toplantı soru-cevap şeklinde devam etti. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Düzce Üniversitesi İsmail Ercan Akçakoca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title