Haberler

'Atıkların Geri Dönüşümü ve Çevre' Semineri

Abone Ol

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ahmet Yüceer, Türkiye'nin 100 bin zirai ilaç şehidi verdiğini öne sürerek, 'Gıda Atık Yönetmeliği'nin en kısa sürede çıkartılarak yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, Türkiye'nin 100 bin zirai ilaç şehidi verdiğini öne sürerek, 'Gıda Atık Yönetmeliği'nin en kısa sürede çıkartılarak yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.

TEMA Vakfı Adana İl Başkanlığı ile çevreci kuruluşların işbirliğinde Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Toplantı Salonu'nda 'Atıkların Geri Dönüşümü ve Çevre' konulu bir seminer düzenlendi. Oturuma; ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özyurt konuşmacı olarak katıldı. Türkiye'nin 100 bin zirai ilaç şehidi verdiğini iddia eden Prof. Dr. Ahmet Yüceer,

'Gıda Atık Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin bir zorunluluk olduğunu savundu.

Avrupa'da satılan zirai ilaç kutularının tamamı toplatılarak imha edilirken, Türkiye'de ise ya domates kasası ya da patates kasası olarak imal edildiğini öne süren Yüceer, "Kış mevsiminde 3 kilogram domates 1 TL'ye satışa sunulurken, yaz döneminde kilogramı 2 TL'ye satılıyor. Domatesin salçası da yapılamadığından dökülüyor" dedi. MEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özyurt ise, bugün dünyada 31 ülkede 430 termik ve nükleer enerji santrali bulunduğunu, bunun 30'u kapatılırken, 40'ının inşaatının da hala devam ettiği bilgisini verdi.

Atıklar üzerine sadece Üniversitelerin ve belediyelerin çaba gösterdiğini vurgulayan Özyurt, Çukurova Bölgesi'nde narenciye atıklarından 'sitrik asit' elde ettiklerini de sözlerine ekledi. Toplantıya katılanlardan birinin TEMA Vakfı'na yönelik eleştirisi üzerine söz alarak kürsüye çıkan TEMA Vakfı Adana İl Başkanı Halil Akyürek de, bugüne kadar gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle yaklaşık 46 bin kişiye ulaştıklarını, kaldırımda belediye tarafından kesilen ağaç için bile vatandaşın kendilerini aradığını anlattı.

Akyürek, "Bizim asıl görevimiz olmamasına rağmen, vatandaşa 'hayır' diyemiyoruz. Kendilerine yanıt vermek zorunda kalıyoruz. Gelin atık kağıt toplayalım 10. yıl ormanlarımıza el sürülmesin. Çin malları oyuncaklar iki günde bozuluyor ve atmak zorunda kalıyoruz. Ancak sonra başka bir şekilde karşımıza çıkıyor bu oyuncaklar. Ne kadar yönetmelik koyarsanız boşuna" ifadesini kullandı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çukurova Üniversitesi Mustafa Özyurt Ahmet Yüceer Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title