Haberler

Atso Mesem, İlk ve Tek Merkez

Abone Ol

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 26.02.2014 tarihli kararı sonucunda Türkiye’de Turizm Yiyecek İçecek sektöründe yetkilendirilen ilk ve tek merkez oldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 26.02.2014 tarihli kararı sonucunda Türkiye'de Turizm Yiyecek İçecek sektöründe yetkilendirilen ilk ve tek merkez oldu.

Konuyla ilgili olarak proje paydaşlarının katılımıyla ATSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve ATSO Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Dinç ve Mustafa İssi, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir katıldı.

Toplantıda ATSO MESEM hakkında bilgiler veren ATSO Başkanı Budak, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki VOC-TEST Merkezleri Hibe Programı çerçevesinde, ATSO bünyesinde kurulan MESEM'in, Servis Görevlisi (Seviye 2-3-4), Bar Görevlisi (Seviye 4) ve Servis Yöneticisi (Seviye 5) olmak üzere 3 meslek ve 5 seviyede mesleki sertifikasyon yapma yetkisine sahip olduğunu söyledi. Budak, "Mesleki bilgi ve beceri düzeylerini belgelendirmek isteyen sektör çalışanları bundan sonra Odamız tarafından verilecek belgeleri almak üzere ATSO MESEM'e başvuracaklar. Biz de yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda başarılı olan kişinin mesleki yeterlilik düzeyini tüm Avrupa Birliğinde geçerli bir belge ile sertifikalandıracağız" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin işsizlik olduğunu vurgulayan Budak, "Bunun altında da mesleksizlik ve yeterlilik sorunu yatmaktadır. Mesleksizlik sorununa çözüm bulmak için TOBB olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Beceri10 projesini yürütüyoruz. Bugüne kadar yalnızca Antalya'da 850'nin üzerinde gencimizi meslek ve iş sahibi yaptık. MESEM ile de gençlerimizin mesleki bilgi ve beceri düzeyini sertifikalandırıyoruz. Böylece gençlerimiz işverene mesleki bilgi düzeylerini gösteren belgelerle gidebilecekler. İş yerleri de ihtiyaç duydukları yeterliliklere sahip olduklarını sertifikaları ile belgelendirmiş garsonları, bar görevlilerini, servis yöneticilerini istihdam edebilecekler. İşverenler eğer Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştırırlarsa sigorta primleri 12-48 ay süre ile İşsizlik Sigortası fonundan karşılanacak. Elemanlarını Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından seçen işyerleri için bu süre ilave olarak 6 ay daha uzuyor" diye konuştu.

Bu belgenin ilk başvuru yapacaklar için 300 TL'lik bir maliyeti bulunduğunu kaydeden Budak, "Bunun için de KOSGEB'in, KOBİ'lere elemanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmalarına yönelik olarak 10 bin TL'ye kadar desteği bulunmaktadır. Çalışanlar seviye 4 ve üstünde mesleki yeterlilik belgesine sahip olurlarsa milli eğitime bağlı okullarda dışarıdan görevlendirme ile öğretmenlik yapabiliyorlar. Ayrıca bu seviye 4'ün üzerindeki yeterlilik belgeleri ustalık belgesi yerine de geçiyor. Böylece belge sahibi ustalık belgesi aranmaksızın işyeri açabiliyor" şeklinde konuştu.

ANTALYA TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Mesleki belgelendirme uygulamasının İngiltere'de 100 yıl önce başladığını ifade eden Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında biz mesleki belgelendirme sürecinde ülke olarak geride kalmış durumdayız. Dünya bu işe 100 yıl önce başlamış. İngiltere'de 100 yıl önce mesleki standartlar belirlenmiş, çalışanların yeterlilikleri belgelendirilmeye başlanmış. (Merkezin ismi: ABC Awards) Bugün AB'deki birçok ülke, mesleklerin standartlarını ve yeterlilik kriterlerini belirlemiş durumdadır. Avrupa'daki 32 ülke Ulusal yeterlilik sistemlerini kurmuş ve bugün bu sistem işlemektedir. Dünya genelinde ise 100'e yakın ülke Ulusal yeterlilik çerçevelerini hazırlama aşamasındadır. Biz de ATSO olarak Türkiye'de mesleki sertifikasyon alanında, turizmin merkezi olan Antalya'da Türkiye'ye örnek olacak bir yapı ile turizm yiyecek içecek sektöründe ilk Akredite ve yetkili merkezi ülkemize kazandırıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Merkezimiz, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen ilk sınav ve belgelendirme merkezi olarak sektöre önemli hizmetler verecektir. Turizm sektöründen sonra Asansör alanında da mesleki yeterlilik belgesi verebilmek için ATSO MESEM tarafından çalışmalara başlanacaktır."

Budak, projeye destek veren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği'ne (POYD), Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği'ne (TGYD), İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB),Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)'e teşekkür etti.

BUGÜN TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

AKTOB Başkanı ve ATSO Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman da konuşmasında "Bugün turizm sektörü için yeni bir dönem başlıyor. Bu bir milattır. Uzun yıllardır bu sektörde çalışan biri olarak çok mutluyum" ifadesini kullandı.

"ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir ise, "Turizm kenti Antalya için çok önemli bir haber. Sektörde standardın gelişmesi verimliliğin artması anlamına geliyor. O yüzden çok önemsiyoruz" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çetin Osman Budak Türkiye Akdeniz Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title