Aü'de "Çocuk İstismarına Yaklaşım" Paneli
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Müdürlüğü işbirliği ile "Çocuk İstismarına Yaklaşım" konulu panel düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Müdürlüğü işbirliği ile "Çocuk İstismarına Yaklaşım" konulu panel düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi Mavi Salonda yapılan panelde çocuk istismarı türleri, davranışsal ve fiziksel belirtileri, okullarda alınacak tedbirler ve bu konudaki kanuni düzenlemelere değinildi. İl Milli Eğitim Müdürü vekili Yıldırım Akkuş, "Okullarımızda öğrencilerin rehberliği adına her şeyi sizsiniz. Aileler çocukların başarısını aldıkları notlarla değerlendiriyorlar. Buda çocukları ruhsal olarak etkiliyor. Bu konuda aileyi bilgilendirecek
kişilerde rehberlik hocalarımızdır. Sizler rehber öğretmenleri olarak çocukları bu konuda bilgilendirmelisiniz." diye konuştu.
Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Onur Burak Dursun'da, "Disiplin cezası alan çocukların yüzde 80'inin de bir ruhsal bozukluk mevcuttur. Bunların birçoğunun tedavi edilme oranı var ama tedaviye getirilme oranı yüzde 0'dır. Altı şehirde (İstanbul, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Adana, Erzurum ) bin 328 hanede bin 886 çocuğa herhangi bir istismara maruz kalınıp kalınılmadığı sorulmuştur. Çocukların yüzde 43'ü fiziksel istismar, yüzde 51'i duygusal istismara maruz kalmıştır. Tahmine göre 7 bin civarında çocuk cinsel istismara tabi kalmıştır. Bu çocukların yüzde 10'u öğretmenlerine söyleyip onlardan yardım görmüştür. Türkiye'de çocukların fiziksel istismara maruz kalma oranı yüzde 46'dır. Cinsel istismara maruz kalma oranı ise yüzde 0.5'tir. Bunların yüzde 70'i on yaş altı grubudur. Çocuk istismarı denilince iki şeyin akıla gelmesi gerekir. Yapılan yada yapılmayan davranış ve oluşan zarar. Çocuk istismarının ne niyetle yapıldığının önemi yoktur. Ölümcül olanlar en fazla kafa travması ile 0-4 yaş grubu arası çocuklardır. Çocuk istismarında 0-3 yaş altındaki çocuklar daha çok risk altındadır. Özürlü çocuklarda istismar daha fazladır ve bu konularda ailelerin uyarılması gerekir. İstismar hem içe atım bozuklukları hem de dışa yönelim bozuklukları olarak görülebilir." dedi.
Panele İl Milli Eğitim Müdürü vekili Yıldırım Akkuş, Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Öğretim Görevlileri Yrd. Doç. Dr. Onur Burak Dursun, Uzm. Dr. İbrahim Selçuk Esin, Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Talip Şener, Erzurum Çocuk Mahkemesi Hakimi Alaattin Çember, Rehberlik Araştırma Müdürlüğü'nden Uğur Elmas katıldı. - ERZURUM