Avm'ler ve Özel Sağlık Sektörü Mercek Altına Alınacak
Alışveriş merkezleri ve özel sağlık sektöründe işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi hedefiyle yola çıkan İş Teftiş Kurulu Başkanlığı bu iki sektöre yönelik teftişlere başlıyor.
Alışveriş merkezleri ve özel sağlık sektöründe işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi hedefiyle yola çıkan İş Teftiş Kurulu Başkanlığı bu iki sektöre yönelik teftişlere başlıyor. İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, eğitim ve bilgilendirme ile başlayacak teftiş sürecinde, verilen süre sonuna kadar çalışma şartları iyileşmez ise para cezası kesileceğini duyurdu.
İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı Grup Başkanı Yaşar Ata, Grup Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Uslu, İş Başmüfettişleri İsmail Er, Bünyamin Gürsoy, İş Müfettişleri Ümit Fıçıcı, Yasin Sezer, Yahya Kulaksız ve Kamil Çalıkuşu ile birlikte BSMMMO'yu ziyaret etti. Mesut Topcu başkanlığındaki BSMMMO Yönetim Kurulu'nun ev sahipliğinde, BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında gerçekleşen ziyarette konuşan İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, kurul başkanlığınca yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın, 2011 yılı itibariyle kaynaklarını daha etkili bir şekilde kullanmak için çalışma hayatına ilişkin mevzuatın ihlal edildiği sektörleri belirleyerek, söz konusu sektör ve alanlarda çalışma hayatında yer alan tüm aktörlerin de iştirakini sağlamak suretiyle programlı teftiş modeline geçtiğini söyleyen Grup Başkanı Yaşar Ata, "Söz konusu teftiş modelinde yoğun olarak ihlal edildiği tespit edilen mevzuat kuralları risk olarak belirlenmekte, iş mevzuatının tüm kuralları değil de sadece belirlenen risklerle ilgili kurallar teftişe konu edilmektedir. Programlı teftişlerin hedefi çalışma hayatına ilişkin kuralların ihlalini önlemek, işçi ve işverenleri iş mevzuatında yer alan kurallar hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, söz konusu tarafların mevzuat hükümlerine riayet etmelerine yönelik hassasiyetlerini artırmak ve iş mevzuatı kurallarını işyerlerinde kalıcı olarak uygulanabilir hale getirmektedir" dedi.
İHLAL GİDERİLMEZSE PARA CEZASI KESİLECEK
Belirlenen sektörlerde işçi ve işveren yetkililerine yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile başlayan teftiş sürecinde, tespit edilen mevzuata ilişkin aykırılıkların giderilmesi için işletmeye mühlet verildiğini, söz konusu sürenin sonunda kontrollerin yapıldığını dile getiren Yaşar Ata, sürecin sonunda ise işverenler tarafından ihlali giderilmeyen noksanlık ve aykırılıkların bulunması halinde idari para cezası uygulamasına gidildiğini duyurdu. Ata, şunları söyledi:
"Toplam 19 ilde uygulanacak olan alışveriş merkezlerinde çalışan işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ile toplam 6 ilde uygulanacak olan özel sağlık sektöründe çalışan işçilerin şartlarının iyileştirilmesi konulu teftiş programlarının startını veriyoruz. İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı olarak başlangıç toplantımızı, sektörlerde yer alan tüm aktörlerin de iştirakiyle 14 Mart 2013 Perşembe günü Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Başkanlık Salonu'nda gerçekleştireceğiz."
alan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu ise, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın teftiş programının Türkiye'de alışık olunmayan bir denetim modeli olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Denetimin asıl hedefi insanları yanlıştan korumak ve o yanlışı yaptırmamak olmalı. Eğitim konusu, cezalandırmanın önüne geçmeli. Yürütmüş olduğunuz denetim modelinin diğer kurumlarda da olması faydalı olacaktır. Maalesef Türkiye'de pek çok kurumda ceza vermeye çok hevesli bir yapı hakim. Kesilen cezalar çok can yakıyor. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yürütülen denetim modelini ve anlayışı çok modern buluyoruz. Gerçekten çok çağdaş bir denetim anlayışı bu. Hangi sektörlerde nasıl denetim yapılacağının önceden duyurulması, denetimin asıl hedefine ulaşması bakımından da çok faydalı."
(MŞ)
12.03.2013 17: 16: 23
TSI
NNNN - BURSA