Haberler

Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri'nin Trenleri, Eskişehir'de Test Edilecek

Abone Ol

Eskişehir'de, inşasına bu yıl başlanacak Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi, Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nin trenlerini test ederek Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak URAYSİM Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Koçkar: "Bizim bulunduğumuz coğrafya üzerinde böyle bir test merkezi yok. URAYSİM'in Türkiye'ye önemli bir ekonomik katkısı olacak" "Merkezimiz, önümüzdeki 5 yıl içinde büyük bilgi ve teknolojik birikim yapacak.

DENİZ AÇIK - Eskişehir'de, inşasına bu yıl başlanacak Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi'nde, Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nin trenlerini test ederek Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü ve URAYSİM Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demiryolu taşımacılığının ulaştırma sektörünün en önemli bileşenlerinden olduğunu belirterek, 1950'li yılların ardından adeta durma noktasına gelen demiryolu yatırımlarına 10 yıl önce tekrar yatırım yapılmaya başlandığını kaydetti.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerinin gerçekleştirildiğini, aynı zamanda taşımacılığın demiryoluna kaydırılmaya çalışıldığını ifade eden Koçkar, şöyle konuştu:

"2023'te 10 bin kilometreye kadar YHT hattı yapacağız, 4 bin kilometreye kadar da konvensiyonel taşımacılıkla ilgili hatlar yapacağız. Gelecekte demiryolu sektörü beklentilerinin gerek yolcu gerekse yük taşımacılığı giderek artacak. Ulaşımın karayollarından, demiryollarına yöneleceğini görüyoruz. Demiryolundaki gelişmeleri takip etmek üzere sektörün gelişimini, teknik değişim sürecine gerekli katkıları yapmak amacıyla demiryolu sektörüyle ilgili bir merkez oluşturma fikri ortaya çıktı. Türkiye kalkınmasında öncelikli olacak, demiryolu taşıt ve bileşenleri konularında Ar-Ge faaliyetleri yürütecek, çıktıları ürün haline getirebilecek, patentleyebilecek, mevcut sistemlerin modernizasyonlarının yapılabileceği, testleri ile uluslararası standartlarda sertifikalandırabileceği araştırma ve test merkezi kurulması amacıyla URAYSİM projesi ortaya çıktı."

Koçkar, Fransa'da, Çek Cumhuriyeti'nde, Rusya'da, Almanya'da, İngiltere'de, Çin'de, ABD'de trenlerin test edildiği birer merkezin bulunduğunu bildirdi.

-"Önümüzdeki yaz aylarında ilk kazmaya vuracağız"

URAYSİM için 2009 yılının eylül ayında yola çıktıklarını anımsatan Koçkar, şöyle devam etti:

"27 Mayıs 2010'da merkezin kuruluş çalışmalarını AÜ ve Eskişehir Sanayi Odası'nın birlikte yapması kararı verildi. Projemizi hazırladık, son şeklini verip Kalkınma Bakanlığına gönderdik. Değerlendirmenin ardından 2012 yılının ocak ayında projemiz kabul edildi. Şu anda bütçemiz 157 milyon lira. Projemiz 241 milyon liraya mal olacak. URAYSİM Projesi için yapacağımız kampüsün adı Behiç Erkin Yerleşkesi olacak. Projemizde yer alacak öğretim görevlilerinden biri ABD'de, biri İngiltere'de, 15-16'sı da University of Pardubice de raylı sistemler alanında yüksek lisans ve doktora yapıyor. İnsan kaynağı konusunda ilerleme kaydettik. Behiç Erkin Yerleşkesi'ni Alpu ilçesindeki 700 dönüm arazi üzerine kuracağız. Arazinin tahsis amacı değişikliğinin imzadan çıkması bekliyoruz. Orada yapılacak binaların mimari çalışmalarını tamamladık. İmza gelir gelmez binalarımızı yapmaya başlayacağız. Önümüzdeki yaz aylarında ilk kazmaya vurmayı planlıyoruz."

Koçkar, test yolları için çalışmaların tamamlandığına değinerek, bu yılın sonuna kadar test yollarının projesinin tamamlanacağını vurguladı.

-Test Merkezi, 2017 yılında faaliyete geçecek

Merkezin Avrupa örneklerinin dışında üç test yolunun bulunacağını anlatan Koçkar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki yılın ilk aylarında Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü test yollarının inşasına başlayabilir. Avrupa'da ilk kez YHT'lerin test edilebileceği yol yapacağız. 400 kilometre hıza çıkabilecek elektrikli hızların test edilebileceği, 48-52 kilometre uzunluğunda bir yol olacak. Konvansiyonel yolcu ve yük trenlerinin, 180-200 kilometre hıza kadar test edileceği ikinci yolumuz olacak. Kent içi demiryolu araçlarının testlerini yapılabileceği üçüncü bir test yolumuzda inşa edilecek. Test tezgahlarının ihalesi de bir kaç ay içinde yapılacak. 2014 yılı sonunda başlayacağımız inşa çalışmaları, 2017 yılında da sona erebilir. URAYSİM, 2017 yılında işletmeye alınabilir. Bizim bulunduğumuz coğrafya üzerinde böyle bir test merkezi yok. URAYSİM'in Türkiye'ye önemli bir ekonomik katkısı olacak. Merkezimiz önümüzdeki 5 yıl içinde büyük bilgi ve teknolojik birikim yapacak. Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri'nden gelecek trenlerini test edeceğiz."

Koçkar, merkezin biran önce bitirilmesin için AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın da heyecanlı olduğunu sözlerine ekledi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Anadolu Üniversitesi Eskişehir Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title