Haberler

Avuç İçi Taramaya Hastalardan 'Fişleniyormuyuz' Tepkisi

Güncelleme:
Abone Ol

SGK tarafından zorunlu hale getirilen "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi" özel hastanelerde uygulanmaya başlandı.

Sağlıkta biyometrik döneme geçiş olarak adlandırılan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından zorunlu hale getirilen "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi" özel hastanelerde uygulanmaya başlandı.

1 Aralık 2013'ten itibaren SGK'nın anlaşmalı olduğu özel hastane ve polikliniklere gidenler, zorunlu olarak parmak ya da avuç içi damar izi verme zorunluluğu karşısında, devlet hastanelerinde böyle bir uygulama yok. Özel hastanelere mecburi konması acaba devlet bizi fişliyor mu tepkilerine neden oluyor.

Özel Erzurum Şifa Hastanesi hasta kabul sorumlusu Hatice Polat, Biyometrik Kimlik Doğrulama Sisteminin amacının kamuoyuna iyi anlatılmadığını kaydederek, uygulamanın içeriğinden habersiz olarak hastaneye gelen hastaların bu yeni sistem karşısında sanki hastanenin kendi uygulamasıymış gibi düşünüyorlar. Uygulamanın yasal bir zorunluluk gereği başlatıldığını ifade eden Polat, uygulama karşısında bazı hastaların televizyonlarda böyle bir resmi kayıt zorunluluğunun olmadığı yönünde haberler çıktığını belirterek, " Yoksa siz bizi fişliyor musunuz? deyip muayene olmayı reddeden hastalar bile oluyor." dedi.

İyi niyetle başlatılan bir uygulamanın ağır faturasını hasta kabul çalışanlarının ödediğini dile getiren Polat, buna benzer bir sıkıntıyı da acil servisde yaşadıklarını, kamuoyuna acil hastaları ücrete tabi değil dendi. Ama hangi durumdaki hastalar acile geldiğinde ücret alınmayacağı tam anlatılmadı. O süreçte de içerik anlaşılıncaya kadar çok ciddi zorluklar yaşadıklarını söyledi.

Yetkililer ise uygulamanın özel hastanelerin kendi uygulaması olmadığını devletin bir sağlık politikası olarak başlatıldığını kaydederek, uygulamaya gösterilen tepkilerin gerçek amaçtan uzak ütopik düşünceler olduğunu zaman içerisinde sistemin ne kadar faydalı olacağını tüm kamuoyu tarafından olumlu karşılanacağı bildirildi.

Uygulama ile fişleme değil, vatandaşların avuç içi damar iziyle parmak izlerinin TC kimlik numaralarıyla eşleştirilmesini sağlanıyor. Bir kez parmak ya da avuç içi izi kaydı yaptıranlar, hastaneye bir dahaki gidişlerinde kimlik doğrulama işlemlerini nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport ve evlilik cüzdanı yerine biyometrik kimlikle muayene olma kolaylığı sağlayacağı için hastaların kısa sürede sisteme adapte olacakları kaydedildi.

Biyometrik kimlik doğrulama sisteminden sadece 12 yaşın altındakiler, 65 yaş ve üstü olanlar, damar izi alınamayacak olanlar, parmak ve avuç içi bütünlüğü bozulmuş olanlar, acil hastalar muaf tutuluyor.

Yıl sonuna kadar ülke genelindeki 100 kamu ve vakıf üniversitesi, bin 800'e yakın özel sağlık kuruluşu ve diyaliz merkezinin sisteme dahil olması uyarısını yenileyen yetkililer, açıklanan süre içerisinde biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçmeyen kurumlar yeni yılda hasta bakamayacaklarını sistemin buna müsade etmeyeceğini vurguladılar. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Hatice Polat Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title