Aydın 2. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Hayvancılık Fuarı Açıldı
Aydın 2.Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı törenle açıldı.293 firmanın katıldığı fuar 4 gün boyunca ziyarete açık olacak.
Aydın Belediyesi, Aydın Ziraat Odası, Adnan Menderes Üniversitesi, TOBB'a bağlı Meslek Kuruluşları, KOSGEB ile Gıda Tarım...
Aydın 2. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı törenle açıldı. 293 firmanın katıldığı fuar 4 gün boyunca ziyarete açık olacak.
Aydın Belediyesi, Aydın Ziraat Odası, Adnan Menderes Üniversitesi, TOBB'a bağlı Meslek Kuruluşları, KOSGEB ile Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa organize ettiği tarım fuarı ASTİM Organize Sanayi Bölgesindeki eski Tekel tütün depolarında açıldı.
Açılışa TBMM İdari Amiri MHP Aydın Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ali Uzunırmak, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Aydın Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan KOBİ Fuarcılık Yetkilisi Mustafa Manap, 12 bin 600 metrekare kapalı alanda 293 firmanın katılımıyla gerçekleştirdikleri fuara 100 Binin üzerinde katılımcı beklediklerini söyledi.
'AYDIN 21 ÜRÜNDE TÜRKİYE'DE İLK 10'DA'
Aydın'ın tarımsal zenginlikleri hakkında konuşan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Aydın ürettiği incir ve kestane ile birinci sırada, zeytin, enginar ve pamukta ikinci sırada, çilek ve yer fıstığında üçüncü sırada yer almaktadır. Aydın, ülkemizde üretilen bitkisel ürünlerden 21'nde Türkiye'de ilk 10'da yer alarak ülke tarımındaki önemini göstermektedir. Aydın ili tarımda durağan değil, büyüyen bir konumdadır" şeklinde konuştu.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu 'Aydın'ın İzmir ile Denizli arasında sıkışıp kalmış bir il' söylemlerini hatırlatarak bunun doğru olmadığını Aydın'ın limana ve havaalanına en yakın il olduğunu söyledi. Aydın'ın çok doğru bir yolda ilerlediğini dikkat çeken Çerçioğlu, "Aydın'ın sorunu markalaşmadır. Bu fuarda markalaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Bu yıl bölgesel olan fuarımızın gelecek yıllarda uluslar arası boyuta yükselmesini temenni ediyoruz" dedi.
'TARIM GEÇİM KAYNAĞI DEĞİL, KAZANÇ KAPISIDIR'
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer Aydın'ın tarım potansiyelinden övgüyle bahsederken, Türkiye'nin tarımdan emeğinin karşılığını alamadığını belirtti. Konya kadar büyüklüğe sahip Hollanda'nın tarım ve hayvancılık ihracatından yıllık 50 Milyar dolar gelir sağladığını hatırlatan Özer, "Hollanda'nın 19 katı büyüklüğe sahip Türkiye tarım ve hayvancılıktan yıllık kazancı maalesef 12 Milyar dolar. Allah suyu, toprağı vermiş çiftçimiz çalışıyor fakat kazanamıyor. Burada bir gariplik var. Halbuki günümüzde tarım geçim kaynağı değil, kazanç kapısıdır insanlar petrolsüz yaşabilir ama gıdasız asla yaşayamaz. bizim tarımdan daha fazla gelir elde etmemiz için kesinlikle markalaşmamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından fuar ziyarete açılırken, katılımcılar fuar alanındaki stantları gezdiler. - AYDIN