Aydın'da 1. Dünya Aşı Haftası Etkinlikleri
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez düzenlenen 1.Dünya Aşı Haftası'nın sloganı "Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak, farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak" olarak belirlendi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez düzenlenen 1. Dünya Aşı Haftası'nın sloganı "Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak, farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak" olarak belirlendi.
Türkiye'nin 2013 yılına kadar düzenlenen yedi "Avrupa Aşı Haftası" etkinliğine katıldığına işaret eden Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "2013'ten itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Dünya Aşı Haftası' adı ile 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilmiştir. 1. Dünya Aşı Haftası'nda ana tema 'Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak, farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak' olarak belirlenmiştir.
22-27 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 1. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının artırılması, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, aşı programına yeni eklenen Hepatit A ve Su çiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşabilmek için sektörler arası işbirliği ile aşılamanın önemi ve çocukluk dönemi aşı takvimi konularında bilgilendirme yapılacak sosyal mobilizasyon faaliyetleri düzenlenecektir. Bütün aile hekimleri tarafından aşı kayıtlarının gözden geçirilerek aşısız veya eksik aşılı çocukların tespit edilmesi tüm sağlık kurumlarına başvurularda çocukların aşılama durumlarının sorgulanarak aşılarının tamamlanması erişkinlerde gereken aşıların uygulanması sağlanacaktır" dedi.
Kimlerin aşılanması ve aşılama çalışmalarına değinen Okur, "İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs ve bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak yada bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelere Aşı denir. Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta yada ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve orta yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil, bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.
Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen yetişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Aşı uygulamaları Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, Pnömokok aşısı ve Hepatit A aşısı Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) belirtilen risk gruplarına göre sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmektedir" diye konuştu.
Takvime yeni eklenen aşılarla birlikte 13 hastalığın aşılama kapsamında alındığını kaydeden Okur, şunları söyledi: "2005 yılı sonuna kadar difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B ve veremden oluşan 7 hastalığa karşı aşılama yapılıyordu. 2008 yılında atürre aşısının takvime eklenmesi ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11'e yükselmiştir. Çocukluk dönemi aşı takvimine 2012 yılında Hepatit A aşısının 1Mart 2011'den itibaren doğanlara uygulanmak üzere ve 2013 yılında da Suçiçeği aşısının 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren doğanlara uygulanmak üzere takvime eklenmesiyle aşısı yapılan hastalık sayısı 13'e yükselmiştir. Müdürlüğümüz tarafından 1. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri çerçevesinde ana sınıfı ve ilkokul 1. sınıflara 150'şer kişilik öğrenci grubuna 'Vitamin Abla Mikroplara Karşı' tiyatro gösterisi sunulacaktır" - AYDIN