Haberler

Aydın'da 14 Mart Tıp Bayramı Etkinlikleri

Abone Ol

Aydın’da 14 Mart Tıp Bayramı Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Aydın’da da çeşitli etkinlikler kapsamında kutlanıyor.

Aydın'da 14 Mart Tıp Bayramı Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Aydın'da da çeşitli etkinlikler kapsamında kutlanıyor.

Aydın'da 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri sabah saatlerinde Valilik önündeki Atatürk Anıtına Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü, Aydın Sağlık Müdürlüğü, Kamu hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, İl Halk sağlığı Müdürlüğü ve Tabip Odası Başkanlığı tarafından çelenk konulmasıyla başlarken 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri ADÜ'de resmi törenle devam etti.

ADÜ Kongre Merkezi Magnesia Salonunda gerçekleştirilen resmi törene ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Şefika Çoban, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Mustafa Oğurlu ve Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp ve Yönetim Kurulu Üyeleri, doktorlar, sağlık çalışanları ve davetliler katıldı.

Törende Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay ile ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Konuşmasının büyük bir kısmında hekimlerin karşılaştıkları sorunlar üzerinde duran Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, "14 Mart Tıp Bayramını yaşadığımız bugünlerde, hekimlerimizin mutsuzluk, umutsuzluk ve gelecek endişesiyle birlikte, mesleki tükenmişlik sendromu yaşadığına tanık oluyoruz. Performans anlayışı hekimlik mesleğimize vurulmuş en büyük darbedir ve çalışma barışını ortadan kaldırmıştır. Hekimin ve sağlık kurumlarının sundukları sağlık hizmetinin niteliğinin ölçülmesi ve geliştirilmesi gereklidir. Kurulacak olan sistemin amacı tolumun sağlık düzeyini yükseltmek ve verilen sağlık hizmet kalitesini geliştirmek olmalıdır. Para sağlık hizmetlerinde en son düşünülmesi gereken nesnedir. Resmi rakamlara göre her gün 30 sağlık çalışanın şiddet gördüğü bir sağlık ortamında sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Yöneticilerin söylemleri şiddeti körüklemektedir. Türkiye'de özellikle sağlık alanında taşeronlaşma fırtınası esmektedir. Son 10 yılda Sağlık Bakanlığı'ndaki taşeron sayısı 12 binden 130 bine çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı ne yazık ki Taşeron Bakanlığına dönüşmüştür" dedi.

"DÜNYADA ACİL SERVİSLERE EN FAZLA BAŞVURAN ÜLKEYİZ"

Özel sektörde çalışan hekimlerin sorunlarının arttığını dikkat çeken Atay, "Toplum Sağlık Merkezi hekiminin, kurum hekimlerinin, iş yeri hekimlerinin sorunlarının çözülmediği bir ortamdayız. Acilde görev yapan hekimlerimiz büyük bir yükün altındadırlar. Dünyada acil servislere en fazla başvuran ülkeyiz. Hasta bilgilerinin gizliliğinin ortadan kalktığı, keyfi geçici görevlendirmelerin ve atamaların yaşandığı, son 5 yılda disiplin cezası alan sağlık Bakanlığı personelinden 2441 dava açarken bu davaların 2104'ü yani yüzde 77'si davacılar lehine sonuçlanan bir sağlık ortamında bulunmaktayız. Ayrıca bulunmayan ilaçlar hekimlerin tedavilerini olumsuz yönde etkilemekte ve bu sorun acil olarak çözülmelidir" diye konuştu.

"UMUTSUZ OLMAK HEKİME YARAŞMAYAN BİR TAVIRDIR"

Başka alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da birtakım sorunların olduğunu fakat geçmişe nazaran geleceğe yönelik ümitvari çalışmaların yapıldığının altını çizen rektör Birincioğlu da, "Hem eğitim hem üretim hem de araştırma sahalarında üniversiteler son derece fedakarca hizmet vermektedirler. Fakat tarihsel gelişim incelendiği zaman üniversitelerin batıdaki uygulamalarda Türkiye örneğine de bakıldığı zaman yaklaşık batı ülkelerinin 1940'larda yaşadığı üniversitelerden özel sağlık kurumlarına olan akışın ülkemizde 2010'lı yıllarda yaşandığını görürüz. Özel sektöre ait sağlık kuruluşlarının yükselmesi üniversitelerdeki iyi yetiştirilmiş kadroların o kesime aktarılmakla gerçekleştirilmektedir. Üniversite bir ocaktır. İyi elemanlar yetiştirir ve bunlar ülkenin değişik kurumlarında hizmet ederler" şeklinde konuştu. Türkiye'nin sağlık hizmetlerinin çok önemli bir kısmı iyi yetiştirilmiş sağlık çalışanlarının faedakarlıklarıyla bu iş yürümektedir. Bütün genel motivasyonsuzluklara rağmen yine de umutsuz olmak hekime yaraşmayan bir tavırdır. Biz geleceğe umutla bakmak zorundayız. Son 10 yıl bugüne göre biraz daha zayıftık. Bugün ise öğretim elemanından tutun binalarımıza kadar hastanemize kadar bütün imkan ve olanaklara sahip olmaktayız ve Aydın'da koskocaman bir üniversite yükselmektedir. Bu yapılanlar benim geleceğe umutla bakmamı ve daha geniş imkanlarda çalışma durumunu arttıracağını ümidini vermektedir. İnsanların sağlıklarına kavuşabilmeleri için hekimlerin ve sağlık çalışanlarının göstermiş oldukları büyük emeklere karşılık değerli sağlık camiasının 14 Mart Tıp bayramını canı gönülde kutluyorum" ifadelerini kulandı.

Program, Atatürk Kongre Merkezi'nin kafeteryasında verilen kokteylle son buldu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tıp Bayramı 14 Mart Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title