Haberler

Aydın'da Akılcı İlaç Kullanımı Standı Açıldı

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı ‘Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı’ kapsamında bilinçli ilaç kullanımı konusunda halka farkındalık oluşturmak amacıyla Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından akılcı ilaç kullanımı standı açıldı.

Sağlık Bakanlığı'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı' kapsamında bilinçli ilaç kullanımı konusunda halka farkındalık oluşturmak amacıyla Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından akılcı ilaç kullanımı standı açıldı.

Gerçekleştirilen etkinliğe Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Serkan Şenel, Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Dr Feyzi Yavuzyılmaz, Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Selma Özcan, İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Aslı Candal, Şube Müdürü Sevgi Köken, İdari Hizmetler Başkanı Op.Dr.Nevzat Önen, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr. Niyazi Kocakaplan katıldı.

Aydında antibiyotik kullanımının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Serkan Şenel, "İnsan Sağlığı açısından gereksiz ve lüzumsuz antibiyotik kullanımının zararları var. Dünya üzerinde sağlıkta ilaca ayırdığımız payın çok yüksek olduğu görüyoruz. OECD ülkelerine baktığımızda sağlıkta harcamalarımız az, ama harcamalarımız arasında ilaca ayırdığımız payın yüksek olduğu görüyoruz. Yani çok fazla tüketim var. Parasal yönden değil de gereksiz ilacın özellikle antibiyotiğin sağlık açısından ileriye dönük kötü yansımaları olacaktır. O nedenle hem Halk Sağlık Müdürlüğünde hem de Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerinde biz gerekeni yapıyoruz. Halkımızın farkındalığının artırılması adına da bugün burada stand açıldı. İnşallah önümüzdeki süreçte halk arasında bilinci artırarak gereksiz ilaç kullanımını daha düşük seviyelere indirmek istiyoruz. Dünya da antibiyotik kullanımı açısından ilk sıralarda bulunuyoruz. İlimiz antibiyotik kullanımında Türkiye ortalamalarının altındadır. Bu yetmez Türkiye ortalamasının altında ama biz yine hep beraber bunu daha alt seviyelere indirmek için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Doğru ilacı doğru kişiye doğru dozda kullanmak çok önemli "

Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan ise, "Antibiyotik deyince her derde deva bir şeyden bahsetmiyoruz. Derde deva olduğu gibi sorun da çıkarabiliyor. Yeni yetişen nesle acaba sonrasında neler bırakabileceğiz bu büyük bir soru işareti. Şuan kullanılan antibiyotik sayısı ve çeşidi oldukça yüksek. Önümüzdeki 25-30 yıl içinde yeni bir antibiyotik oluşturulamayacağı konusunda da bir gözlem var. Bundan sonrası felaket gibi bir şey duruyor. Halkımızın da bu konuyla ilgili hassasiyetini artırmamız lazım. Bizim beklentimiz daha yüksek, doğru ilacı doğru kişiye doğru dozda kullanmak gerçekten çok önemli. Bu konu da Enfeksiyon ve Çocuk hastalıkları uzmanlarına çok iş düşüyor. Bu konu bizim en çok değer verdiğimiz ve zayıf kaldığımız bir konu. Bu nedenle tesislerimizde sürdürdüğümüz çalışmaların yanısıra, halkımıza özel olarak 28 Mart Salı günü saat 14: 00'da Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Yrd.Doç. Şerife Barçın Öztürk tarafından Antibiyotik kullanımı ile ilgili Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans salonunda bir panelimiz var. Tüm Aydınlıları panele bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Eczanelere gidip bana antibiyotik ver dendiğinizde antibiyotik alınamadığının altını çizen Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'da; "İlimizde 330 tane aile hekimimiz var. Hızlı antijen testi değimiz test tüm aile hekimlerimiz tarafından uygulanıyor. Şüphe ve endişe duyduğumuz vakalarda hemen 5 dakika da uygulanan test ile bakteriyel mi viral midir buna karar veriyoruz. Çünkü viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin hiçbir faydası yok hatta zararı var. Dolayısıyla 10 hastamızdan 2 ya da 3 tanesinin antibiyotiğe ihtiyacı oluyor. Ülkemizde yazılan tüm reçetelerin yüzde 30'unda antibiyotik var. Bu sayı bizim ilimizde yüzde 25 dolaylarında. Biz bu anlamda Türkiye de iyi olan bir iliz ama dünya ölçeğine göre yükseğiz çünkü dünyada bu oran yüzde 16 civarında. Bizim bu oranı yüzde 10 daha aşağıya doğru çekmemiz lazım gereksiz kullanımı bitirmemiz lazım. Artık eczanelere gidip bana antibiyotik ver dediğinizde antibiyotik alamıyorsunuz. Çünkü bir hekimin reçetesi isteniyor. Bunlar güzel gelişmeler inşallah sonuçlarıyla daha sağlıklı, ihtiyaca göre antibiyotiğin kullanıldığı günlere ulaşırız diyoruz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Bakanlığı Türkiye Selma Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title