Haberler

Aydın'da Dünya Ruh Sağlığı Günü Kutlandı

Abone Ol

Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Aydın Devlet Hastanesi Toplumsal Ruh Sağlığı Merkezi’nin düzenlediği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Aydın Devlet Hastanesi Toplumsal Ruh Sağlığı Merkezi'nin düzenlediği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Kongre Salonu'nda gerçekleştirilen programa Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Selma ÖzcanTıbbi Hizmetler Başkanı Opr. Dr. Niyazi Kocakaplan, Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Hüseyin Zafer Alkaya, Efeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Pınarcı, Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu Aydın İl Başkanı Erhan Çetin, Sağlık çalışanları ve danışanların yakınları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Zafer Alkaya, "Sağlıklı demek önceden sakat olmama veya hasta olmama olarak biliniyor. Ama Dünya Sağlık Örgütü, sağlığın sakat ve hasta olmakla sınırlı olmadığını bedenen, ruhen ve sosyal olarak sınıflandırmıştır. Zaten ruh sağlığı çok önem arz etmektedir. Son yıllarda bakanlığımız Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açmış ve ruh sağlığı üzerine ciddi çalışmalar yapmıştır. Bir bucuk yıl önce Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizi açtık. Buradaki maksat bu konuda ihtiyacı olan danışanlarımızın ulaşarak onların ruhsal iyilik haline yardımcı olmak, onları daha sosyalize olması konusunda destek olmak ve onların topluma daha iyi şekilde organize olması açısından çalışmalarımız oldu. Halk Eğitim Müdürlüğünün desteği ile ekibimle birlikte güzel çalışmalar yapıyoruz" dedi.

"Ruh sağlığı önemli"

Ruh sağlığı kavramının Türkiye'de artık yerleşmiş bir kavram olduğunu belirten Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak da, " Fiziki sağlık veya mental sağlık alanında da oluşan problemler sağlık problemi olarak ele alınır. Uzun süredir mental problemlerle karşılaşan insanlar çok farklı şekillerde değerlendirilmiş özellikle Orta Çağ sonrası Avrupa'da çok farklı şekillerde değerlendirilerek böyle sorunlar yaşayan insanlar bu dertlerden muzdarip olmuşlardır. Ancak ilerleyen süreçle birlikte mental sorunlar yaşayan insanlar toplumdan daha özel alanlara izole edilmeye başlanmış, daha sonra ise büyük akıl hastaneleri yapılarak tedavilere başlanmış. Avrupa kültüründe bu böyle. Ancak bizim kültürümüzde akıl sağlığında sorunlar yaşayanlar toplumun dışına itilmeden tedavi edilmeye çalışılmış ve diğer hastalardan çok farklı görülmemiş. Müzik ve su ile tedavi yapılan yerler kurulmuş. Bunların dışında mental sorunları olan insanların hürriyetlerinden mahrum edilerek tedavi altına alınması onların rahatsızlıklarının artmasına yol açmıştır. O nedenle bu çalışmaları bilinçli ve örnek olacak şekilde yürüten kurumlara ihtiyacımız var. Bu konuda yeniliklere açık olma kabiliyetlerini sergileyen kurumlarımıza teşekkürü borç bilirim" diye konuştu.

Program kapsamında Aydın Ruh Sağlığı Merkezi danışmanlarından Emel Özçelik ve Armağan Şaplı şiir okurken 19 yaşında şizofreni tanısı konulan Nurten Erdal'ın hayat hikayesi anlattığı bölümde duygusal anlar yaşandı. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavını kazanan ve şu anda göreve başlayan danışanlardın Üsame Bayram ve Muhammed Biçer'e Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, plaket verdi. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Pınarcı, okur-yazar belgesi almaya hak kazanan Kenan Demirel, Çiğdem Kaya, Mücahit Keskin ve Ramazan Yumutaş'a belgelerini ve plaketlerini takdim etti. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Devlet Hastanesi Türkiye Selma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title