Haberler

Aydın'da Şarka Virüsü Eğitim Toplantısı Yapıldı

Abone Ol

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından taş çekirdekli meyvelerin en tehlikeli virüs hastalığı olan 'Şarka Virüsü" ile mücadele çalışmaları kapsamında eğitim toplantısı yapıldı."

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından taş çekirdekli meyvelerin en tehlikeli virüs hastalığı olan 'Şarka Virüsü" ile mücadele çalışmaları kapsamında eğitim toplantısı yapıldı.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Nurhayat Serttaş ve Ziraat Teknikeri Mustafa Demirbaş'ın organize ettiği eğitim toplantısına Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları Dr. Aydan Kaya ve Dr. Serpil Erilmez konuşmacı olarak katıldı. 16 İlçe Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü teknik personelinden 41 kişi eğitim toplantısına iştirak etti. Şarka Virüsü eğitim toplantısında Aydın sınırlarında da tespit edilen virüsün bulaşma yolları ve eradikasyonu ile ilgili bilgiler verildi.

Şarka Virüsü" ile mücadele çalışmaları kapsamında ilgiler veren Dr. Aydan Kaya, "Şarka virüsünün en önemli taşınma yolu bulaşık fidan ve üretim materyalleri olan çöğür, aşı kalemi ve aşı gözü ile olmaktadır. Bulaşık anaçların bulunduğu bahçelerde yaprak bitleri ile çoğalır. Belirtileri genel olarak yaprak ve meyvede görülür. Yapraklarda genelde sarı ya da açık yeşil leke, hale halka ve damar sarılığı, meyvelerde ise yaralanmalar, çekirdek üzerinde sarı veya krem rengi halkalarla çevrili koyu noktalartipik belirtileridir. Hasattan önce meyve dökümleri görülür. Şarka virüsünün kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır. Tek çare sürekli kontrol, tampon bölge ve imha gibi uygulamaları kapsayan eradikasyon çalışmalarının zamanında yapılmasıdır" dedi.

Şarka Virüsüne karşı alınacak kültürel önlemlerin etkin mücadele için büyük önem taşımakta olduğuna işaret eden Dr. Serpil Erilmez de, şu uyarılarda bulundu: "Virüsten ari sertifikalı fidan, Bitki pasaportu olan fidan kullanılmalıdır. Taşıyıcı yaprak bitleri ile mücadele yapılmalıdır. Bulaşık bölgelerden üretim materyali olarak çöğür ve aşı kalemi alınmamalıdır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Demirbaş Aydan Kaya Bornova Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title