Aydın, Hava Kirliliği Konusunda Sınıfta Kaldı
Aydın Halk Sağlığı Müdürü Okur, hava kirliliği konusunda kötü durumda olan Aydın'da, kirliliğin akşam saatlerinde en üst dereceye çıktığını belirtti.
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, hava kirliliği konusunda kötü durumda olan Aydın'da kirliliğin akşam saatlerinde en üst dereceye çıktığını belirtti.
Çevre ve Orman Bakanlığı 'Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı" ölçüm sonuçları dikkate alındığında Aydın'ın hava kirliliği konusunda "kötü" durumda olduğuna işaret eden Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "İlimizde yaşanan kirlilik, özellikle akşam saatlerinde en üst dereceye çıkmaktadır. Dışarıdaki hava kirliliği, sağlıklı insanlar üzerinde bile öksürük, hapşırık, nefes almada zorluk ve baş ağrısı gibi etkilere sebep olabilir. Dışarıdaki hava kirliliğinin yanında içerideki hava kirliliğine neden olan gaz, kömür ve tütün gibi hava kirleticilere karşı da dikkatli olunması gerekiyor. Kullanılan kalitesiz yakıtlar, egzoz gazları, soba ve kaloriferlerin uygun şekilde yakılmaması, kentin konumu ve olumsuz hava şartların hava kirliğinin nedenlerini oluşturmaktadır" dedi.
Hava kirliliğini önlemek için alınacak tedbirleri sıralayan Okur, "Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalı ve yeşil alanlar arttırılmalı çam, kayın, sığla, çınar ağacı gibi havaya daha çok oksijen veren ağaç türleri ile ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmelidir, ısınmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmelidir. Doğalgaz, güneş, jeotermal kaynaklar kullanılmalı, pencere, kapı, çatıların izolasyonuna önem verilmeli, kalorifercilerin ateşçi kursuna katılımı sağlanmalı, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik bakımları yapılmalı, kentlerde araba egzozlarından kaynaklanan kirliliğin azaltılması için toplu taşıma hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır" diye konuştu.
SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Ülke genelinde ve Aydın'da yaşanan soba zehirlenmelerine de dikkat çeken Okur, şu uyarılarda bulundu: "Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" - AYDIN