Haberler

Aydın İncirinin Kitabı Yazıldı

Abone Ol

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar’ın öncülüğünde yazılarak hazırlanan ve incirin geçmişten geleceğe her yönünün irdelendiği “Aydın’ın Balı İncir” kitabı tanıtıldı.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar'ın öncülüğünde yazılarak hazırlanan ve incirin geçmişten geleceğe her yönünün irdelendiği " Aydın'ın Balı İncir" kitabı tanıtıldı.

Aydın'a kalıcı bir eser bırakmak amacıyla Aydın'daki tüm ziraat odaları ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir Ege Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakülteleri'ndeki akademisyenlerin işbilriği ile 'Aydın'ın Balı İncir' kitabı hazırlandı.

"Aydın Elit Restauran'ta düzenlenen yemekli tanıtım toplantısına Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Selim Arpacı, Aydın Ovası Sulama Birliği Başkanı Bayram Er, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar başta olmak üzere tüm ilçe ziraat odaları başkanları ve kitabın hazzırlanmasında emeği geçen üniversitelerden gelen akademisyenler katıldı.

"İNCİRİN AKSİKLOPEDİSİ HALİNE GELDİ"

Toplamda 23 kişiden oluşan kadronun hazırladığı ve 250 sayfadan oluşan Aydın'ın Balı İncir kitabının tanıtım toplantısında kitabın fikirbabası olarak ilk olarak söz alan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, "Aydın ilinin en önemli sembollerinden birisi olan incir bizim hem tarihi hem sosyal hem de ekonomik hayatımızın bir parçası. Biz incirin hem Aydın'da hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınması ve tüketilmesi için bu kitabı yazmaya karar verdik. Bu kitabı hazırlarken de 3 tane değerli üniversitemizin Ziraat Fakülteleri'ndeki birbirinden önemli akademisyenlerden destek aldık. İncirin tarihi kısmında da Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yardımcı Doçent Doktor Günver Güneş bey yardımcı oldu. Bu kitap artık bir incirin ansiklopedisi durumuna geldi ve inşallah bu incir incirin bütün paydaşları konusunda herkesin başucu kitabı olarak yer alacak bir eser durumuna geldi. İncire güzel bir incir şiiriyle bu kitaba girdik. Ardından incirin ilk Tunç Çağı'ndan itibaren günümüze kadar Aydın tarihindeki yerini betimledik. Daha sonra bu incirin Aydın sosyal hayatında ve Ege sosyal hayatında insanları nasıl etkilediğini resmettik. Son olarak da yetiştirme bölümünü güzelce anlattıktan sonra incirin Türkiye ekonomisine kazandırdıklarını yazdık" dedi.

"YABANCI DİLLERE ÇEVİRMEK İSTİYORUZ"

Kitabın ikinci, üçüncü baskılarını yapmak istediklerini ve birçok yabancı dilde yayınlamak istediklerini ifade eden Özdamar, "Önümüzdeki dönemlerde kitabın hem yazar kadrosu hem de kitabın hacmini arttırarak daha bir çok baskılar yapmak istiyoruz. Dünyada en büyük incir tüketicisi olma yolunda olan Çinlilerin okuması için Çince başta olmak üzere Almanca, Fransızca ve ingilizce gibi dillere çeviriler yaparak dünyaya açılmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ"

Birçok üniversiteden kendilerini arayarak kitabı temin etmek isteyen akademisyenlerin olduğunu belirten Özdamar, "Birçok üniversiteden arayıp kitaba ulaşmak istiyorlar. Bizler de İncirliova Ziraat Odası'nın kültür ve hizmet yayını olan bu kitabı ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Kitabın finansını Aydın Ticaret Borsası ve İncirliova Ziraat odası başta olmak üzere tüm ilçe ziraat odaları ile pekçok kurum karşıladı" şeklinde konuşarak kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

"İNCİRE VERİLEN HER EMEK BİZİM İÇİN DEĞERLİ"

İncire verilen her türlü emeğin kendileri için çok değerli olduğunu belirten Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Selim Arpacı da, "Biz incir için çalışıyoruz, incirden ekmek yiyoruz. Bu çiftçilerimiz içinde öyle. Bu manada incirin tarihsel gelişimi kültürümüze etkisi tarihimize etkisi bu bölgenin tarihine etkisi bu kitapta işleniyor. Bu manada incirin tarihsel gelişimi kültürümüze etkisi tarihimize etkisi bu bölgenin tarihine etkisi bu kitapta işleniyor. İncire verilen her emek bizim için çok değerli" dedi.

"BU KİTAP REFERANS OLACAK"

İncir üreticisi ve incirin tarihini ve geleceğini merak edenler için referans bir kitap hazırladıklarını kaydeden İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın da, "Bu kitap bir referans kitap. Yani bizler bugün varız yarın yokuz, ama bu referans kitap her zaman kalacak. Bu kitapta göreceksiniz incirle ilgili herşey var. İncir nedir, incir nasıl yetiştirilir, incirin hastalıkları nedir, incirin çeşitleri nedir, incirden nasıl faydalanılır hepsi ve daha fazlası bu kitabın içersinde var. Alanında uzman insanlar tarafından yazılan bu kitabın her sayfası, her tarafı bilgi dolu" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN İHRAÇ ETTİĞİ İNCİRİN YÜZDE 65'İ AYDIN'DAN"

Türkiye'nin ihraç ettiği incirin yüzde 65'inin Aydın'da üretildiğini belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise, şöyle konuştu; "Malum Aydın bir tarım kenti. Bir çok üründe lider olduğumuz bir iliz. Polikültür tarımın olduğu bir iliz ama lokomatif ürünlerimiz var. Bunlardan birincisi incir. Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği incirin yüzde 65'i Aydın'da üretiliyor. Bu kadar büyük bir pazar payına sahip olan bir ilde böylesine güzel bir çalışma bizleri çok mutlu etti. İncir denince ne yapılmalı, incir neleri anlatır, tarihçesi bütün detaylarının olduğu bir kitap. Emeği geçen tüm herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adnan Menderes Üniversitesi Buharkent Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title