Haberler

Aydın Ziraat Odaları Talepleri Bakanlığa İletti

Abone Ol

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, üreticinin 13 başlık altında tespit edilen sorunlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na rapor halinde iletti.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, üreticinin 13 başlık altında tespit edilen sorunlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na rapor halinde iletti.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında tespit edilen üretici sorunlarını kamuoyuna açıkladı. Toplantıya Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan ve Kurul üyesi ziraat odası başkanları da katıldı.

Aydınlı üreticinin acil çözüm bekleyen sorunlarını 13 başlık altında tespit ettiklerini açıklayan Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıca Posacı, hazırladıkları raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi. Raporun içeriği hakkında bili veren Posacı, "Zeytin ve Zeytinyağı üretimi yapan AB ülkeleri ile uluslararası piyasada eşit koşullarda rekabet edebilmemiz için primlerin yükseltilmesi gerekir. AB zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan üye ülkelerine Dane zeytine 50 Cent, Zeytinyağına 1,2 € destekleme primi ödemektedir. Zeytinyağına verilen primin yükseltilmesi, Dane Zeytine de prim verilmeli. Mısır, yem sanayi başta olmak üzere, ekmek, yemeklik yağ ve şurubu tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Mısır tarımına alternatif birçok ürün olması nedeniyle, yıllık üretiminde dalgalanmalar yaşanmaktadır. Dahili üretimde, istikrarı muhafaza etmek bakımından, verilen destekleme priminin yükseltilmeli. 50-60 yıl önce ağırlıklı olarak taban ve kır-taban arazilerde yetiştirilir iken, iklim değişiklikleri ve sulama alanlarının genişlemesi ile tarımı dağlık ve meyilli arazilere kayan incir yetiştiriciliğinde en büyük tehlike erozyondur. Toprak ve Su muhafazası ve birim alandan kaliteli, bol ürün istihsali bakımından teraslama yapılması kaçınılmazdır. Bu nedenle, teraslamaya destek verilmeli" dedi.

İNCİR KORUMA ALTINA ALINMALI

"Dünyanın en kaliteli inciri Büyük Menderes ile Küçük Menderes vadisinde yetişmektedir" diyen Posacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Erozyon, iklim değişiklikleri ve alternatif türlerin yaygınlaşması, jeotermal enerji üretimin incir alanlarında gelişmesi ve tehdit oluşturması nedeniyle, İncir Koruma Kanunu çıkartılması ve Yağmur riskinin TARSİM kapsamına alınmalıdır. Organik tarımda geçiş sürecinin uzatılması ile üreticilerin birçoğu organik tarımdan vazgeçmeye başlamıştır. Daha önce 2. yılın sonunda destek alan üretici, sürenin 5 yıla çıkması ile verilen hakkı geri alınmıştır. Organik tarımın yaygınlaştırılması ve sürekliliği bakımından; eski uygulamaya geçilmesi ve kalıntı analiz neticesi alındıktan sonra desteklemelerin verilmeli. Sığırların kalıtsal özellikleri ne kadar iyi olursa olsun, istedikleri çevre koşulları sağlanmaz ise beklediğimiz verimi alamayız. Sığırlar için en önemli çevre koşulu barınaklarıdır. Temiz hava, sıcaklık, nem gibi çevre isteklerini karşılayabilme, yemleme, sağım, gübre temizliği ve diğer bakım işlemlerinin rahat yapılması gerekir. Bu bakımdan, eski barınakların rehabilite edilmesine destek verilmeli. Yemde KDV oranları sıfıra çekildiği halde yem fiyatlarında pek fazla değişiklik gerçekleşmedi. Bu bakımdan, Devlet Denetleme Kurumu'nun gerekli titizliği göstermesi ya da Yemde KDV desteğinin üreticiye verilmeli. İlimiz jeotermal kaynaklar bakımından ülkemizin en zengin bölgesi olup, kaynak sahalar bölgelere ayrılarak özel sektöre satılmıştır. Özel sektör, jeotermal enerji üretimi için santral sahası dışında binlerce dekar tarım alanını borularla işgal etmiştir. Çevre ve görüntü kirliliği de yaratan bu oluşuma bir disiplin getirilmeli. Makine ve ekipman desteği için Kırsal Kalkınmaya başvuran birçok kişiden çok azı faydalanabilmektedir. Bu nedenle Kırsal Kalkınmanın makine ekipman için verdiği desteğin kaldırılarak, kaynakların Ziraat Bankasına aktarılması ve makine-ekipman alacak üreticilere '0' faizli kredi temin etmesi"

ÇİLEKTE İHRACAT TEŞVİKİ VERİLSİN

Üreticilerin sorunlarına acil çözüm beklediğine işaret eden Posacı, sözlerini şöyle tamamladı: "2015 yılı ÇKS işlemleri yapılırken çiftçilerden alınan ancak daha sonra Bakanlıkça iptal edilerek yenileri düzenlenen mazot ve kimyevi gübre dilekçelerini imzalamayan birçok üreticimiz kaldı. Bunların mağduriyetlerinin giderilmesi bakımından, 2015 yılını geçiş süreci olarak kabul edilmesi ve mağduriyetlerin giderilmeli. Üreticilerimiz her yıl ÇKS işlemleri yaptırmaktadır. Alacağı tüm destekler de buna bağlıdır. Eğer üreticimizin bitkisel üretim çeşitliliği var ise, desteklemeye tabi her ürün için ayrı ayrı dosya yaptıracak ve her dosya için İlçe Müdürlüğüne 10'ar TL ücret ödeyecektir. ÇKS'de gösterilen ve her biri için ayrı ayrı yaptırılan dosyalardan tekrar ücret alınmamalı. Tarımımızın lokomotif sektörü konumundaki Hayvancılık işletmelerinde kullanılan elektrik enerjisinin yıllardır 'Ticarethane' abone gurubundan tahsil edilmektedir. Hayvancılık işletmeleri ticarethane değil, tarımsal üretimin yapıldığı yerleridir. Uygulamanın maliyetleri artırıyor olması nedeniyle, abone gurubunun değiştirilerek Tarımsal Sulama kategorisine dahil edilmeli. Diğer meyvelerde olduğu gibi, çilekte de ihracat teşvik prim uygulanmalı" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Bircan Rıza Posacı Aydınlı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title