Haberler

Ayhan'dan, Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine Ziyaret

Abone Ol

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof.Dr.Veysel Ayhan, ülkede hayvancılığın daha da gelişmesi için birliklerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği...

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, ülkede hayvancılığın daha da gelişmesi için birliklerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ni ziyaret etti. Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin çalışmaları ve yürüttüğü projeler hakkında birlik başkanı Şevket Avcı'dan bilgi alan Prof. Dr. Veysel Ayhan daha sonra işletmeleri ziyaret etti. Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Cinbek, Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, yönetim kurulu üyeleri üyeleri Ali Ayaz ve Ali Ünal'ında bulunduğu ziyarette yetiştiricilerin sorunları yerinde tespit edilerek talepleri dinlendi.

Türkiye'de koyun ve keçi yetiştiriciliğinin özel bir öneminin bulunduğuna dikkat çeken Ayhan, gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gerek merkez birliği, gerekse birlikler, bilim adamları ve bu sektördeki teknik elemanların ülkenin her bölgesinde koyun, keçi üretiminin önemeni halka, üreticilere ve tüketicilere anlatma gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Ayhan, ayrıca Türkiye'de kırmızı et açığının kapatılmasında koyun ve keçinin önemi her platforma vurgulandığını kaydetti.

Bu kapsamda gelişmiş ülkelerde 150-200 yıl önce kurulmuş olan damızlık birlikleri henüz ülkemizde gelişme aşamasında olduğuna dikkat çeken Ayhan, "Birliklerimiz yeni gelişiyorlar. Çorum Damızlık Koyun Keçi Birliğimizde 6-7 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Birlik Başkanımız Şevket Avcı önderliğinde birliğimizin Çorum'da yaptığı tüm çalışmalar, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve yetiştiriciler ile olan diyalogları sayesinde iki adet halk elinde ıslah projesi başarılı bir şekilde yürütülüyor. Çobanların, yetiştiricilerin mera, otlatma ile ilgili problemleri ve eğitim konularında ciddi gayret içerisindeler ve güzel çalışmaları var. Tüm hayvanların kayıt altına alınması, kayıtlarının güncellenmesi, sağlık sorunlarıyla ilgileniyorlar. Bu gelişmeye bağlı olarak Çorum'daki yetiştiricilerin sorunlarının çözülmesi noktasında özel bir gayret gösteriyorlar. Çorum'daki birliğimiz örnek birliklerimiz arasında yer alıyor" dedi.

Yetiştiricilerin yılın her günü zorlu şartlara rağmen özverili bir şekilde 70 milyon insanın et, süt ihtiyacını karşılamak için fedakarca çalıştığının altını çizen Ayhan, hayvan ıslahı noktasında yapacakları çok önemli çalışmalar bulunduğunu ve bu konuda bakanlıkla sürekli istişare halinde olduklarını kaydetti.

Ülkede hayvancılığın her geçen gün gelişerek devam edeceğini anlatan Ayhan, "Üreticilerimiz bu sektörden kopmasınlar. Birbirleri ile dayanışma içerisinde olsunlar. Geleceğe ümitle baksınlar. Türkiye'nin hayvancılıkta vazgeçemeyeceği iki önemli kol iki önemli hayvan türü koyun ve keçidir. Bu konuda doğru yoldayız.

Genel anlamda bir takım sorunlarımız var. Koyun, keçi yetiştiricilerinin sosyal güvenlik primlerinin kamu tarafından ödenmesi noktasında Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığımızın açıklamaları var. Bu konuda çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Anaç başına verilen desteklemeler Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2005-2006 tarihinden itibaren verildi. Her yıl düzenli şekilde artıyor. Ancak bunun daha yukarılara çıkarılması gerekiyor. Hayvan sağlığı çalışmalarının yeterli seviyede olmadığı düşünülebilir" ifadelerini kullandı.

Birlikleri güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Ayhan, konuşmasında şunları kaydetti; "Numara takma, güncelleme, sağlık hizmetleri noktasında birliklere yetki verilmeli. Islah çalışmaları birliklerimiz kanalıyla yapılmalı. İspanya'da ziyaretlerde bulunduk. Burada teknik gezi düzenlendik. Her ırk bazında birlikler kurulmuş. Numaralandırma, kayıt güncelleme, ıslah çalışmalarında birlikler yetkilendirilmiş. Beklentimiz birliklerin güçlendirilmesi. Birliklerimiz yeni kurulsa da önemli yol kat edildi. Sorunların birliklerimiz kanalığıyla ve merkez teşkilatımız raporlar halinde bakanlığımıza sunuyoruz. Mera alanlarımızın belirli noktalarında küçükbaş hayvanların otlatılması noktasında daha etkin şekilde açılmalı. Program dahilinde kiralanarak birliklerimize tahsis edilmeli. Birliklerimiz tarım danışmanları çalıştırıyor. Eğitim en önemli konulardan birisi. Tarım danışmanı sayılarımız artırılabilir. Ürünlerin tanıtılmasında eksiğimiz var. Koyun yoğurdu ve etinin tüketilmesi noktasında. Türkiye'de kurbanlık ihtiyacının karşılanmasında koyun ve keçiler oluşturmaktadır. Bu yıl ciddi anlamda bir sıkıntı problem olmamış ise bunun altında illerdeki yetiştiricilerimizin çok iyi bir şekilde kurbanlık yetiştirmesi ve ülkenin her bölgesine giderek her yere kurbanlık götürmeleri etkili oldu. Açığın kapatılmasında önemli bir görev üstlendi. Hiçbir kriz olmadan kurbanlıklar tüketicilere ulaştırıldı. Bunda koyun ve keçi üreticilerimizin çok büyük katkıları oldu.

Türkiye'de büyükbaş sütü 17-18 milyon tona çıktı. Küçükbaş hayvan sütü üretiminde 8-10 milyon civarında. Koyunda makineli sağım koyun sütüne karşı olan ilgi alaka ciddi anlamda değil. Biraz zorunluluktan sağılıyor. Mera şartlarında kaliteli ürün üretmek zor. Keçide özellikle kapalı koşullarda keçicilik işletmeleri kurulmaya başlandı. Keçi sütü anne sütüne en yakın süt. Dondurma ve peynir yapımında özel bir yeri var. Bir kilogram keçi peyniri 35-40 avroya satılıyor. Türkiye'nin özellikle batı bölgelerinde keçi işletmeleri kuruluyor. Sanayide buna ilgi duymaya başladı. Koyun ve keçi sütünde soğuk zinciri gerçekleşecek. Daha özel ürünler gelişiyor üretiliyor. Trend bu yönde" - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Veysel Ayhan Türkiye Isparta Çorum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title