Ayhan Karaca'dan İha'ya Ziyaret
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nde Finansman Daire Başkanlığı görevinden istifa ederek AK Parti’den Çorum milletvekili aday adayı olan Ayhan Karaca, İhlas Haber Ajansı (İHA) Çorum Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nde Finansman Daire Başkanlığı görevinden istifa ederek AK Parti'den Çorum milletvekili aday adayı olan Ayhan Karaca, İhlas Haber Ajansı (İHA) Çorum Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti.
Ziyarette İHA Çorum Bölge Müdürü Bülent Özkaleli ile görüşen Karaca, bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
AK Parti Çorum milletvekili aday adayı Ayhan Karaca, kamuda edindiği tecrübelerle sorunları çözümünde rol alıp alıp, Türkiye'ye ve Çorum'a hizmet edeceğini söyledi.
Şehirlerin kentsel sorunlarının başında gecekondulaşma geldiğini dile getiren Karaca, gecekondulaşmanın önlenmesinde noktasında 2004 yılında dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'dan teklif geldiğinde tereddüt etmeden kabul ederek TOKİ'de göreve başladığını söyledi.
Gecekondulaşmanın önüne geçilmesinde TOKİ'nin büyük çalışmalarının olduğunun altını çizen Karaca, TOKİ'nin ilk başta kentsel dönüşüm alanlarından ziyade boş alanlarda toplu konut yaparak hızlı bir şekilde gecekonduya alternatif ürettiğini belirtti.
Birikimi olan insanların gecekonduya yönelmemesi TOKİ'nin cazip taksit fiyatları sunduğunu anlatan Karaca, "Daha sonra kentsel dönüşümle ağırlık verildi. Kentsel dönüşüm kapsamında da şuana kadar üretilen 650 bin konutun 200 ila 250 bini kentsel dönüşüm ve gecekondulaşmayı önleme noktasında yapıldı. Çorum'da da Celililkırı'nda konutlar yaptık. 6 bin lira peşinatla konut satışı yaptık. Gecekondu önleme projeleri, kentsel yenileme çalışmaları daha çok belediyelerle işbirliği çerçevesinde yapılıyor. Çorum Belediyemizle de Devane bölgesinde 400 konut yaptık hak sahiplerine teslim ettik. 250 konut içinde çalışmalar devam ediyor. Bu güzel bir proje oldu. Devamı da gelecektir" dedi.
TOKİ'nin ilçelerde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Karaca, "İlçelerde çalışmalar yapıldı. Talep toplama yöntemiyle proje üretildi. Alaca'da ikinci etabın ihalesi yapılıyor. Osmancık'ta ve Sungurlu'da birinci etap çalışmalar tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Boğazkale'de taleplerin toplanması için bir çalışmamız var. Uğurludağ, İskilip, Dodurga ve Kargı'da da şuan talep toplanıyor. Osmancık'ta yeni bir arsa arayışı var. Orada hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacağız. Bayat'ta yine arsa tespit çalışması var. Temayül çalışmaları devam ederken Laçin'den talep geldi. Kaymakamlık üzerinden çalışma başlatılmasını istedik. Talep gelen her ilçeden, beldeden TOKİ çalışma yapacak durumda" diye konuştu.
Konut sorunlarının çözümünde TOKİ'nin doğru adres olduğunu açıklayan Karaca, "TOKİ tarafından 650 bin konut üretildi. Yaklaşık 62 milyar TL'lik bir çalışma bu. Bu kadar para ve yoğunluğun yaşandığı kurumda en kritik yerlerden birisi olan Finansman Daire Başkanlığı'nda kurumsal bir tecrübe elde ettim. TOKİ öncesinde de 10 yıl özel sektörde görev yaptı. Kamu ve özel tecrübemi birleştirerek siyaseten Türkiye'ye Çorum'a hizmet etme noktasında bu göreve talip oldum" ifadelerini kullandı.
Uzmanlık alanının konut olduğunu, konutun sadece insanların barınma ihtiyacını gideren bir şey olmadığını dile getiren Karaca, konuşmasında şunları kaydetti;
"Konut, sosyal donatılarıyla, çevresel etkileriyle şehrin diğer sektörlerine öncülük eden örnek olan bir sistemdir. Bu sistem çerçevesinde bir konut yapımında 400 kalem ürün kullanılıyor. Bu şehirlere, ilçelere ve beldelere ciddi anlamda hem ekonomik hem de istihdam noktasında katma değer sağlıyor. Bugün Sungurlu'ya konut yapılacağını söylesek arsa bulunduğu taktirde bütçesine bakılmaksızın talepte bulunulduğunda hemen ihaleyi gerçekleştiririz. Alaca'ya yapılacak olan 220 konutun ihalesi önümüzdeki ay yapılacak. 220 konut, 25 milyon TL'lik bir yatırım demek. İnsanlar sonuç itibariyle bu konutlarda oturacak ama biraz önceki faktörlerin hepsi çalışacak. Örnek teşkil edecek. Şehirlerin Kentsel dönüşüm çerçevesinde iyileştirilmesi noktasında katkı vereceğimi düşünüyorum"
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIYLA ŞEHİRLER MODERNLEŞTİRKEN, TOPLU KONUTLARLA GECEKONDULAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLDİ
2002 yılından itibaren TOKİ'nin kalıp değiştirdiğini vurgulayan Karaca, "1984 yılında kurulan TOKİ 2002 yılına 43 bin konut üretti. 2002 yılından sonra 650 bin konut üretti. TOKİ'yi başbakanımız direk kendisine bağlayarak daha hızlı hareket etmesini sağladı. TOKİ sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, başbakanımızın himayelerinde gelişen bir kurum. Misyonu vizyonu var. 2002'de 3 bin 500 dolar iken kişi başına düşen milli gelir şuanda 12 bin doları geçti. TOKİ'de bu doğrultuda kendisini yeniliyor. Yeni projelerimiz daha modern, merkezi oluyor. TOKİ insanların tercih sebebi oluyor. En önemlisi memleketimiz deprem bölgesi depremler eksik olmuyor. Toplu Konut İdaresi bir mühendislik hizmeti de veriyor. Deprem yönetmeliğinin değişmesinin ardından daha sağlıklı daha dayanıklı konutlar üretilmeye başlandı. Kütahya Simav'da yakın dönemde bir deprem oldu. Orada bizim 192 konutumuz vardı. Bu konutların bacası dahi zarar görmedi. Van depreminde ise 6 ayda 17 bin konut üretti. Bu bir rekordur. Van'da da yine TOKİ'nin konutları vardı. Hiçbirinde sıva çatladığı dışında bir şey olmadı. Buda gösteriyor ki TOKİ'ye her zaman ihtiyaç var. Çarpık yapılaşmayı önleme konusunda TOKİ'nin büyük bir tecrübe edindi. Bu birikim ve tecrübemi parlamentoda kullanmayı hedefliyorum. TOKİ, bu süreçte kamu yatırımlarının yüzde 30'unu yaptı. Toplamda konut üretiminin de yüzde 10'ununu gerçekleştirdi. Yüzde 90'nını da özel sektör yaptı. Bir sürü kamu kurum kuruluşuna hizmet binası yaptı. Bunlar ikili ilişkiler ve takip edilip sonuçlandırılması noktasında tarafıma müthiş bir tecrübe kazandırdı. Bu tecrübeleri siyasete aktararak hizmet edeceğiz" ifadelerini kullandı. - ÇORUM