AYSO, Aydın'da İşsizliği Çözecek
Aydın Sanayi Odası, meslek edindirme konusunda başlattığı seferberlikte önemli bir adım attı.
Aydın Sanayi Odası (AYSO), meslek edindirme konusunda başlattığı seferberlikte önemli bir adım attı. AYSO, 'İşin Burada Geleceğin Burada' sloganıyla yürüttüğü proje kapsamında Aydın sanayisinin en önemli ihtiyacı olan istihdam konusunda birçok kişiye iş imkanı sağlayacak.
AYSO 2013-2016 dönemi 16 sayılı toplantısı AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu Başkanlığı'nda gerçekleşti. AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda dönem içi faaliyetler ile ekonomik ve güncel konular da ele alınarak odanın aylık mizan gelir-gider durumu da değerlendirildi. Toplantıda, Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) ile birlikte eğitimler vereceklerini kaydeden AYSO Başkanı Şahin, Aydın'ın her köşesinde üyeleri için mesleki eğitim olanaklarını yaygınlaştırarak ara eleman sorununu çözmeyi amaçladıklarının altını çizdi.
"EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ VASIFLI, EĞİTİMLİ İŞGÜCÜDÜR"
Aydın sanayisinin en önemli sorunlarından olan istihdam konusunda seferberlik başlattıklarını ifade eden AYSO Başkanı Şahin, "Gençlerimizi, işsiz vatandaşlarımızı ekonomiye kazandırmak, onları meslek sahibi yapmak için oda olarak mücadeleye, mesleği eğitim seferberliğine başlamış bulunmaktayız. Çünkü, ilimizde üretim sektöründe kartopu gibi büyüyen ara eleman sorunu nedeni ile sanayici üyelerimiz neredeyse aldıkları siparişlerin imalatını yapamaz hale gelmiş, büyüme hedeflerini ertelemek zorunda kalmışlardır. İlimizde bir milyon üzerindeki nüfusun yüzde 5- yüzde 10 arasını mevcutta hiç çalışmamış ortaokul veya lise mezunu, üniversiteye gidememiş belli bir mesleği olmayan çoğunlukla köylerde sıkışıp kalmış, mevsimine göre çiftçilik yapan 17-25 yaş aralığında gençlerimiz oluşturmaktadır. Odamıza kayıtlı 870 üyemizde çalışan yaklaşık 30 bin çalışan yoğunluğu düşünürsek, meslek edindirebileceğimiz ekonomiye kazandıracağımız iş gücü kaynağımızı mutlaka değerlendirmeliyiz. Mevcutta farklı sektörlerde toplam üyelerimizin yüzde 50'si bugün işletmeleri için sertifikalı meslek eğitimi almış en az 3-5 ara eleman ihtiyacı içindedirler. Bu yıl ilimiz ihracatı olumlu bir ivme kazanmış ve yıl sonunda ihracatımızın 740 milyon dolar olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu ihracat rakamlarına ulaşmak için durmadan üretmek gerekiyor. Bunun için de en önemli ihtiyaç vasıflı, eğitimli işgücüdür" dedi.
"İSTİHDAM GARANTİLİ KURSLAR AÇILACAK"
UMEM kapsamında bugüne kadar 460 kursiyerin mezun olduğunu ve 255 kursiyerin istihdam edildiğini dikkat çeken Şahin, "2010 yılından beri UMEM olarak ilimizde Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, meslek liselerimiz, oda ve borsalarımızın katılımı ile gerçekleşen mesleki eğitim kurslarının hem yararlanıcılar hem de işletmeler için olan avantajlarını kolaylıklarını ve desteklerini daha iyi anlatmak daha çok yaralanıcıya daha çok gencimize ulaşmak için odamız UMEM Tanıtım ve UMEM'e katılım için seferberlik başlatmıştır. Özellikle UMEM'in köylerde tanınması için çalışmalar yapacağız. Saç-metal işçiliği, kaynakçılık, makine operatörlüğü, gıda işleme, endüstriyel boyacılık, tekstil işçisi, tarım ürünleri işleme gibi konularda istihdam garantili kurslar açılabileceği, üretim sektörü dışında da hayvan yetiştiriciliği, turizm ve hizmet sektöründen de büyük ihtiyaç olan işgücü ihtiyacı için istihdam garantili kurslar açılacaktır. Artık kursları talep eden işletmelerimizde uygulamalı eğitim salonları oluşturulmakta, kursların tamamı işletme içinde daha uygun şartlarda gerçekleşmekte, kurs süresince de kursiyerlere günlük 25 TL harçlık verilmektedir.
AYSO olarak 3 yıl içerisinde bu seferberlik ile hedefimiz bin kursiyere eğitim verilmesi ve en az 500 yaralanıcının istihdam edilmesidir. Bu bizim üyelerimize ve iş arayan meslek sahibi olmak isteyen gençlerimize karşı en önemli görevimizdir. Bu konular odamızın bu dönemde birinci gündem maddesi olacaktır. Bu çalışmalar ile Aydın'ı ekonomik istikrar için mesleki ve sektörel eğitimde bir model ve marka haline getirebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
ASTİM'E 20 YENİ FABRİKA MÜJDESİ
Toplantıda ASTİM Organize Sanayi Bölgesi hakkında da görüşlerini belirten AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu, "ASTİM'de ilave 20 tane fabrika sahası oluşturulması noktasında ASTİM OSB Başkanı Gökhan Maraş ile ortak bir çalışma yapıyoruz. Bazı pürüzler var imarla ilgili. Bunları çözmek içinde Büyükşehir belediyesi ile görüşmeler yaptık. Bir yandan UMEM gibi bir proje ile nitelikli eleman yetiştirirken, aynı zamanda gelecekte bu parsellere yapılacak yatırımlar neticesinde duyulacak olan iş gücü ihtiyacını da tedarikliyoruz. Son yıllar UMEM projeleriyle yaptığımız çalışmaların başarılı olduğunu, yüksek bir ortalama tutturulduğunu gördük. 460 kişiye eğitim verdik. Yaklaşık 255 kişiyi işe yerleştirdik. Nerdeyse yüzde 55 bir başarı var. Başkanımız projeyi geliştirdi. Hedefi büyülttü. Bin kişiye eğitim verip en az 500'ünün iş sahibi olmasını sağlayacağız. Sanayi Odamız etkin ve yoğun bir çaba ile köylere ulaşacak. Köylerde miras yüzünden bölünen araziler sonucunda geçim sıkıntısı çeken gençlerimize yeni bir çıkış yolu açmış olacağız.. Proje sonlandığında yaklaşık 750 gencimizi istihdam etme hedefindeyiz" ifadelerini kullandı.
Toplantı Yüksek Endüstri Mühendisi Kenan Keskinoğlu'nun 'İnovatif İş Modelleri ile Rekabet' ve Arabulucu Avukat Buket Saran'ın 'Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk' konulu sunumları son buldu. - AYDIN