Haberler

Ayso Başkanı Şahin, TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurasında Aydın'ı Anlattı

Abone Ol

Aydın Oda ve Borsaları Sözcüsü seçilen AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla yapılan TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Aydın’ın sorunları ve taleplerini anlattı.

Aydın Oda ve Borsaları Sözcüsü seçilen AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla yapılan TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Aydın'ın sorunları ve taleplerini anlattı.

9. Ticaret ve Sanayi Şurası bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile yapılıyor. 81 ilin talepleri ve sorunlarının aktarıldığı şurada Aydın 9 Oda ve Borsa Taleplerini İl Sözcüsü ve Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Aydın'ın sorunları ve taleplerini iletti.

Toplantıya Aydın'dan Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel ve Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan ile Aydın'daki 9 oda ve borsanın temsilcileri katılıyor.

Toplantıda Aydın'ın sorun ve taleplerini aktaran AYSO Başkanı Şahin, "Aydın Turizmde, 2016'yı yüzde 70 zararla kapatıyor. 2017' yi kazanmak için; sektörde faaliyet gösteren işletmelerin mali büyüklüklerine göre değerlendirilerek özel borçlarının ertelenmesi, en az bir yıl geri ödemesiz düşük faizli kredi imkanların sağlanması ile sektör teşvik ve sübvanse edilmelidir. Aksi taktirde Kasım ayı itibariyle tüm turizm bölgelerinde ciddi mali krizler ve iflaslar yaşanacaktır. İlimizde, önemli potansiyele sahip Termal Suyun sağlık sektöründe kullanılması ile Sağlık Serbest Bölgesinin kurulması teşvik edilmelidir. Köy turizminin gelişmesi için pilot uygulama ile Nazilli'de 'Uzun Yaşam Köyünün' kurulması amacıyla hazine arazisi tahsisini, Didim de Kurvaziyer Liman yapımının programa alınmasını,Didim de, 50 yataklı Devlet Hastanesi yetersizdir. Özel Hastanenin de olmadığı ilçeye en az 150 yataklı yeni bir hastane yapılmasını talep ediyoruz. Pamuk, incir, zeytinyağı ve kestane stratejik ürün olarak kabul edilmeli, incir, zeytinyağı ve kestane üretimi prim ile desteklenmelidir. Zeytinyağı rekoltesi düştüğünde fiyatlar yükseliyor, sektörde hileli ve tahşişli satışlar başlıyor ve tüketici yanıltılıyor. Zeytinyağı sektörünün geleceği için, taklit ve tağşişdeki cezai yaptırımların arttırılması, sorumluların nitelikli suçlar kapsamında cezalandırılması gerekmektedir. Zeytinyağı işletmelerinin çoğu yerleşim bölgelerinin içerisindedir. Tesislerde oluşan Atıksuların toplanması hususunda 2015/10 sayılı Genelgeye göre istenilen ölçüde havuz yapmak için arazi bulunamamaktadır. 1 Kasım 2016 tarihine kadar verilen sürenin uzatılmasını istiyoruz" dedi.

Yatırım Teşvikleri ve Yatırım Alanları

Yatırım teşvikleri ve yatırım alanlarından söz eden Şahin, "Organize sanayi bölgeleri içinde TEDAŞ mülkiyetindeki elektrik dağıtımı ile ilgili tüm sistemlerin bedeli karşılığında OSB'lere devredilmelidir. İlimizde Sanayi alanlarının yetersizliği sebebi ile yeni yatırımların yapılması için 1/100.000 ölçekli çevre düzeni yeniden güncellenmelidir. Aydın'ın her yönden gelişmesine katkı vereceğine inandığımız Aydın Serbest Bölgesinin ve Jeotermal enerjinin kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' nin en kısa sürede tescil edilerek yatırım programına alınmasını istiyoruz. Organize Sanayi Bölgelerinde beton santralleri ve bazı madenlerin kırma eleme tesislerinin yatırımları 'gerekli çevresel limit konsantrasyon değerleri sağlandığı taktirde' uygun görülmelidir. Büyükşehir olup da sivil havacılığa hizmet veren bir havaalanı olmayan tek il Aydın dır. Aydın' a en kısa sürede bu şekilde hizmet verecek bir havaalanı yapılmalıdır. İzmir-Aydın-Denizli tren hattının Yüksek Hızlı Tren hattı haline getirilmesini, Aydın-Denizli otobanının yapılmasını istiyoruz.

Programa alınan Aydın-Çine Demiryolu hattının yapılmasını, Restorasyon çalışmaları devam eden Söke Tren İstasyonu bünyesindeki müştemilatın Restorasyon sonrası Söke Ticaret Odası tarafından işletilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Çevre ve Eğitim Sorunları

Aydın'ın çevre ve eğitim sorunlarından da söz eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan etkileri hususunda bilimsel bir rapor hazırlanması ve bu kapsamda santrallerin ve yapılacak yatırımların denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca; Jeotermal kaynağı neden şehir ısıtmasında kullanmayıp, vatandaşımızı doğalgaz ve kömüre mecbur ediyoruz. Büyük Menderes nehrinin aşırı kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları bütün bölge için büyük tehdittir. Büyük Menderes nehrinin temizlenmesi için bütünüyle ele alınması gerekmektedir. Çağdaş bir üniversite eğitimi için, Adnan Menderes Üniversitesinin 3'e bölünerek; Aydın merkezde Adnan Menderes, Nazilli de Sümer ve Söke de Milet Üniversitelerinin kurulmasını istiyoruz. Mesleki eğitimde ustalık ve ahilik değerlerinin işlendiği, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği ile üretme kabiliyeti ve isteklerini ortaya çıkaracak yeni müfredat çalışmalarının yapılmasını istiyoruz" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Yunus Şahin Binali Yıldırım Şahin Aydın Nazilli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title