Ayvacık'ta 3 Kurum 'Sigarasız Kurum' Unvanı Aldı
Samsun’un Ayvacık ilçesinde 3 kuruma ’sigarasız kurum’ unvanı veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye’de her yıl 100 bin dolayında kişinin tütün kullanımının yol açtığı hastalıktan hayatını kaybettiğini, bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.
Samsun'un Ayvacık ilçesinde 3 kuruma 'sigarasız kurum' unvanı veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de her yıl 100 bin dolayında kişinin tütün kullanımının yol açtığı hastalıktan hayatını kaybettiğini, bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.
Tütünle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, ilçelerde Toplum Sağlığı Merkezleri ile birlikte çeşitli çalışmalar yapmakta. Sigara içen personeli bulunmayan işyeri, kurum ve kuruluşları 'sigarasız işyeri', 'sigarasız kurum' unvanlarıyla belgelendiren Halk Sağlığı Müdürlüğü Kasım ayında yaptıkları İl Tütün Kontrol Kurulu toplantısında aldıkları karar nedeniyle Ayvacık ilçesindeki 3 kuruma 'sigarasız kurum' unvanı verdi.
Ayvacık Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde yapılan törene Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Ayvacık Kaymakamı Can Kazım Kurucu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İl Tütün Kontrol Kurulu Üyeleri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Törende konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve dünya çapında her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumludur. Küresel tütün salgını her yıl yaklaşık 600 bini pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bununla birlikte eğer harekete geçilmezse bu salgın 2030 yılına kadar yüzde 80'den fazlası düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır. Ülkemizde ise her yıl 100 bin dolayında kişi tütün kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir ve bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşacağı tahmin edilmektedir" dedi.
2009 yılında yapılan yasal düzenleme ile evlerin dışındaki tüm kapalı alanlarda tütün kullanımı yasaklandığını ve bunda toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korunması amaçlandığını belirten Kasapoğlu, "Yapılan bu çalışmalar sonucunda Tütün kontrolü çalışmaları konusunda Türkiye örnek bir ülke olmuş ve 2008 yılında yüzde 31.2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranı, 2012 yılında yüzde 27'ye düşmüştür. İlimizde de Tütün Kontrol Kurulu bünyesinde oluşturulan denetim ekipleri tarafından hem rutin kapalı alan denetimleri yapılmakta, hem de SABİM 184 hattına gelen ihbarlar değerlendirilmektedir. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve onlara temiz hava sağlamak amacıyla Ayvacık halkını dumansız hava sahasını desteklemeye davet ediyor, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı sigara bırakma polikliniklerine bekliyoruz" diye konuştu.
Tören, Ayvacık ilçesinde 'Sigarasız Yaşam Yürüyüşü' ile son buldu. - SAMSUN