Haberler

Ayvalık'ta Başkan Türközen'den Alt Yapı Seferberliği

Abone Ol

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in; kış aylarında 35 bin civarında olan nüfusun turizm sezonlarında 400-450 bin gibi rakamlara ulaşması nedeniyle ortaya çıkan kanalizasyon sızmaları ve su kesintilerini...

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in; kış aylarında 35 bin civarında olan nüfusun turizm sezonlarında 400-450 bin gibi rakamlara ulaşması nedeniyle ortaya çıkan kanalizasyon sızmaları ve su kesintilerini kökten çözebilmek için hummalı çalışma başlattı.

Yaklaşan Ramazan bayramı nedeniyle ilçedeki nüfusun 600 bin sınırını aşması beklenirken, bayram ve sonrasında yoğunlaşacak nüfusun içme suyu ihtiyacı ile kanalizasyon şebekesinde kendini gösterebilecek aksaklıklara karşı Belediye Başkanı Türközen'in çok yoğun bir çalışma temposu içinde olduğu gözleniyor.

Önceki gün Ankara'dan gelen özel bir firmanın Çevre Mühendisi Gürkan Eren'e beraberinde bulunan Ayvalık Belediyesi Alt yapı sorumlusu ve Çevre Mühendisi Mustafa Kesebir ile ilçedeki kanalizasyon terfi merkezlerini gezerek, bu terfi merkezlerinin modernizasyonlarına yönelik incelemeler yapan Türközen, ilçe genelinde başlattığı alt yapı sorunlarının bertaraf edilmesi çalışmalarının yoğun olarak sürdüğünü kaydetti.

Çamlık koyundaki terfi merkezindeki incelemeleri sırasında tesadüfen orada bulunan muhabirimizin ilçe genelindeki alt yapı çalışmaları hakkında sorduğu soruları yanıtlayan Ayvalık Belediye Başkanı, "İlçemizde150 kilometrelik bir su hattı var. Bu su hattının 70-80 kilometrelik bölümünü değiştirdik. En az 30-40 kilometre kanalizasyon hattı çektik. Ancak 1972 yılında yapılamış olan alt yapı hattı artık ömrünü tamamlamış durumdadır. Biliyorsunuz ki, bir alt yapı sisteminin ekonomik ömrü genelde 30 yıl civarındadır. Oysa Ayvalık'ta 40 yılı aşkın bir zamandır aynı hat kullanılmaktadır. Biz bu anlamda ilçemizdeki kanalizasyon şebekesinde birçok çalışmalar yaptık. Halen daha da devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayvalıkta ki kanalizasyon sorununun başlangıç noktasının, ilçenin coğrafi olarak meyilli ve tepe eteklerinde bulunması olduğunu ve bu yüzden de tepe üzerinde kalan hatlar temiz kalırken, tepeden aşağıda bulunan tabanda kalan arazilerde ise bir takım sıkıntılar ve tıkanıkların olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Türközen, "Bunun dışında şiddetli yağışlarda bizim altyapımız inşa edilirken, yağmur suyu için ayrı bir hattan denize ulaşmıyor. Yağmur suyu kanalizasyon şebekesi ile birleşiyor. Yağan yağmur ile oluşan su akıntılarının beraberinde sürüklediği kum ve atıklar ilçenin rakım olarak biraz daha yüksek alanlarının dışındaki düz alanlardaki kanalizasyon hatlarında taşmaları beraberinde getirebiliyor. Tüm bunların yanı sıra kentimizde bir başka sıkıntımız ise; ilçemizin yüzey kotları biraz ters durumda. Devlet Hastanesinin bulunduğu bölgede en düşük seviyeye ulaşan bu kot, Lise'nin önünden, ilçe merkezinde ki Halkbank'ın bulunduğu mevkiine kadar da ters yönde hafif yükselerek Talatpaşa Caddesine kadar geliyor. Ondan sonraki bölgelerde de iniş-çıkışlı ve ters akıntılı bir ivme grafikle sürüyor. Yenimahalle'de zamanında yapılan kanalizasyon hattı bizim Kanalizasyon Terfi Merkezine bağlanmamış ve Gümrük Caddesinin altından ana hatta giriyor. Tabi yandan ana hatta katılan bu yoğun su, ana hattı şişiriyor. Bu şişkinlik ise özellikle Tansaş'ın bulunduğu noktadan, benim Aşıklar Köprüsü ismi ile nitelediğim 06 mevkiinin bulunduğu bölgede ki, şimdi İpek Mobilya'nın bulunduğu yol kotu ile ara yollar arasında ki zaman zaman 3 metreye ulaşan farklılıklar var. Bu bölgede, yol 2,5 ile 3 metre arasında, ara sokaklardan yüksek durumda. Devlet Hastanesi yönünden ilçe merkezine giden ana hat ile İpek Mobilya'nın bulunduğu bölgede kesişen kanalizasyon bacasında bir sorun var ve Vatandaşlarımız haklı olarak bu bölgede gerçekleşen taşkınlara tepki gösteriyor. Biz belediye olarak bu bölgede sık sık çalışmalar yaparak sorunu gidermeye çalışıyoruz. Ancak bahsettiğim durum nedeniyle karşı karşıya kaldığımız bu sorunu kökten çözmek için farklı metotları hayata geçirme gayretindeyiz. Bu bölgede sorunu çözümleyebilmek için, şu anda Barbaros Caddesinde alt yapıyı yenileyerek, Çamlık'ın atık suyunu getiren hattı birbirinden ayırmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında zaten belli bir bölgedeki hatları değiştirmiştik. Şimdi ise; Lise'den Aşıklar Köprüsü'ne kadar olan hattı tamamladıktan sonra, Ekonomi Palas'ın oradan başlayıp, Sakarya Mahallesi'nin çıkışına kadar olan bölgedeki hatları tamamlayarak, Çamlık'tan gelen kanalizasyon hattını ayrı bir hattan Kanalizasyon Terfi Merkezi'mize ulaştıracağız. Bunun sonucunda Devlet Hastanesi ile Aşıklar Köprüsü arasında kalan asfalt yolu takip eden ana hattın seviyesi düşecek ve Halkbank'ın bulunduğu noktadaki ters akıntının bulunduğu kanalı iptal ederek bu hatta bağlayacağız" dedi.

Ayvalık'ın kanalizasyon sisteminin,

ilçe nüfusunun 12 bin civarında olduğu dönemlerde yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, "Şu anda Ayvalık'ın duran nüfusu 37 bin 200 ve o günden bu yana bu kanalizasyon hattı için herhangi geliştirme çalışması yapılmamış. Nüfus arttıkça her yeni binanın giderleri, mevcut kanalizasyon hattına bağlanmış. Bu süreçte Ayvalık büyümüş, kent genişlemiş, toplu konutların bulunduğu bölgelerin kanalizasyonları ana hatta bağlanmış ve şebekenin ana hatlarının yükü artmış ama hatların geliştirilmesi için herhangi bir çalışma yapılmamış. Göreve geldiğimizden bu yana belediye olarak bir de kanalizasyonsuz olan bölgeler olan Cunda adasında ki Cunda Oteli'nin bulunduğu bölgeden, Yeniyol güzergahından, Türkiye'nin İlk Boğaz Köprüsü'nün bulunduğu bölge ile arka tarafta kalan Üstünkent ve Dersal Siteleriyle, Cunda'nın eski yoluyla, Doktorlar Sitesi'nin bulunduğu geniş bölgeyi de kanalizasyon sistemine dahil ettik. Bunların yanı sıra Çamlık-Laka mevkiinde de yeni kanalizasyon yapılacak. Buradaki yerleri ihaleye açıyoruz ve kanalizasyonsuz hiçbir bölgemiz kalmayacağı gibi bu bölgelerde kanalizasyonun dışındaki sorunlar da giderilecek. Ayvalık Belediyesi olarak bizim hedefimiz, hiçbir yerden herhangi bir taşıntı olmamasıdır. Bu yönde de çalışmalarımız hızla devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

SU SORUNUNU ÇÖZÜMLEMEK YOĞUN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kanalizasyon çalışmalarının yanı sıra su kesintilerinin önüne geçebilmek için yoğun çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Belediye Başkanı Türközen, "Şu anda Altınova'daki Su Santralimiz ile kuyular bölgesinde çok ciddi rehabilite ve modernize çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında o bölgedeki kuyulardaki su pompalarını da yeniliyoruz. Ayrıca sistemi otomatikleştiriyoruz. Bizim Altınova'da iki tane su santralimizin; birinde 3, diğerinde de 2 pompası var. Bu ikisinde de jeneratör var. Geçtiğimiz yıl satın almıştık. Bunun gibi kuyular bölgesinde de 3 adet jeneratörümüz var. Sistemi öyle bir hale getirmek istiyoruz ki; elektik enerjisi kesintisi olsa bile, bizim sağlıklı yürüyen bir içme suyu şebekemiz olabilsin. Bu kapsamda kuyularla, skada denilen elektronik ve telsiz yardımıyla birbirleriyle iletişim kuran ve bilgi işleme bağlı bir sistem yardımıyla, kuyular bölgesiyle, kuyuların çalıştırılması, Ayvalık'ta ki pompaların çalıştırılması, buradaki depoların seviyesini ölçülebilmesi, ne kadar su basabildiği, Alibey adasına ne kadar suyun basılabildiği, Alibey adasından şehrin içine ne kadar suyun kullanıldığına ilişkin sistemin komple kontrol altında tutabilecek bir sistem kuruyoruz. Böylelikle hem personel açısından tasarruf, hem de günümüzde manuel kontrol ile Altınova'dan Ayvalık'a gelen ve ilçe içinde dolaşan dev şebekeyi kontrol altında tutabilmek oldukça zor olduğu için yeni sistemin kendi kendine yürüyen bir sistem olacağı için sistemi sürekli izleyecek bir denetim odasından kontrol ederek, işimizin daha da kolaylaşacağına inanıyoruz. Bu amacımız doğrultusunda Altınova'da ki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Bunun yanında Altınova'dan, Ayvalık'a su nakleden iki adet 500'lük ana su hattımız var. Şimdi Ayvalık'ın su şebekesi oldukça geniş bir alna hitap ediyor. Son birkaç yıldır Ramazan ayının turizm sezonunun tam ortasına denk gelmesinin yanı sıra normal koşullarda da üniversite sınavlarının Haziran'ın 24-25'inde yapılması ve tatile çıkmak isteyen yerli turistlerin üniversite sınavlarını beklemesi Temmuz ayını buluyor. Temmuz'un 20'sinde ise Ramazan ayı başlıyor. Peki, ne oluyor? Temmuz'un ilk haftasından 20'sine kadar çok yoğun bir ziyaretçi kitlesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Ondan sonra da şu an içinde bulunduğumuz Ramazan ayında büyük bir durağanlık dönemine giriliyor. Ramazan ayının hemen akabinde ise başlayan Şeker Bayramı ile birlikte 21 Ağustos'tan okulların açılmasına kadar olan dönemde bu kez de aşırı ve yoğun bir ziyaretçi akınına maruz kalıyor ilçemiz. Belediye olarak tüm gayretlerimiz, bu süreçte yaşanılan sorunları kökünden çözümlemeye yöneliktir. Bu amaçla çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Çok yakında Ayvalık'ımızı sorunsuz bir alt yapı sistemine kavuşturacağız" diye konuştu.

08.08.2012 12: 11: 55

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Bülent Türközen Balıkesir Altınova Ayvalık Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title