Babacan: "Mersin'i Hızlı Trenle Ankara ve İstanbul'a Bağlayacağız"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Mersin’in hak ettiği yatırımlara böylelikle en kısa zamanda kavuşmasını arzu etiklerini belirterek, Mersin’in hızlı trenle Konya üzerinden Ankara ve İstanbul’a bağlanması projesinin birkaç yıl içinde tamamlanacağını söyledi ve “Uluslararası Bölgesel Havalimanı ile ilgili bazı teknik sorunlar çıktı ama Ulaştırma Bakanımız, yeni bir yapıyla, yeni bir kurguyla inşaatın kaldığı yerden devam etmesiyle ilgili yoğun çaba gösteriyor” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Mersin'in hak ettiği yatırımlara böylelikle en kısa zamanda kavuşmasını arzu etiklerini belirterek, Mersin'in hızlı trenle Konya üzerinden Ankara ve İstanbul'a bağlanması projesinin birkaç yıl içinde tamamlanacağını söyledi ve "Uluslararası Bölgesel Havalimanı ile ilgili bazı teknik sorunlar çıktı ama Ulaştırma Bakanımız, yeni bir yapıyla, yeni bir kurguyla inşaatın kaldığı yerden devam etmesiyle ilgili yoğun çaba gösteriyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Mersin Girişimci İşadamları Derneği'nin (Mersin GİAD) bu yıl ikincisini düzenlediği 'Altın Kale Ödülleri'nin törenine katıldı. Mersin GİD Başkanı Alper Gürsoy'un ev sahipliğinde HiltonSA Otel'de düzenlenen törende önümüzdeki dönemde Mersin'de gerçekleştirecekleri yatırımları anlatan Babacan, Mersin'in Türkiye için son derece önemli bir il olduğunu vurguladı. Mersin deyince akla hemen bir liman kenti ve lojistiğin geldiğini, Mersin'in aynı zamanda sanayi ve tarım kenti olduğunu dile getiren Babacan, 3 üniversitesiyle artık bir eğitim şehri haline de geldiğini kaydetti. Mersin'in bu açıdan önemli bir kavşak noktası ve önemli potansiyeli olan bir il olduğunu dile getiren Babacan, Mersin GİAD'ın da kısa zamanda üye sayısının çoğalmasının şehrin dinamik yapısını, ekonomisinin canlı olduğunu gösterdiğini söyledi.
"MERSİN'İ HIZLI TRENLE KONYA ÜZERİNDEN ANKARA VE İSTANBUL'A BAĞLAYACAĞIZ"
Mersin ile ilgili yaptıklarını ve yapacaklarını sıralayan Babacan, özellikle sanayi bölgesinin yetersiz olduğunu öğrendiklerini ifade ederek, "Organize Sanayi Bölgesi konusunda Ankara'da daha detaylı bir planlama yapmak üzere çalışacağız. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla birlikte geldik ama acil konu çıkınca Ankara'ya döndü. Ayrıca Mersin'i hızlı trenle Konya üzerinden Ankara ve İstanbul'a bağlamayla ilgili önemli bir projemiz var. Bunun da çok uzun değil birkaç yıl içinde tamamlanacağını ümit ediyoruz, teknik bir sıkıntı çıkmazsa. Buradan Güneydoğu'ya bağlayan Güneydoğu'dan İç Anadolu'ya, oradan İstanbul'a uzanan tren hattının önemli bir noktası Mersin olacak" diye konuştu.
Mersin'in otoyollarla bağlanması projesine de çok önem verdiklerinin altını çizen Babacan, Ankara'yı güneye bağlayan otoyol da önümüzdeki dönemde yap-işlet-devret modeliyle yapılmaya başlanacak ve 4-5 yıl içinde bu da tamamlanmış olur. Mersin'in hak ettiği yatırımlara böylelikle en kısa zamanda kavuşmasını arzu ediyoruz. Uluslararası Bölgesel Havalimanı ile ilgili bazı teknik sorunlar çıktı ama Ulaştırma Bakanımız, yeni bir yapıyla, yeni bir kurguyla inşaatın kaldığı yerden devam etmesiyle ilgili yoğun çaba gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak da ödül töreninin teması olan satranca atıfta bulunarak, satrançta vezir ve şahı koruyan en önemli taşın kale olduğunu, kalelerin ise tarihsel süreç içerisinde güveni, gücü ve sağlamlığı simgelediğini anlattı. Çakacak, "Ülkelerin gelişme ve kalkınmasının sürdürülebilirliği devlet-özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çabasıyla mümkün olabilmektedir. Bu ortak çabada 'kale' gibi sağlam ve güvenli bir özel sektörün ve sivil toplumun varlığının gelişmeye olan katkısı gün geçtikçe artmaktadır. Mersin olarak ihracatta 1 milyar 800 milyon dolar ihracat rakamı ve sağlanan yüzde 20 artış ile ülkemizin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine artan bir ivmeyle katkı sağlamaktayız" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ OTOMOBİLİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ"
Mersin GİAD Başkanı Gürsoy ise genç işadamları olarak geçen yılı daha çok çalışarak mal ve hizmet üretiminden vazgeçmeyerek geçirdiklerini, sayısı 400'ü aşan üyeleriyle sadece ekonomik yaşama değil, sosyal ve kültürel hayata da katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Babacan'dan bazı taleplerde de bulunan Gürsoy, şunları söyledi: "Türkiye'nin 7. büyük kenti Mersin maalesef potansiyelinin büyük kısmını kullanamamaktadır. Lojistik, narenciye kenti olan, turizm kenti olmaya aday şehrimizin tamamlanması gereken birkaç projesi bulunmakta. Yapımının biran önce tamamlanmasını hayal ettiğimiz havalimanı, Antalya karoluyu, Kazanlı projesine de destek bekliyoruz. Mersin ve ülkemizin geleceği için 3 önemli konu var. Birincisi Çukurova'nın potansiyeli arasında bulunan otomotiv üretim üssü. Bunun için gerekli demir çelik fabrikasından uygun arsaya, yakın limandan yeterli iş gücüne kadar her imkana sahibiz. Türkiye'nin ilk yerli otomobiline ev sahipliği yapmaya hazırız. İkinci konumuz da Mersin'in Avrupa Kültür Başkenti adaylığıdır. Hükümetimizden ve yerel yönetimden destek bekliyoruz. Ayrıca tasarruf devletin eğitim politikası haline getirilmelidir."
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyümesinin özel sektörle gerçekleştiğine işaret ederek, "TÜGİK, huzur ve istikrarın önemini biliyor. İstikrarın ve huzurun devamını hepimiz arzu ediyoruz. Huzur ve istikrar olsun ki, reform ateşimiz hiç sönmesin" dedi.
Konuşmaların ardından, Gürsoy tarafından Başbakan Yardımcısı Babacan'a onur ödülü takdim edilirken, Babacan da 'Altın Kale Ödülleri'nde ödül almaya layık görülen ekonomiden markaya, tarihten usta kalemlere ve spora kadar 8 isme ödüllerini verdi. - MERSİN