Bartın'da Yapılan Kent Ekonomileri Forumu'nun Sonuç Bildirgesi Yayanlandı
AK Parti Ekonomi İşler Başkanlığı tarafından 81 ilde başlatılan Kent Ekonomileri Forumu'nun Bartın'da yapılan toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı.
AK Parti Ekonomi İşler Başkanlığı tarafından 81 ilde başlatılan Kent Ekonomileri Forumu'nun Bartın'da yapılan toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen sonuç bildirgesi basın açıklamasına, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan, İl Başkan Yardımcısı Osman Turna, TSO Başkanı İsmail Toksöz ve Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Başkanı Birol Dikyurt, Bartın Genç İşadamları Derneği (BAGİAD) Sinan Kireç ve Bartın Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Sait Ceyhan katıldı.
ÇEŞM-İ CİHAN PROJESİ
AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan yaptığı açıklamada, "Geçtiği hafta Cumartesi günü Bartın tarihinde ilk defa Kent Ekonomileri Forumu yaptık. Forumdan çıkan 7 tane projemiz var. Foruma 40 kişiyi davet ettik ve 6 masa oluşturmuştuk. 6 masada 7 kişilik çalışma gurubu vardı. 18 proje çıktı. Bunları oyladık. Bartın'ın ufkunu ve önünü açacak projeler ortaya çıktı. 7 vizyon projemizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Çeşm-i Cihan Bartın Turizim Prejesi, 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan doğal güzelliği ve tarihi dokusuyla büyük potansiyele sahip Amasra ilçesinde Bedesten, Cenova Şatosu, Akropol, Amasra Kalesi, Tiyatro ve diğer tarihi eserlerin restorasyonunun yapılması, kazılarla yer altındaki arkeolojik değerlerin ortaya çıkarılarak turizme kazandırılması. Panparks kapsamına giren Küre Dağları Milli Parkı'nın altyapı eksiklerinin tamamlanarak, kalifiye personelin yetiştirilerek aktif olarak turizme kazandırılması. Projenin Önemi, Bartın İli ve Çevresinin turizmde lider konumuna gelmesi, istihdam ve bölgesel kalkınma açısından önem arz etmektedir.
Kimler hayata geçirmelidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yerel Yönetim, Özel Teşebbüs, Üniversitedir. Devletin yapması gerekenler, Tarihi eserlerin onarımı programa alınmalı arkeolojik kazılara öncelik verilmeli, Özel teşebbüs ile ortaklaşa (Yap - İşlet - Devret Modeli) tarihi eserlerin turizme kazandırılması sağlanmalıdır. Destinasyon merkezlerinin kurulması, İngilizce yeterliliğe sahip kalifiye rehber yetiştirilmesi ve tanıtımının yapılması; turizmin yanında, gemi inşaası, yatçılık, tarım, ormancılık ve tarıma dayalı sanayi teşvik edilmelidir" dedi.
BATI-KAR PROJESİ
Batı-Kar Projesi hakkında bilgi veren Arslan, Organize Sanayi Bölgesinin genişletilerek bölgemizde potansiyele sahip Demir Çelik, Orman Ürünleri ve Tarım Ürünleri sanayisine yönelik yeni fabrikaların kurulması sağlanacak, Osmanlı dan bu yana 500 yılı aşkın bir zamandır geleneksel olarak Kurucaşile ilçemizde devam eden Ahşap Yat ve Tekne yapımcılığının geliştirilmesi amacıyla Ahşap Yat ve Tekne Organize Sanayi Bölgesi kurulacak ve Bartın OSB nin genişletilmesiyle birlikte Filyos Projesinin yan sanayi kollarının Bartın da konuşlanması sağlanacaktır. Bunun için birinci sınıf gümrük kapısı olan ve Kuzeyde Karadenize kıyısı olan Ukrayna, Rusya ve çevresindeki ülkelere en yakın konumda bulunan Bartın Limanının kapasitesinin arttırılması gerekmektedir, OSB - Liman demiryolu bağlantısının sağlanması ve devam eden Adapazarı - Bartın Demiryolu Projesinin ilk etapta Bartın - Çaycuma bölümünün tamamlanması gerekmektedir. BATI-KAR Projesi Filyos Projesinin paralelinde bölgenin kalkınmasını sağlayacak dışarıdan göç alınmasını sağlayacak önemli bir projedir. BATI-KAR Projesi ile hayata geçecek olan üretim sahalarında Bartın'ın Ulusal ve Uluslar arası düzeyde markalarının ortaya çıkması hedeflenmektedir. Mevcut Bartın Limanının Ro-Ro iskelesi yapılarak kapasitesinin arttırılması mümkün olup Bartın Organize Sanayi Bölgesine de yakınlığı ve Karabük Demir Çelik Fabrikasına en yakın liman olması, Filyos Projesinin ve Saltukova Havaalanının Bartın'a yakın bulunması, Üniversite - Sanayi iş birliği açısından Bartın Üniversitesinin bölgede yer alması projenin avantajlarıdır. Batı-Kar Projesi il ölçeğinde bölgesel bir kalkınma projesi olup projenin bir parçası olan Kurucaşile Ahşap Yat ve Tekne Organize Sanayi Bölgesi Kurulması bölgede istihdamı arttıracak önemli bir projedir. Şu anda dağınık vaziyette evlerin alt katlarında, derme çatma çadırlarda ve elverişsiz atölyelerde devam eden Ahşap Yat ve Tekne imalatının daha modern bir ortamda yapılabilmesi, üretimin arttırılması, dünya çapında markalaşmaya gidilebilmesi için Ahşap Yat ve Tekne Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ve teşviklerden yararlanması sağlanmalıdır. Bunun için Kurucaşile ilçesinde ve Tekkönü'nde tahsis edilebilecek arsaların hazır olması, Bartın Üniversitesi ne bağlı Gemi İnşaa, Yat İşletmeciliği bölümlerinin Kurucaşile de açılmış bulunması, Kurucaşile ve Bartın il merkezinde Anadolu Denizcilik Meslek Liselerinin açılması projenin avantajlarındandır" dedi.
PARTHENEUS PROJESİ
3. Proje hakkında bilgi veren Arslan, "Denizden Bartın şehir merkezine kadar on dört kilometre beş yüz ton kapasiteli gemi ve teknelerin ulaşım yapma imkanı bulunan Bartın Irmağının rekreasyonunun yapılarak turizme kazandırılması projesi.
Bartın Irmağı Bartın iline adını veren ırmaktır. Türkiye'nin rejimi düzgün, üzerinde ulaşım yapılabilen tek ırmağıdır. Dünyanın yüz sıcak noktasından biri olan ve Avrupa'nın on üç, Türkiye'nin tek Panparks üyesi Milli Parkı olan Küre Dağları Milli Parkı, yaylalar, mağaralar, şelaleler ve kanyonları içinde barındırması, Bartın il merkezinde 231 i tescilli, 16 adet anıtsal olmak üzere toplam 247 tarihi eserin bulunması Bartın Irmağını cazibe merkezi haline getirmektedir. Irmak turizme kazandırdığında Amasra ve İnkumu ile birlikte düşünüldüğünde Türkiye'nin Karadeniz Bölgesindeki turistik açıdan en büyük cazibe merkezi haline gelecektir.
BARTIN LİMANI GENİŞLETME PROJESİ
Liman genişletm projesi hakkında konuşan Arslan, "Limanın konteynır taşımacılığına uyumlu hale getirilmesi, demiryolu ağının kentimize bağlanarak Bartın Limanına ulaşması, demiryolundaki mevcut yasal düzenlemelerin rehabilite edilmesi ve ihraç mallarında kente rekabet avantajı sağlayacak lojistik destek sağlanması amaçlanmaktadır. Hem iç hem de dış ticaretin gelişmesi, diğer üretken sektörlere çarpan etkisi yaratması ve bölgenin kalkınması açısından hayati ehemmiyeti haizdir" dedi.
KIRSAL KALKINMA PROJESİ
Proje amacının kırsaldan şehre göçü durdurmak olduğunu belirten Arslan, "Hatta şehirden kırsala göçü teşvik etmek, köylerde ekonomi alanları oluşturmak. Köylerde alt yapı eksikliklerinin giderilmesi, çevre düzenlemelerinin modernleştirilmesi, köylerde belirli iş merkezleri kurulması ve turistik bazı tesislerin yapılması ile köyler ve kırsal kesim cazibe alanları haline getirilmeli. Böylece kentteki ekonomik sıkışıklık yayılmış olacak ve köy-kent uyuşmazlığı azaltılmış olacaktır. Böylece kırsal kesim de gelişmiş olacaktır" dedi.
BARTIN TANITIM PLATFORMU PROJESİ
Arslan, "Bartın'da üretilen ürün ve hizmetlerin ulusal ve uluslararası düzeyde markalaşması ve hususiyetle Bartın ilinin bir bütün olarak tanıtılması. Bu Bartın Tanıtım Platformu aracılığıyla sağlanabilir. Çünkü tanıtım en önemli sorunlardan biridir. Vizyoner olamamaktan ötürü yaşanan sorunlar markalaşmayı olumsuz etkilemektedir. Bizde reklam maliyet olarak görülmektedir. Pazarlamada en büyük eksikliğimiz tanıtım organizayonlarının yetersizliğidir. Bunu sanayi Ticaret odası, belediye ve Üniversite desteği sağlayabilir. Bartın Tanıtım Platformu ile İnsan kaynaklarının rehabilitasyonu, yönetici geliştirme programları gerçekleştirilebilecek, firmaların ve sektörlerin tanıtım faaliyetlerine rehberlik edilecek, kentin olumlu yönlerini ön plana çıkaracak özellikler dikkate alınacaktır.
ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK PROJESİ
Arslan, "Bartın'da organik tarım ve hayvancılık ürünlerinin yetiştirilmesi ve bunların başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere ve yurtdışına pazarlanması amaçlanmaktadır. Bartın geçmiş dönemlerinde üretim ekonomisini iki önemli ayağa dayandırmıştır. Bunlardan biri tavuk ve yumurta üretimi diğeri tarım ve orman ürünleridir. Nüfusunun %65 nin kırsalda yaşadığı kentimizde organik tavuk-yumurta ve tarım ürünleri üretiminin teşvik edilmesi büyük kentlere göçü önleyecek, halkımızın doğdukları yerde istihdam edilmelerini sağlayacaktır. Uzun yıllardan beri göç ve madencilik sebebiyle tarım alanlarımız bakir kalmış ve on yıllardır kullanılmamıştır. Bu sebeple topraklarımızda zirai tarım ilaçları ve gübre kullanımı söz konusu olmadığından organik tarım ve hayvancılığın gelişmesi Türkiye'nin diğer bölgelerine göre çok daha avantajlı ve kolay olacaktır. Tüm dünyada organik ürünlere olan yükselen talep göz önüne alındığında Bartın bu konuda sadece Türkiye'nin değil dünyanın organik tarım ve hayvancılık merkezi olabilir" dedi.
(SA)
25.04.2013 15: 35: 49
TSI
NNNN - BARTIN