Haberler

Başkan Karalar, Kentsel Dönüşümü Anlattı

Abone Ol

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yapısı bozulan mahallelerinin suç örgütlerinin odağı haline geldiğini, soruna çözüm getirecek ortak proje için TOKİ yönetimi ile görüştüklerini söyledi.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yapısı bozulan mahallelerinin suç örgütlerinin odağı haline geldiğini, soruna çözüm getirecek ortak proje için TOKİ yönetimi ile görüştüklerini söyledi.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu Antalya'da gerçekleştirildi. Sempozyumda Alman uzmanların yoğunluğu dikkat çekerken Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, sempozyuma konuşmacı olarak davet edilen tek ilçe belediye başkanı oldu.

"Arazi Nasıl Dönüşüyor?" temalı bu yılki toplantıda, Türkiye'deki model ve uygulamaların yanı sıra, Avrupa'da arazi yönetimi ve AB'de kentsel dönüşüm süreci de masaya yatırıldı. Sempozyuma konuşmacı olarak Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun ve TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin'de katıldı.

Sempozyumda konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yenileme, canlandırma ve sağlıklaştırılması gerektiğini söyledi. Karalar, "Kentsel dönüşüm; bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi olarak da tanımlanabilir. Kentsel dönüşüm projeleri, sağlıklı koşullarda yaşamanın ve planlı şehirleşmenin sağladığı sayısız imkanın yanı sıra dışlanmışlığı önleme, elverişsiz koşullarda yaşayan kişilere daha saygın bir kimlik fırsatı tanımada da son derece faydalıdır" ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Avrupa ve Amerika'da uygulama sahaları üzerinde geliştirilen pek çok müdahale biçiminden farklı olarak, Türkiye'de kentsel dönüşüm deyince akıllara gecekondu bölgelerinin dönüşümü geldiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti:

"Kentlerin farklı sorunlarına karşı genellikle aynı çözümler uygulanıyor. Dönüşüm çalışmaları fiziksel mekanın dönüşümüne indirgenirken yerleşime ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlar genellikle dikkate alınmıyor. Son yıllarda ülkemizde kentsel dönüşüm ihtiyacı çok artmıştır. Kentlerimiz 1950'lerden 2000'lere kadar sağlıksız plansız kentleşme alabildiğine devam etmiştir. Sağlıksız üst üste binalar, keşmekeş trafik, yeşil alanı olmayan mutsuz bir yaşamın kentleri oluşmuştur. Aslında, kentleşmenin 2. evresi de 1999 depremi aklımızı başımıza bir nebze getirmiştir. Bu binaların çoğunun yıkılıp yeniden yapılması sık sık gündeme gelmektedir. İşte bu da kentleşmenin 3. evresi olarak tanımlanıyor. Bu evreyi modern şehir yaşamına uygun nitelikli yapılaşmanın ve kentsel yaşamın oluşması hedeflenerek iyi değerlendirmelidir. Bu konuda hükümetimiz eksikleri de olsa olumlu adımlar atmıştır. Afet riski taşıyan bölgelerde kira yardımı ve taşınma yardımı yapması sorunun çözümünde son derece önemlidir."

"DEĞER ARTIŞI YANSITILMALI"

Kentsel dönüşüme sosyal, ekonomik ve kültürel olarak da eğilmek gerektiğini belirten Başkan Karalar, "Sürece olayın sosyal, ekonomik ve kültürel yönünden eğilmek gerekir. Bu bağlamda sosyolog, psikolog, ekonomistler gibi uzmanlar ve şehir plancıları, mühendisler ve mimarlarla çalışmayı önemsiyorum. Böylelikle özgün dönüşüm yapılmalıdır. Projelerin tamamında hak sahipleri dahil edilmeli projelerin değer artışı vatandaşa yansıtılmalıdır. Böylelikle projelerin sahiplenmesi sağlanmalıdır. Mutabakatla yapılan projelerde oluşan fiziksel çevrenin sahiplenilmesi hepsinden de önemlisi kent kimliğinin oluşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

SEYHAN'DA YERİNDE DÖNÜŞÜM

Seyhan'da yapılması planlanan yerinde dönüşüm (Kentsel Dönüşüm) ile ilgili bilgi veren Başkan Karalar, "Biz TOKİ ile iki kez görüştük. Gerçekten iyi niyetli, çözüme odaklı olduklarını görmüş olmaktan mutluluk duyduk. Biz özellikle göçten dolayı yapısı bozulan mahallelerimizi anlattık. Suç örgütlerinin odağı haline geldiğini söyledik. Kötü madde bağımlılarının yuvası olduğunu, buraların behemehal çözülmesi gerektiğini ve buraların yapılandırılmasının bir sosyal proje olarak görülmesini, hak sahiplerinin yükünün azaltılması gerektiğini anlattık. Diğer sahalarda proje geliştirmede Şakirpaşa Havaalanın kent merkezinde kalması ve bu alanın uçuş konisi (mania) sınırlarından dolayı sıkıntı yaşamaktayız. Bir başka ifade ile yüksekliğe takılmaktayız. Bu durum sadece kentsel dönüşüm projelerini değil gelişme konut alanlarımızı da etkilemektedir. TOKİ ile görüşmemizde sağlıklı ve modern Seyhan için belediyemiz de hangi özveriyi yapması gerekiyorsa yapalım dedik. Proje daha nihai protokole bağlanmadı ancak biz mevcut TOKİ yönetimi ile ortak proje üretebileceğimizi düşünüyoruz. Seyhan 10 bin yıllık bir kent bu potansiyeli ile ilgili kurumlarla birlikte çalışarak tarihin kenti, kültürün kenti, sanatın kenti, damak lezzetinin kenti olması için çok güzel işler yapacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zeydan Karalar Türkiye Seyhan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title