Başkan Yazıcı 5 Yıllık Çalışma Dönemini Değerlendirdi
Çorum’un Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, “Halka hizmet Hakka hizmet” anlayışıyla çıktıkları yolda, gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünerek hizmet ürettiklerini söyledi.
Çorum'un Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, "Halka hizmet Hakka hizmet" anlayışıyla çıktıkları yolda, gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünerek hizmet ürettiklerini söyledi.
Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, göreve geldiği günden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve hedefleri hakkında İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açıklamalarda bulundu.
Göreve ilk geldiklerinde öncelikle olarak kronikleşen bir takım sorunları masaya yatırdıklarını dile getiren Başkan Yazıcı, kangren haline dönüşen bu sorunları tarihe gömmek için gerekli adımlar attıklarını ifade etti. Bunun için öncelikle belediyede mali disiplinin sağlanması gerektiğini belirten Yazıcı, yapılan düzenlemelerle belediyenin bozulan ekonomisini rayına oturtturduklarını kaydetti.
Borç ile devraldıkları Osmancık Belediyesi'ni ekonomik anlamda yaptıkları düzenlemelerle Maliye'ye, SGK'ya, YEDAŞ'a borcu olmayan nadir belediyeler arasında yer almasını sağladıklarını anlatan Yazıcı, "Böylelikle belediyemizin itibarını artırmış olduk. Bu arada borç öderken boş durmadık. İlçemizin en önemli projelerinden biri olan Ada Spor Kompleksini gerçekleştirdik. Bu kompleks genç neslimize, spora vermiş olduğumuz değerinde bir göstergesidir. Sentetik çim sahasıyla, yürüyüş parkuruyla, basket, voleybol sahasıyla, tenis kortuyla, orayı büyük bir kompleks durumuna getirdik. Şu an çok işlevli aktif bir durumda, her yaştan insanımız burada spor yapıyor. Vatandaşlarımız hem sağlıklı zinde kalmanın yollarını arıyor, hem de gençlerimiz zamanını yanlış yerlerde değerlendirmek yerine daha verimli ve faydalı işlerle uğraşmış oluyor" dedi
İlçenin en büyük probleminin alt yapı olduğuna dikkat çeken Yazıcı, geçmiş dönemlerde hasır
altı edilen ve üzerinde çalışılmasına rağmen bir türlü sonuç alınamayan alt yapı sorunun üzerine gittiklerini belirtti.
2009 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde ilçe halkına göreve geldiklerinde kanalizasyon ve su problemini tarihe gömeceklerinin sözünü verdiklerini hatırlatan Bekir Yazıcı, "Altyapı problemi en az üç dönem önce çözülmesi gereken bir problemdi. Bu problem maalesef geçmişte ya hasır altı edilmiş yada arkadaşlarımız bununla ilgili çalışmış ancak istenilen netice elde edilememiş. Biz tarihi problem olan kanalizasyon ve su problemini tarihe gömeceğiz demiştik. Bunun için gerekli adımı attık. Bunlarla ilgili proje çalışmalarımızı başlattık. Tabii bu arada proje çalışmaları devam ederken, alt yapı problemi olmayan yerlerde 75 kilometre kaplama asfalt yaptık. Tüm mahallelerimize hizmet götürmeye çalıştık. Osmancık çok geniş bir alana yayılmış durumda, dolayısıyla büyük oranda asfalta ihtiyaç vardı. 12 kilometre ötede bulunan Temençe mahallemizden Eymir mahallemize kadar yakın veya uzak demeden asfalt yaptık. Nerdeyse asfalt problemi olan yer bırakmadık. Yaklaşık 8-10 kilometrelik bir asfalt çalışmasının ardından asfaltsız yerimiz kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Asfalt çalışmalarının yanı sıra 80 bin metre bordür çalışması yaptıklarını ifade eden Başkan Yazıcı, "Bu çalışmaları yaparken yollarımızı da estetik, güzel ve düzgün bir şekilde genişlettik. İhtiyaç olan bölgelere estetik dizaynlı 40 bin metrekare kilit parke döşedik. Bu çalışmaların yanında büyük altyapı projesinin dışında kalan, foseptik ile idare edilen yerlerde 25 kilometre kanalizasyon şebekesi yaptık. Bütün bunlar belediye imkanlarıyla yapıldı. Yapılan bu çalışmalarda belediyemizin ekonomik dengesini düzelttiğimiz için her hangi bir borçlanmaya ihtiyaç duyulmadı. Belediyenin kendi öz kaynaklarıyla biz bu çalışmaları gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.
Parkı sosyal açıdan önemsediğinin altını çizen Yazıcı, "İlçeye 28'i yeni, 5 tanesi yenileme olmak üzere 33 tane park kazandırdık. Bu parklar bizim için çok önemliydi. Yeni, modern, güzel dizaynlı ve çoğunda da fitnes spor aletleri, oturma yerleri olan hizmetin kaliteli bir şekilde sunulmasını, korunmasını sağlayan işletmecisi olan parklardır. Bu parkların bizim için çok ayrı bir önemi var. Bu parklarda çocuklarımız daha rahat ve güvenli bir şekilde oynuyor. Buraya çocuklarının başında gelen anne ve baba da çocukları güvende olduğu için rahat oluyor ve en önemli faydası da bizim için gerilemeye yüz tutmuş olan komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bu hizmetler dolayısıyla uygun alanlarda park yapımı için tereddüt etmedik. Teknolojiden istifade etmek gerekiyordu, bizde bu noktadan yola çıkarak İçme suyu otomasyonuyla hem suyumuzun israf olmasının hem de elektrik enerjisinin israf edilmesinin önüne geçmiş olduk" dedi.
Türkiye genelinde e-belediye sistemine geçen ilk 36 belediyeden birisi olduklarını belirten Yazıcı, "Bu proje ile Eski İçişleri bakanımız Muammer Güler'den ödül almış olduk. Biz modernitenin, teknolojinin bütün imkanlarını insanlarımıza hizmeti daha rahat sunmak için kullanmaya talibiz ve bunu da uygulamada göstermiş olduk. Ayrıca geçmişte teneke şeklinde olan numarataj sisteminin yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekiyordu. 13 bin hanenin kapı numarasını yenileyerek modernize etmiş olduk. Seçim öncesi vaad etmiş olduğumuz gibi talepler doğrultusunda muhtarlarımıza 5 adet muhtarlık hizmet yeri yaptık. Bu yerinden yerel yönetimin önemini vurgulamak açısından bizim için önemliydi. Göreve başladığımızda çok düzenli ve ruhsatı olmayan hayvan pazarını modernize ederek yeniledik ve ruhsatlı duruma getirdik. Ruhsatlı duruma getirilmesinin standartları yüksekti, bu yüksek standardı biz gerçekleştirmiş olduk." şeklinde konuştu
İstanbul yolu kenarında bulunan Arafat tepesi Osmancık için çok önemli bir dinlenme alanı olduğunu kaydeden Bekir Yazıcı, "Bu tepe üzerinde bulunan metruk binayı tadilattan geçirerek Osmanbey konağını ilçemize kazandırdık. Burası ilçe halkı ve dışarıdan gelenlerin çok beğendiği bir mekan haline geldi. Konağın etrafındaki 6 kilometrelik yolu altyapı çalışmalarında çarşı içerisinden çıkan parke taşları ile yolları düzenledik yürüyüş parkuru haline getirdik. Aynı zamanda uygun yerlere spor aletlerini koyarak, tabiat içinde yürüyüş alanı ve spor sahası haline dönüştürmüş olduk. Uzak mahalleler başta olmak üzere mezarlık düzenlemelerini asri mezarlık ve Gemici mezarlığı gibi düzenlenerek gereken yerde etrafı tel örgü ile çevrildi. Bunların yanında şehitlerimize olan vefa borcumuzu saygımızı, minnetimizi yansıtmak için bir şehitlik yaptık. İlçemiz merkezinden geçen çeltik sulama kanalı bizim için bir zenginlik ama maalesef daha önce yetirince istenildiği gibi bakılamadığından etrafı ot, çöp bürümüş istenilen düzen sağlanamamış. Biz ilçemizi, insanımızı suyla buluşturmak tabii bunu da estetik bir şekilde sağlamak için 400 metrelik bir kısmını 'Kanal Osmancık' projesiyle ilçemiz ve ülkemiz insanının hizmetine sunduk. Çalışmaların yaklaşık olarak yüzde 90'ı tamamlanmış durumda. Bu 400 metrelik alanda şu an bile güzellikler ortaya çıktı. İlçemiz yaklaşık olarak 27 bin 500 nüfusa sahip olmasına rağmen dolmuş işletmeciliğinde deneme başarılı olamamış, biz belediye olarak bununla ilgili üzerimize düşeni yaparak, halk dolmuşlarını destekledik ve dolmuşçuluktan tekrar geri dönülmemek üzere başlamış olduk. Bu hizmetleri yaparken Halk Bankası'nın desteğiyle modern durakları bu dolmuşlara tamamlayıcı olarak sunmuş olduk." ifadelerini kullandı
Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde kent ormanını hayata geçirdiklerini anlatan Yazıcı, "Kent ormanına yaz aylarında halkımızın ilgisi yoğun oldu. Şehir merkezinde piknik yapabilecek, insanımızın sohbet edebileceği, nefes alabileceği bir yer olması da bizim için ayrıca güzellik oluşturuyor. İlçemizin gerek sağlık hizmetinin daha hızlı, daha güzel sunabilmesi için gerek İstanbul yolundan geçenlere sağlık hizmeti verebilmesi için modern bir hastaneye ihtiyaç vardı. İlçemize 5 yıldızlı otel standardındaki bir hastanenin yapımı için vekillerimizin, sağlık bakanı yardımcımızın desteğiyle yapıldığı 30 dönümlük en kıymetli yerimizi biz belediye olarak hastane yapımı için tahsis etmiş olduk. Bu da bizim için önemli bir hizmet ama bu hastanenin ilçemize gelişi bizim hizmetlerimizin çok çok üstünde fevkalade bir hizmet, yakında hizmete açılacak olan böyle bir hastanenin ilçemize yapılması bizim ayrı bir güzellik. Gençlik merkezinin ilçemize yapılabilmesi için belediyemiz Gençlik ve Spor Bakanlığına 10 dönümlük bir yeri tahsis etti. Gençlik merkezinin ihalesi yapılmıştı, bizde yer teslimini gerçekleştirdik müteahhit firma çalışmalarına başladı. Bu güzellikleri ilçemizde görmek bize de zevk veriyor" dedi.
Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, belediye başkanlığı görevinin yanı sıra eğitimci olması nedeniyle ilçedeki eğitim faaliyetlerine özel bir önem veriyor. Yazıcı, imkanlar ölçüsünde ilçedeki eğitim kurumlarına destek olmaya çalışıyor. Eğitime verdikleri desteğin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğinin altını çizen Yazıcı, "Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında 4 okulumuzun bahçe ve park düzenlemesini gerçekleştirdiklerini belirtti.
Hedeflerinin bütün okul bahçelerini geleceğin teminatı olan çocuklarımızın daha rahat edebileceği ortamlara dönüştürmek olduğunu belirten Yazıcı, "Daha rahat dinlenebilmeleri için ve aynı zamanda okul bahçelerinin okul zamanı haricinde halka açık olabilmesi için belediyemiz bütün okul bahçelerinde gerekli düzenlemeyi yapacak. Aynı zamanda bu çalışmaları bütün camii bahçelerinde de gerçekleştireceğiz. Böyle bir şeyi gerçekleştirmek insanımızın duasını almak açısından bizlerin yorgunluğunu alıyor, yorgunluğu alan ve dua alan hizmetlerde diğer büyük hizmetlerimizin gerçekleşmesinde kolaylığı sağlıyor. Damatoğlu ilköğretim okuluna 4 derslik yaptırdık. Yaptırmış olduğumuz bu derslikler aynı zamanda eğitimci olmam sebebiyle bize ayrı bir zevk verdi. Bizim arzumuz eğitime daha büyük hizmet edebilmek, bunları da inşallah artırarak devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.
Tarihi Osmancık Kalesi'nin restorasyonu ve ilçeye doğalgaz getirilmesi çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Yazıcı, konuşmasında şunları kaydetti;
"İlçemizin en büyük zenginliklerinden biri olan Tarihi Kandiber kalemizin restoresi için bir adım atmamız gerekiyordu. Bunu seçimlerde de söylemiştik. Bu sözümüzü yerine getirdik. Bunun için öncelikle projenin gerçekleştirilmesi ve ortaya çıkması gerekiyor. Projeyi bir buçuk yıl önce gerçekleştirdik ve Anıtlar Yüksek Kurulundan onaylattık. Temin etmiş olduğumuz kaynakla ihaleye çıktık. Birinci etap ihalesi 29 Ocak 2014'de yapılacak ve hemen işe başlanılacak. Kalemizi hem ilçe hem ülke turizminin hizmetine sunulmuş olacak. Temizlik hizmetlerimizi daha önce haftada bir gerçekleştiriyorduk, şimdi iki günde bire düşürmüş olduk, daha hızlı, daha düzenli, daha temiz bir Osmancık için üzerimize düşeni yaptık ve çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz aynı gün bütün çöpleri alabilmek, daha temiz bir Osmancık gerçekleştirebilmek.
Milletvekillerimizin ve teşkilatımızın desteğiyle işbirliği içerisinde ilçemizin doğalgaz problemini çözmüş olduk. Bu çalışmanın 2013 yatırımına alınması ile ilgili üzerimize düşeni halkımızla birlikte gerçekleştirdik. Doğalgazın ilçemize gelmesinin önündeki engeli kaldırdık. İlçemizin en ücra köşesine kadar hizmet verecek olan doğalgazın gerçekleşmesine inşallah büyük bir adım atmış olduk.
Geçtiğimiz yıl bin 300 adet konteynır alarak çöp bidonları yerine imkan ölçüsünde merkezi yerlerden koymaya başladık. Araç parkurumuzu yeniledik. Yenilen araçlarımızın 6 tanesini temizlik aracından oluşuyor. Temizlik araçlarını daha önce kiralama yoluyla kullanıyorduk. Biz bunları belediyenin öz mali olarak gerçekleştirmiş olduk. Şu an 6 yeni aracı temizlik işlerine kazandırmış olduk bunu 2 tanesi ise çevre Bakanlığının hibesi olarak geldi. Araç parkımıza 2 adet silindir aldık. Bir adet modern itfaiye aracı aldık, bir adet cenaze nakil ve yıkama aracı aldık. Bir adet donanımlı kaza kırım aracı ve yeni itfaiye aracında da kaza kırım malzemeleri olduğu için D-100 karayolu üzerinde olan kazalara anında müdahale edebilecek şekle geldi. Görevli arkadaşlarımız haberi alır almaz en kısa zamanda kaza yerine intikal ediyor ve kazada meydana gelen sıkışmalarda kurtarmayı en kısa sürede gerçekleştirerek hayati tehlikeleri en aza indirmeye çalışıyorlar. Bunun yanında değişik birimlerde kullanılmak üzere 2 adet hizmet aracı, 1 adette traktör olmak üzere toplamda 14 tane yeni araç alıp belediyemiz bünyesine kazandırmış olduk.
Bu hizmetlerimiz vatandaşlarımız tarafından büyük takdir ve teveccüh gördü. Yapılanlara baktığımızda gecmiş dönemlerle karşılaştırdığımızda 3 dönemden daha fazla hizmetin gerçekleştirildiği hizmetlerdir. Bu hizmetler büyük altyapı projesi haricinde kalan hizmetler.
Bir belde sosyal ve kültürel faaliyetleriyle beldedir. Bu arada nakit ve gıda ihtiyacı olan vatandaşlarımızın her zaman yanında olduk. Onlara nakdi yardım ve gıda desteğimizi hiçbir zaman eksik etmediğimiz gibi yaşlı ve bakıma muhtaç kimseler için talep durumunda ev temizliğine yada bizim haberimiz olduğunda ev temizliğine gittik. Toplu sünnet programları yaptık, köyleri de dahil ederek ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının sünnetlerini gerçekleştirdik. Bunların yanında Ramazan aylarında ihtiyaç sahiplerinin tamamına ulaşılarak onlara iftar ve sahura yetecek kadar evlerine sıcak yemek götürdük. Bu tür sosyal hizmetlerimiz dua alan hizmetler olduğu için diğer hizmetlerimizi kolaylaştırmıştır.
Belediyecilikte maalesef uzak durulan, kaçılan bir iş olan ama ilçemizin en zaruri ihtiyacı olan gerek imkansızlık sebebiyle, gerekse işin vermiş olduğu sıkıntı sebebiyle 3 dönemdir ertelenen büyük altyapı projesine talip olduk. Bu projenin içinde kanalizasyon ve kolektörler, atık su arıtma tesisi, su hatlarının değişimi, yağmur suyu hatları, modern su depoları ve haliyle bunları yaparken de bozulan altyapının üzerine yapılacak olan asfalt ve kaldırım düzenlemeleri. Bu yapılırken, çamuruyla, tozuyla, su kesintisiyle sıkıntı veren bir iş, hem maliyet olarak en yüksek iş ki, yaklaşık 30 milyon TL'ye yakın bir kaynağı gerektiren bir iş, hem de yapıldıktan sonra hiç görünmeyen bir iş ama ilçemizin en zaruri işiydi. Biz gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için diye talip olduğumuz bu işte kendimizi düşünmedik. İlçemizi düşündük ve bu işe talip olduk.
Bu arada ilk önce 10 milyon tutan birinci etap kanalizasyon, atık su arıtma ve kolektörlerle ilgili işe başladık. Kolektörler ve kanalizasyon hatları tamamen bitti. Bu hat çalışmaları bittikten sonra atık su arıtma tesisinin binası ve inşaat işi tamamlandı, mekanik malzemesi ile bunun işletmesi kaldı. Yaklaşım 3,5 milyonluk bir iş bunu da çevre ve şehircilik bakanlığından hibe talebinde bulunduk, hibe talebimizin kabulünü bekliyoruz. Hibe talebimiz neticelenip gerçekleştiği durumda tesisin faaliyete geçmesinden sonra Kızılırmak'ımızı daha temiz tutmakla ilgili görevimiz de yerine getirmiş olacağız. Projenin 34 bin metrelik kanalizasyon kısmı bitti ve 1974'de yapılmış olan ama bugün iflas etmiş olan kanalizasyon problemini tamamlamakla çözmüş olduk.
İçme suyu şebekesi asbest borularla döşeliydi. Bu hem kanserojen madde içeriyordu, hem de yıprandığı için kaçağa neden oluyordu. Biz toprağa olan kaçağı engellemek ve daha sağlıklı borulardan suyu vermek için, içme suyu hatlarının değişimine talip olduk ve bu da toplanda 58 kilometrelik hattan oluşuyor. Bu hattın 16 kilometresi tamamlandı. Tamamlanan bu yerlerle ilgili bağlantıları dahil olmak üzere tamamlandığı için asfalt çalışmasına da başlamış olduk. Yağmur suyu hatlarımızda da belirli bir oranda çalışma gerçekleştirdik. Yağmur suyu, içme suyu ve kanalizasyon hatları tamamlanan yerlerde asfalta başladık. Şu an yaklaşık bir kilometrelik alanın asfaltını ve kenar kaldırımlarını estetik bir şekilde dizayn ederek, kaldırımları genişleterek aynı zamanda kaldırım işgallerini engelleyerek ilçe insanımızın hizmetine sunuyoruz. Diğer bir kilometrelik alanı hazırladık ama hava soğukluğu dolayısıyla havaların birazcık iyi olmasını bekliyoruz. Sıcak asfalt atılabilmesi için hava sıcaklığının 5 derecenin üzerinde olması gerekiyor. Hava şartlarının birazcık iyi olması durumunda hazırlanmış olan alanın sıcak asfaltını tamamlayacağız. Daha sonra merkezi yerlerden başlayarak 134 cadde ve sokağın asfaltlanması ki bu 30 kilometreye tekabül ediyor. Buralarında sıcak asfaltın tamamlanmasını sağlayacağız. Bu güzellikleri ilçemiz insanına sunmaya devam ediyoruz. 45 bin ton sıcak asfalt şehrimizle buluşacak. Biz altyapıya başlarken demiştik, güzellikler sabır ister, sabrınız için teşekkürler, şimdi de diyoruz ki, Osmancıklı sabrının karşılığını görecek, en azından çarşı merkezinde bir bölümünü gördü ve görmesi dolayısıyla da bize teşekkürlerini, dualarını ifade ediyorlar ki, bu da bizim bu kadar yoğun işimiz arasındaki yorgunluğumuzu alan bir şey olduğu için bizi rahatlatıyor.
Altyapı problemi ki, 3-4 ay gibi kısa süre içerisinde su hatları tamamen biter. Bu arada mevcut depoların onar katı büyüklüğünde, şehrimizin iki tarafında iki ayrı modern su deposu gerçekleştiriliyor. 10 milyon lira kanalizasyon, 3-4 milyon da hibe beklediğimiz miktar ile 14 milyon, 7 milyon lira su hatlarının değişimi ve yağmur suyu hatları, modern su depoları, 7 milyon liralık ta sıcak asfalt toplam 28 milyon, faiziyle birlikte 30 milyonu aşkın bir rakama tekabül ediyor. Tabii bunları bizim hareket kabiliyetimizi sınırlamayacak şekilde uzun vadeli borçlandık. Bu borçlarımızın dışında da zaten belediyemizin her hangi bir borcu yok.
Biz bu güzellikleri insanımıza yaşatmanın zevkini yaşıyoruz. Büyük altyapı projesi haricindeki hizmetlerimiz daha öncede ifade etmiş olduğumuz gibi 3 dönemde yapılandan fazla hizmet. Bunun dışında büyük altyapı hizmetini değerlendirdiğimizde o da 4-5 döneme tekabül eden hizmet ki, bir dönemde 7-8 dönemlik hizmeti yapmanın ak siyaset anlayışını yansıtmanın, başbakanımızın hizmet performansına çok fazla geride kalmayacak şekilde ona yakışmaya çalışan bir anlayışla hizmet vermenin zevkini gururunu yaşıyoruz, ilçemiz halkına teşekkür ediyoruz. Bir daha ki dönemde geri kalan hizmetleri büyük bir yoğunlukla inşallah gerçekleştireceğiz". - ÇORUM