Başkanlardan Mahalli İdareler Kanunu Değerlendirmesi
Mahalli İdareler Kanunu'nun TBMM'ye sunulmasının ardından kapanması gündeme gelen beldelerin belediye başkanları konuyu değerlendirdi.
Mahalli İdareler Kanunu'nun TBMM'ye sunulmasının ardından kapanması gündeme gelen beldelerin belediye başkanları konuyu değerlendirdi.
İnegöl'e bağlı Yenice, Tahtaköprü ve Cerrah belediye başkanları endişelerini dile getirirken,
AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ise, beldelerin kapatılıp İnegöl'ün Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmesiyle İnegöl'ün kazanacağı hizmetlerden bahsetti.
Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, "Son bir yılımızı tasfiye halinde bir belediye olarak devam ettireceğiz. Zaten 2012 yılı Nisan ayında çıkan genelge ile yetkilerimizin bir kısmı budanmıştı. Bundan sonra da belli izinlere tabi olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yerel seçimlerden sonra mutlaka sıkıntılar olacaktır. Hizmet bakımından köyler biraz daha avantaj sahibi olacak ama hayat bir kere pahalılaşacak. Beldemiz mahalle oldu diyebiliriz" dedi.
Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu ise, "Yenice 11 bin 500 nüfuslu, 8.5 milyonluk bütçeli belde belediyesidir. Orhaneli, Keles ve Harmancık gibi ilçenin toplam nüfusundan büyük beldeyi mahalle yaptınız. Ama o ilçeler halen ilçe kaldı. O ilçelerde kaymakamın olması, kapatılmama sebebi olmamalı. Büyükşehir olan bazı illerde yeni ilçeler ihdas edildi. Bana göre Cerrah ile beraber Yenice'nin tek ilçe olma şansı vardı. 14 bin nüfuslu bir ilçe olabilirdik. Bu yasanın sıkıntılarını halkımız ileride çekecek" şeklinde konuştu.
Tahtaköprü Belediye Başkanı Eşref Yiğit de, uygulamanın ilk zamanlarda bazı sıkıntılar doğuracağını, ancak zamanla oturacağını belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilen Mudanya'daki büyükşehir yatırımlarının Mudanya Belediyesi tarafından yapılmasının mümkün olmadığını hatırlattı. Yiğit, "Bu yatırımlar büyükşehirle gerçekleşti. Gemlik de aynı şekilde. İnegöl'ün bundan faydalanacağını düşünüyorum. Biz de Tahtaköprü beldesi olarak İnegöl'ün mahallesi olacağız. Hayırlı olmasını diliyorum. Her şeye kötü yanlarından değil de, iyi taraflarından bakmak gerekir. 2 bin nüfuslu bir beldede, 60 çalışanıyla bir belde belediyesinin halka hizmet etmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu beldelerin birçoğu personeline maaşlarını veremiyor. Personeline maaşını veremeyen, akaryakıtını alamayan bir belediyenin halkına hizmet etmesi söz konusu olamaz. Ama büyükşehir eliyle bu hizmetler daha iyi olacaktır" dedi.
Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez ise, "Büyükşehir belediyeleri ile ilgili kanun tasarısını ilk duyduğumda, Mahalli İdareler Genel Müdürünü aradım. Bana böyle bir konunun gündemde olmadığını söyledi. Ama şimdi bu tasarı TBMM'ye geldi. Sevincimiz kursağımızda kaldı. Belde belediyeleri kapatılırsa oradaki halkın kimliği yok edilecektir. Böylelikle yerel halk merkezden yönetilecek. Bu yanlış bir tutumdur. Kendi kendine yeten bir belediye neden kapatılıyor anlamış değilim. Biz bu konuda elimizden geleni yaptık, ancak bir netice alamadık. İnşallah görüşmeler sırasında geri adım atılır. CHP genel merkezince CHP'li belediyelerde referandum yapılmasına karar alındı. Halka 'Nasıl yönetilmek istiyorsunuz?' diye sorulacak. Referandumun neticesi TBMM'e sunulacak" dedi.
İNEGÖL'ÜN 124 BELEDİYESİ OLACAK
AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ise, "İnşallah güzel olacak. 4 beldemiz kapatılacak. Mahalle olacaklar. İnegöl'ün 124 mahallesi olacak. İnegöl olarak bizim arzumuz il olmaktı. Zannedersem birkaç ilçenin iptali söz konusu. İl olmakla alakalı da İnegöl'de biz ve bizden önce siyaset yapan siyasetçilerin, İnegöl'ümüze il olmakla kazandırabileceği her şeyi kazandırmak için çalıştıklarını biliyorsunuz. Bizi Bursa'ya bağlayan bir şey yok. Gümrüğün gelmesi, SGK'dan ruhsat alımına kadar her şey İnegöllünün ayağının dibinde oluyor. İnegöl'ün il olmasında İnegöl'e vali kadrosu veya farklı kadroların gelmesinden fazla bir getirisi olmayacak. Eksikliğini hissettiğimiz bir şey varsa, yine bunları giderecek olan bizleriz. Önümüzdeki dönem belediyecilikte farklı olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulması, Kentsel Dönüşüm Kanununun da geçmesi ile şu anda şehirlerimizin şekli değişiyor. Bizim yeni hedeflerimiz var. Toplu taşıma kullanım oranının artması gibi, suyun temizliğinin uluslararası standartlara ulaşması gibi. Bundan sonraki hedeflerimiz hayat kalitesini artırmak olacak" ifadelerini kullandı. - BURSA