Haberler

Batmanda Ilısu Eylemi

Güncelleme:
Abone Ol

Batmanda bir araya gelen barajkarşıtları aktivisti, Ilısu'da eylem yapacak

Baraj karşıtları Ilısu'ya gidiyor

Hes karşıtı STK'lar ortak basın açıklamasıyla yarın Ilısu'da yapılacak eyleme katılım çağrısı yaptı. Açıklamada, "Bu eylemle Ilısu Barajı'nı yerinde protesto etmek istiyoruz" denildi.

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Batman ekoloji meclisi ve Buka Barane Derneği, DBP Batman İl Binasında ortak basın açıklaması ile yarın Ilısu'da yapılacak eyleme katılım çağrısı yaptılar.

Ortak basın açıklamasını okuyan Barış Işık, "Devletin Neo-liberal politikalarla Kürdistan coğrafyasında gerçekleştirdiği yıkımın derin izlerini yaşıyoruz. Bu yıkım, kapitalist modernitenin doğa üzerindeki tahakkümüne ve yok edişine neden olmaktadır. Bu politikalara karşı verilecek direniş ruhuyla 29 Mart 2015 tarihinde duyarlı her insanı Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi'nin kurulduğu Mardin-Dargeçit'e bağlı Ilısu köyüne çağırıyoruz. Bu eylemle Ilısu Barajı'nı yerinde protesto etmek istiyoruz. Devletin bölgeden hiç kimseyi dinlemeyerek inşa etmeye devam ettiği Ilısu Barajı, Türkiye'nin bitmemiş en büyük baraj ve HES projesidir. Son yıllarda bir kaç defa yasa ve standartlara aykırı olduğundan dolayı durdurulmasına rağmen hükümet yasaları da zorlayarak ve her yöntemi kullanarak inşaata devam etmektedir. 29 Mart 2015'te eş zamanlı olarak Dersim, Diyarbakır Kulp, Siirt ve Muradiye'de HES'lere karşı ve doğanın su hakkı için etkinlikler ve protestolar düzenlenecektir. Toplum olarak harekete geçmezsek bu yıkım projesinin inşaatı 2015 yılı içinde bitebilir, onbinlerce insan göç etmek zorunda kalacak, Hasankeyf gibi olağanüstü kültürel miraslar yok edilecek ve kutsal Dicle nehri tamamen doğallığını kaybedecek. Ilısu projesi ekonomik olarak bölgeye katkısı olmayacağı gibi merkezi hükümet ve birkaç şirketin çıkarı için çalışacak. Bugün güçlü şekilde ayağa kalkmazsak yarın çok geç olabilir. Bölge ve ülkenin her tarafından duyarlı bütün insan ve kurumları bizi bu protestomuzda desteklemelerini bekliyoruz. 29 Mart günü Saat 10.00'da hepinizi Ilısu'ya gitmek üzere Batman Belediyesinin önüne bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Hasankeyf Batman Ilısu HES Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title