Baün'de Gastronomi Turizm Kongresi Başladı
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümü koordinatörlüğünde 17-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Gastronomi Turizmi Kongresi başladı.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümü koordinatörlüğünde 17-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Gastronomi Turizmi Kongresi başladı.
BAÜN Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümü koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan Gastronomi Turizmi Kongresi BAÜN Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm Başkanı Doç. Dr. Düriye Bozok'un açılış konuşmasıyla başladı. Kongre Programı çerçevesinde iki gün boyunca 27 farklı Üniversite'den toplam 103 yazar tarafından hazırlanan 48 adet bildirinin değerli panelistler tarafından sunulacağını belirten Bozok " Turizm eğitiminde 41 yıllık parlak geçmişi olan, 7000'e yakın mezunu, 117'si yabancı uyruklu olmak üzere 1900 civarında mevcut öğrenci sayısı ve birçok üniversitede görev yapmakta olan 300'e yakın bu okuldan mezun olmuş öğretim elemanı bulunan kurumumuz bünyesinde Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği bölümlerindeki öğrencilerimizin yanı sıra, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları olmak üç bölüm halinde eğitim-öğretim verilmektedir. Yeme-içme hizmetleri de turizm sektörünün önemli hizmet unsurlarından biridir. Bu kapsamda, okulumuzda Fakülte bünyesinde üç yıl önce açtığımız Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne bu yıl 30 öğrenci kayıt yaptırmış durumdadır. Puan itibariyle bu bölümümüz devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer almıştır. Bugünkü kongrenin ana temasını oluşturan gastronomi, genel olarak yeme-içme bilimi ve sanatı olarak adlandırılmakta ve pek çok farklı konuyu kapsayan disiplinler arası bir aktivitedir. Ülkemize gelen turistlerin cebinden çıkan paranın beşte biri yemeğe gitmektedir. Turist sadece yemek yemez, yerken ziyaret ettiği ülkeden yemek yediği restorana kadar keşfeder, araştırır ve yorum yapar. Bu nedenle, gastronomi turizmi turizm ve hizmet sektörü içindeki asıl oyuncuların başında gelmektedir" dedi.
Balıkesir önemli mutfak kültürüne sahip
BAÜN Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cevdet Avcıkurt ise yaptığı konuşmada " Günümüzde turistler, artık daha farklı deneyimlemeleri talep eden, seyahatler yönünde daha bilgili, çevreye daha duyarlı, yöresel değerleri ve otantik özelliğini koruyarak sürdürülen, farklı kültürleri araştıran ve tüm bunlarla birlikte özel ilgilerine dayalı olarak satın alma kararını veren tüketiciler haline gelmişlerdir. Balıkesir ilimizde hem sahip olduğu coğrafi konumu hem de aldığı göçlerle birlikte Türkiye'nin önemli mutfak kültürüne sahip bir ilidir. Dolayısıyla deniz ürünlerinden otlara, hamur işlerinden, tatlılara ve et yemeklerine kadar geniş bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu boyutta gelişebilme potansiyeline sahip Balıkesir ilinin Gastronomik değerlerinin, yörenin turistik tanıtımının önemli bir öğesi olarak ele alınması, otantik bir ortamda yöresel sunum şekillerine bağlı olarak konuklara sunulacak mekanların oluşturulması, ilin sürdürülebilir gelişim stratejileri içinde yerini alması göz önünde bulundurulması gereken bir husus olmaktadır. Balıkesir'in höşmerim tatlısının dışında tescilli coğrafi işaretlemeye alınacak yine seferberlik çöreği, kabaklı ekmeği gibi hem ulusal hem de uluslararası somut olmayan kültürel miras listelerine dahil edilecek nice yöresel lezzetleri bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu'nun konuşmalarının ardından davetli konuşmacılar kürsüde yer aldı. Daha sonra panele davetli olarak katılan konuşmacılar Öğretim Görevlisi Instructor Chef Esat Özata "Gastronomi Lisansüstü Eğitimi", La Loreine Executive Chef Merve Burcu Akbulut "Gastronomi ve Ekmek", EKS Mutfak Akademisi Sahibi Executive Chef Eyüp Kemal Sevinç, Taşpakon As Başkanı Ömer Atan ve Mutfak Şefi Ersin Aykan çeşitli konularda katılımcıları bilgilendirdiler. - BALIKESİR