Bayburt Üniversitesinde Psikolojik-sosyal ve Yasal Boyutuyla Yaşlılık Paneli
Yaşlılara Saygı Haftası münasebetiyle Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu tarafından " Psikolojik-Sosyal ve Yasal Boyutuyla Yaşlılık " paneli düzenlendi.
Yaşlılara Saygı Haftası münasebetiyle Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu tarafından " Psikolojik-Sosyal ve Yasal Boyutuyla Yaşlılık " paneli düzenlendi.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof.Dr. Gökhan Budak Konferans Salonundaki panele Bayburt Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Sezgin Akbulut, Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof.Dr. Necmettin Tozlu, Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Tuncay Ceylan, bazı kamu müdürleri, akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Hamit Emre Kızıl yaptı. Dünyada yaşlı nüfusun artış hızının genel nüfus artış hızından daha fazla olduğunu belirten Kızıl, 2050 yılında dünya genelinde 60 yaş üzerindeki nüfusun 2 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade etti. Devletin yaşlılara yaptığı artacak olan yardım beklentisinin karşılanması için eğitimli ve nitelikli yaşlı bakım elemanlarına gereksinim olduğuna dikkat çeken Kızıl, " Bu bağlamda nitelikli, eğitimli ve alanında kaliteli elemanlar yetişebilmesi ve bakım eksikliğinin giderilebilmesi için devletimizin her kademesine büyük görevler düşmektedir. Bizler de bu misyon çerçevesinde Bayburt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak Sağlık Bakım Hizmetleri bölümü bünyesinde Yaşlı Bakım programını aktifleştirmek için çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız ve nasip olursa önümüzdeki yıl ilk öğrencilerimizin kaydını yaparak eğitim öğretime başlayacağız. Unutmamak gerekiyor ki toplum olarak yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevimizdir "dedi.
Moderatörlüğünü Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu (BSHMYO) İlk ve Acil Yardım Bölümü Öğretim Görevlisi Özgür Palancı'nın yaptığı panelde panelistlerden BSMYO Yaşlı Bakımı Bölümü öğretim görevlisi Hami Karagöl 'Yaşlılık Döneminin Psikolojik Boyutu'nu anlattı. Karagöl, yaşlılardaki yalnızlık duygusu, eskiye bağlılık, konuşma isteği, mal-mülk sevgisi, biriktirme hastalığı, ölüm korkusu, gençliğe özenti, bilgelik, torun sevgisi gibi konularda bilgiler aktardı. Sunumun sonunda Karagöl yaşlılara yapılan şiddetle ilgili akademik araştırmaları paylaştı.
Panelistlerden BSHMYO Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Süleyman Yurttaş ise 'Yaşlıların Sosyal Konumu ve Toplumsal Rolü' üzerine konuştu. Yurttaş, geleneksel ve modern toplumlarda yaşlılar, endüstri toplumlarının ve geleneksel toplumların insan yaşamını dönemlendirmesi, yaşlıların sosyal hizmet fonksiyonu, İslam dinine göre yaşlılık, yaşlılara karşı olumsuz yargılar, yaşlıların dışlandığı alalar, aile boyutunda yaşlılar, yaşlılarla ilgili istatistiki veriler, yaşlıların mutluluk kaynağı olan kişiler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Yurttaş sunumunun sonunda yaşlılarla ilgili şu önerileri paylaştı: " Toplumda yaşlılara yönelik olumsuz yargıları olumluya çevirecek eğitim programları hazırlamak gerekmektedir. Ders kitaplarında, sinema ve televizyon programlarında yaşlılara ilişkin olumlu bilgilerin işlenmesi fayda sağlayacaktır. Yaşlıların, ATM, bilgisayar, cep telefonu kullanımı gibi değişen hayat koşullarına uyumunu sağlamaya yönelik eğitim imkanları sunmak da işlevsel görünmektedir. Anaokulu, ilkokul ve liseler ile yaşlı merkezlerinin aynı bahçe içinde konumlandırılması da kuşak çatışmalarını azaltıcı bir rol üstlenebilir. Yaşlının kendisine ihtiyaç duyulduğunu hissetmesi yaşlıyı yaşama bağlayan nedendir. Bu bağlamda yaşlıların çocukları ve gençleri, dini bilgiler, tarım faaliyetleri, yemek yapımı gibi konularda eğitmesi de mümkündür."
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Pala da 'Hangimizin evinde yaşlı odası var' sorusuyla konuşmasına başlayarak evinde yaşlı odası bulunanları tebrik etti. Yaşlılık ile ilgili hukuki durumu anlatan Pala, Bayburt'taki 2022 yaşlılık aylığı, evde bakım ve evde sağlık hizmetleri, kurum bakımı ve ulaşım konularında katılımcılara bilgiler verdi. Pala, yaşlılık ve yaşlanma olgusu, kent ve yaşlılık, yaşlılara verilen hizmetler konularını anlattı. Pala, " Yaşlıları saygı ve değer vermenin üzerinde her zaman önemle durmalıyız. Ömrünün büyük bölümünü devlete ve millete hizmetle geçirmiş yaşlılarımız ömürlerinin sonuna kadar değerli oldukları hissini yaşamalıdırlar. Yaşlılarımız için sosyal aktivitelerin artması da önem arz etmektedir. Yaşlılarımız her alanda toplumsal alanın içinde olmalıdır. Eğitimler, etkinlikler ve programlar yaşlılar için de düzenlenmelidir. Yaşlıların tecrübelerinden faydalanma da üretimin artması ve kültürün nesillere aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Yaşlılar için etkin bir iletişim sistemi, medyaya yansıyan haberlerde yapıcı bir üslup olmalıdır "dedi.
Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Bölümü öğretim görevlisi Buket Daştan ise "Yaşlı Bireylerde Kronik Hastalıkları Önlemeye Yönelik Yaklaşımlar" konusunda sunum yaptı.
Soru cevap kısmından sonra protokol tarafından katılımcılara Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak hediye edilmesiyle panel sona erdi. - BAYBURT