Haberler

Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli Atıldı

Abone Ol

Küçük Menderes Havzası'nın Kurtuluş Projesi Olarak Görülen Üç Arıtma Tesisinden İkincisi Olan Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli Törenle Atıldı.

Küçük Menderes Havzası'nın kurtuluş projesi olarak görülen üç arıtma tesisinden ikincisi olan Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli törenle atıldı. Geçtiğimiz günlerde Ayrancılar-Yazıbaşı bölgelerini kapsayan tesiste çalışmaları başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu kez Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin inşaatını başlatan butona bastı. Bayındır'daki temel atma törenine ilçe halkı büyük ilgi gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, Bayındır ilçesinin kalkınması için hayvancılığın ve tarımın önünü açacak çalışmalar yaptıklarını belirterek, kurulacak üç adet arıtma tesisiyle de Küçük Menderes'i kirlilikten tamamen kurtaracaklarını söyledi. Sadece bu bölgedeki arıtma ve kanalizasyon çalışmaları için 20 Milyon YTL harcandığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Yazıbaşı-Ayrancılar Biyolojik Arıtma Tesisi'nin temelini 15 gün önce attık. Şimdi Bayındır'ın temelini atıyoruz. 15 gün içinde de Torbalı'da inşaat başlayacak. Bu Küçük Menderes'i ve onun döküldüğü Pamucak Sahili'ni kurtaracak bir projedir" dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, yakın bir zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki hiçbir bölgeden denize ve nehirlere evsel atık ve kirlilik gitmeyeceğinin altını çizerek, tesisin tüm bölge halkına hayırlı olmasını diledi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil Gezer, küresel iklim değişiklikleri ve çevreye dair pek çok olumsuzlukların yaşandığı bir dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin atıksu arıtma tesisleri kurmasının çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, "Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. 10 yıl öncesine kadar İzmir Körfezi'nin durumu ortadayken, bugünkü güzel manzaraya yıllarca aksatılan Büyük Kanal Projesi'nin tamamlanmasıyla ulaşıldığını hatırlatan Gezer, şunları kaydetti, "Bugün Türkiye genelinde arıtma tesislerinin sayısı olması gerekenin üçte biri kadardır. Ama İzmir'de tablo çok daha olumlu yöndedir. Bu da İzmir'i yönetenlerin ne kadar çevreci ve duyarlı olduğunun kanıtıdır" Bayındır Belediye Başkanı Alaeddin Çapuk ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin siyasi amaçlı engellemelere rağmen arıtma tesisinin ihalesini gerçekleştirerek temelini atmayı başardığını belirtti. Çapuk, temeli atılan Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin ilçenin geleceği adına önemli bir güzellik olduğuna değinerek, Büyükşehir Belediyesi'nin bitmek üzere olan can suyu verdiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayındır'a yapılan tüm hizmetler nedeniyle büyük memnuniyet duyduklarını vurgulayan Alaeddin Çapuk, Başkan Kocaoğlu'na hitaben "Bayındır halkı olarak sizi seviyoruz. Diğer sorunlarımızın çözümü için de gereken her şeyi yapacağınıza inanıyoruz" dedi.

Bayındır Kaymakamı Alaattin Aktaş da "Bugün çok sevinçli bir gün yaşıyoruz. 2004 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin genişleyen sorumluluk alanında çok ciddi ve gayretli çalışmalar yerine getiriliyor. Anayasa'da yer alan 'her vatandaşın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı' maddesini hayata geçirecek olan bu yatırım nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin özellikleri, Menderes Havzası'nda yer alan Bayındır Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; Bayındır, Canlı, Yakapınar, Karahalilli, Karaveliler, Elifli, Fırınlı, Çıplak ve yakın yerleşim bölgelerinin atıksularını toplayıp arıtacak. Yaklaşık 15 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen tesis 40 bin nüfusa göre saniyede 80 litre su arıtacak şekilde planlandı. İhtiyaca göre gelecek yıllarda kapasitesi iki kat artırılabilecek. 10 ay sonra tamamlanacak arıtma tesisi için İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 milyon 975 bin YTL.'lik yatırım yapıyor. Tesis, kaba ve ince ızgaralar, giriş pompa istasyonu, havalandırmalı kum ve yağ tutucu, anaerobik havuz, havalandırma havuzları, dağıtım yapıları, son çökeltme havuzları, çamur havuzu ve çamur susuzlaştırma havuzu, dezenfeksiyon binası, blower binası, işletme binası, kek deposu, atölye binası ve bekçi binasından oluşuyor.

(YK) 15.06.2008 10:19 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title