Bazı Mahallelerin Köy Statüsüne Dönüştürülmesi Hukuken Mümkün Değil"
AK Parti İl Seçim İşleri Başkanı Avukat Murat Tuncay, bazı mahallerin yeniden köy statüsüne dönüştürülmesi yönünde sözler verildiğini ancak, bunun hukuken mümkün olmadığını söyledi.
AK Parti İl Seçim İşleri Başkanı Avukat Murat Tuncay, bazı mahallerin yeniden köy statüsüne dönüştürülmesi yönünde sözler verildiğini ancak, bunun hukuken mümkün olmadığını söyledi.
Tuncay, yaptığı yazılı açıklamada, bazı siyasilerin Perli, Parmakören, Bölcek, Kumarı gibi mahallelerin yeniden köye dönüştürülmesi vaadlarde bulunulduğunu belirterek, "Bu tarz vaadlerin gerçekleşmesi hukuken mümkün değildir. Şöyleki; 5215 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Tüzel kişiliğin sona erdirilmesi' başlıklı 11.maddesinde 'Belediye sınırı veya meskun sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50 bin ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5 bin metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştay'ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri haline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.' denilmektedir.Görüldüğü üzere merkez belediyeye 5 km den yakın olan bir köyün tüzel kişiliği Danıştay görüşü ve İçişleri Bakanlığı teklifi ile müşterek kararnameyle sona ermektedir.Bu bir hükümet tasarrufudur.Belediyelerin bu konuda yasal bir yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyle iken sonradan mahalle olan etraf-ı şehir halkına sırf siyasi beklentilerle gerekirse referandum yapılmak suretiyle eski köy statüsünün verilebileceğine dair vaadler, yasanın gerçekleriyle bağdaşmamaktadır.Hangi partiden olursa olsun bir Belediye Başkanı'nın böyle bir yetkisi yoktur.Kaldı ki,tüzel kişiliği olmayan bir mahalle halkının tıpkı eski mahalleler gibi referandum hakkını kullanabilmesi de hukuken mümkün değildir. Eski köy-yeni mahallelerimizin belediye sınırları içinde iken kamu hizmetlerinden daha fazla yararlanacağı da aşikar olmasına rağmen bu etraf-ı şehir halkının Belediyelerden kopartalabileceğini iddia etmek, bir Belediye'nin hizmet ve sorumluluk sahasını daraltma arzusu anlamına gelmektedir. Sırf bu iddia ve vaadler bile bir adayın kendisine oy vermelerini talep ettiği halkı seçimden sonra ciddiye almayacağının açık delilidir" ifadelerini kullandı. - KÜTAHYA